– Teatre (45) – L’HABITACI脫 DEL NEN (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Almeria – 03.10.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

L’HABITACI脫 DEL NEN –聽

Ens feia molta il路lusi贸 veure aquesta nova adaptaci贸 de l’obra de Josep Maria Benet i Jornet que ens va impactar molt quan la vam veure, al Lliure de Gr脿cia, ara far脿 13 anyets de res, amb un cast per no oblidar, encap莽alat per Emma Vilarasau i 聽Pere Arquillu茅.

habitacio_nenI la veritat 茅s que tamb茅 ens feia una certa por pel record extraordinari que ten铆em.

I doncs b茅, hem聽sortit molt satisfets del resultat d’aquesta proposta.

Un home i una dona es lleven il路lusionats per celebrar l’aniversari del seu fill. Des del balc贸 contemplen el pis que tenen pensat de comprar, just a l’edifici de davant de casa seva. Aviat comen莽aran una nova vida. Per貌 un imprevist, una m茅s que evitable distracci贸, sacsejar脿 la vida d’aquest matrimoni i res ja no tornar脿 a ser igual.

A la roda de premsa, en V铆ctor Alvaro que 茅s el director del Teatre i director d’aquesta proposta, va explicar el perqu猫 va decidir tornar a programar-la i dirigir-la personalment.

Amb el prop貌sit de fer un homenatge al seu amic Pepitu (Josep M陋 Benet i Jornet), que pateix la malaltia d’Alzheimer volien des de la seva companyia GATARO, estrenar l’ultima obra que va escriure en Pepitu… “L’ESTIU CREMA” per貌 la manca de finan莽ament per portar-la a escena els va fer pensar en L’HABITACI脫 DEL NEN on els recursos necessaris eren inferiors i per tant assumibles.

L’Habitaci贸 del nen 茅s una obra inquietant sobre les relacions de parella i l’amor filial. Ens explica una hist貌ria on el misteri i les emocions hi s贸n presents tota l’estona, on estem atrapats en la visi贸 contraposada de dues maneres d’enfocar la vida.

El fill s’ha esverat en recordar que avui 茅s el seu aniversari, portar脿 caramels a l’escola i el regal que li fan els pares li agrada d’all貌 mes. 脡s un nen somiador i imaginatiu.

Un matrimoni encara jove, amb un fill petit, en una situaci贸 econ貌mica que s’intueix bona i una relaci贸 sentimental estable. La felicitat. I de sobte un incident, una distracci贸 i la realitat s’esquerda. Qu猫 ha passat en el curs de l’incident?

Nosaltres, el p煤blic, anirem descobrint a poc a poc que va passar el mat铆 de l’aniversari del nen. Tota l’acci贸 transcorre en l’habitaci贸 del nen i unes filmacions ens ajudaran a reviure el que havia passat unes hores abans.

Savina Figueras 茅s la mare, una persona que no creu en la felicitat absoluta i que creu que “toca de peus a terra”, en Santi Ricart 茅s el pare, una persona il路lusionada pel futur, al que li agraden els contes i les hist貌ries que passen a les 13 de la nit. Guifr茅 Bag茅s 茅s el nen que no actua f铆sicament dalt l’escenari sin贸 a trav茅s de les filmacions o virtualment. Ahir estava present a la sala amb els seus pares (茅s fill d’en David Bag茅s) i el germ脿 i en sortir a saludar se’l veia exultant, feli莽 de sentir-se protagonista.

Dues formes d’entendre i enfrontar la vida, la persona pessimista i l’optimista, el got mig buit o mig ple. Dues maneres d’enfrontar-se a un fet trasbalsador que els canvia la vida. Una dial猫ctica d’igual a igual que no es decanta per una visi贸 o l’altra, som nosaltres com a espectadors qui hem de decidir el cam铆 que volem seguir, la visi贸 que volem tenir.

En paraules de l’autor quan es va publicar el llibre l’any 2003:

“Vaig escriure “L’habitaci贸 del nen” com un intent de relativitzar les meves conviccions i explicar que quan mostro una actitud pessimista -sempre veig la mort davant, i el dolor; no puc evitar-ho- podria no tenir ra贸. Que jo ho vegi aix铆 potser no vol dir que sigui aix铆. La mateixa ra贸 pot tenir qui veu la vida des d’una perspectiva positiva. 脡s possible que la mateixa naturalesa precisi l’exist猫ncia dels dos tipus de persones”.

Una posada en escena que combina perfectament els v铆deos i les imatges virtuals del nen amb les magn铆fiques interpretacions dels dos actors presents a l’escenari. Una il路luminaci贸 molt acurada que aconsegueix transmetre la por, la incertesa i l’angoixa que estan vivint els protagonistes confrontats de forma diferent a una mateixa realitat.

lhabitacio-del-nen-almeria-teatre-voltar-i-voltar-1

Dilluns聽dia 3, era dia d’estrena a l’Almeria Teatre i estava present l’autor al qual vam retre una ovaci贸 afectuosa.”

Autor: Josep M陋 Benet i Jornet
Direcci贸 i dramaturgia: Victor Alvaro
Repartiment: Savina Figueras, Santi Ricart I Guifr茅 Bag茅s
Escenograf铆a I il.luminaci贸: Victor Algo\ Adaptaci贸 escenograf铆a: Art Coolers\ Projeccions i fotograf铆a: Pau Savall\ Vestuari i caracteritzaci贸: N煤ria Llunell\ T猫cnic de funcions: Juantxi Fern谩ndez\ Comunicaci贸 i premsa: K de Comunicaci贸n\ Distribuci贸: Lola Armadas
Producci贸 executiva: Savina Figueras\ Producci贸: Almeria Teatre i Gataro.
Durada: 75 minuts
Idioma: Catal脿

lhabitacio-dels-nens

Deixa un comentari