– Roda de premsa – Nova temporada teatral al TANTARANTANA – (rp20) 04.10.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón  

Semblava que no quedava pas cap Teatre per presentar la seva nova temporada, però aquest passat dimarts, el Tantarantana ens va fer cinc cèntims de la programació de les seves dues sales, Àtic22 i Baixos22.

El seu director artístic Julio Álvarez, conjuntament amb el codirector Roberto Romei, ens ho varen explicar de forma molt succinta, però abans van voler mostrar la seva satisfacció pel que havien pogut assolir la temporada passada, amb 85 espectacles i més de 500 representacions.

El Tantarantana, afirmen, és ja una Fàbrica de Creació, però enguany a més a més vol ser també una Fàbrica de Complicitats.

Això es reflecteix d’aquesta manera:

1 – Dues PRODUCCIONS:

LA SRA. OLIVER – amb dramatúrgia i direcció de Iñaki Garz i interpretació de Dani Arrebola, Carles Canut i Lluïsa Mallol – es podrà veure del 5 al 30 d’octubre

MONSTER – de Davig Greig i interpretació de PaulaMalia, Bàrbara Mestanza i Paula Ribó – la podrem veure de l’1 al 26 de febrer del 2017

2 – Torna el CICLÒ, cicle de companyies independents de Barcelona en residència, i en aquesta tercera edició repeteixen les cinc companyies que en varen formar part la temporada passada. Encara no es coneixen la majoria de títols de les obres en les quals estan treballant, però si les dates en què es podran veure les seves propostes:

COL.LECTIU LA SANTA – del 4 al 29 de gener 2017

LA CALÒRICA (última de les col.laboracions amb el CICLÓ) – del 1 al 26 de març

IGNÍFUGA – Vida i mort de Kaspar Hauser, el nen vingut d’enlloc – del 5 al 30 d’abril

CIA CASA REAL – del 3 al 28 de maig

DARA – del 16 d’agost al 17 de setembre del 2017

3 – Companyies CONVIDADES:

THERE WAS A FIESTA at Carnegies Hall – de Produccions La Copla de Wisconsin – del 9 al 27 de novembre

VAGAS Y MALEANTAS – Producció que ja es va poder veure en aquesta sala al desembre del 2015, de la que ja vàrem parlar AQUÍ – del 14 desembre a l’1 de gener

ENTRE JAZMINES Y ROSAS – Latiovisual Cultura – del 29 set. al 9 d’Octubre

LA FIESTA EN PAZ – Aleix Duarri – del 20 d’octubre al 6 de novembre

9MM – UN HOMBRE ACABA DE MORIR AHÍ FUERA – Teatre dels Argonautes – del 10 al 27 de novembre

KOLMANSKOP – Guillem Gefaell i d’altres – de l’1 al 11 de desembre

LA NIT DE HELVER – Exquis Teatre – del 12 al 22 de gener

4 – VII Cicle de Companyies en Xarxa

PARA REGALO – Cia. Nómada (Canàries) – 1 i 2 de novembre

CERVANTES EN EL TIEMPO – Carme Teatre (València) – 29 i 30 novembre

ACOSOS Y DERRIBOS – Teatro de lo inestable  (València) – 3 i 4 de desembre

LA MIRADA DEL OTRO – Proyecto 43-2 (Madrid) – del 6 al 8 de desembre

MEMORIA DE PEZ ROJO – A  poc a poc (Mèxic) – 10 i 11 desembre

5 – FAMILIARS – Una part importantíssima de la programació del Tantarantana, que com sempre acull una extensa programació infantil i familiar. En aquesta temporada es podran veure fins a 15 diferents produccions.

6 – NOUS PÚBLICS que engloba diferents iniciatives:

ASSALTEM L’ESCENARI – un taller intensiu Teatral per a joves

ASSAJAR ÉS DE COVARDS – Quarta temporada – una lectura dramatitzada, un concert i una jam session actoral en la mateixa vetllada, creat i organitzat per Cia Casa Real

DNI+D – Teatre del Argonautes – Una plataforma en RED que promou i afavoreix l’intercanvi cultural entre la dramatúrgia contemporània catalana, portuguesa i llatinoamericana, a través de lectures escenificades.

HOLA TEATRE – Un curs de Teatre, organitzat per Dara Teatre.

roda-de-premsa-nova-temporada-tantarantana-voltar-i-voltar-1

Un cop acabada la presentació de tota la temporada, s’inicia la roda de premsa de la primera de les Produccions, LA SRA. OLIVER, dramatúrgia i direcció d’Iñaki Garz i l’interpretació de Dani Arrebola, Carles Canut i Lluïsa Mallol.

Un fill responsable, una mare despreocupada i un pare gran, de gustos peculiars i carregat de manies al qual no li agrada que li diguin què ha de fer. Tots tres conformen una família amb una relació distant, on cadascú amb el pas del temps ha après a sobreviure a la seva manera. Separats des de fa anys, una malaltia els farà retrobar-se per última vegada per intentar tancar les ferides que fa temps els acompanyen com un mal perfum. Aquesta trobada canviarà per sempre la mirada que tenien els uns dels altres.

Iñaki Garz ens comenta que aquest text estava mort en un calaix, on guarda tot el que escriu, fins que un bon dia el seu amic Dani Arrebola el va llegir i el va empènyer a posar-la en escena. Afirma que es tracta d’una comèdia o d’un drama amb molt sentit de l’humor.

roda-de-premsa-la-sra-oliver-voltar-i-voltar-1

Ell creu que el més important del Teatre són els actors i el text… la resta és suplementari; malgrat que respecta tots els afegits, ell intenta posar en escena els seus projectes amb la màxima senzillesa, perquè res molesti el text i aquest sigui el protagonista. Busca també que siguin molt properes físicament al públic i amb un cert llenguatge cinematogràfic.

Cada actor ens explica el perfil del seu personatge; en finalitzar l’actor Carles Canut, pren la paraula i afirma que és molt important que el públic majoritari (aquell que va poques vegades al Teatre i que únicament va a veure les grans produccions comercials), conegui la gran tasca de teatres com el Tantarantana i d’altres sales conegudes com de teatre “alternatiu”, i que per això demana als actors més coneguts, aquells més mediàtics, que almenys un cop a l’any actuïn també en aquests tipus de teatres, en solidaritat a la gran tasca que realitzen a favor de les Arts Escèniques.

cargol-bordat

Deixa un comentari