– Roda de premsa – L’APLEC DEL REMEI – TNC – (rp16) – 26.09.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Esc猫niques

Per Miquel Gasc贸n

Ahir dilluns, vaig tornar al TNC a la presentaci贸 de L’APLEC DEL REMEI, malgrat que nosaltres la veurem aquest mateix divendres i en tornarem a parlar aqu铆 ben aviat.

L’Aplec del Remei, una obra de Josep Anselm Clav茅, que va escriure l’any 1858 i que va ser la primera sarsuela en llengua catalana; es va estrenar al Liceu aquell mateix any i es va tornar a programar l’any 1864. Des d’aleshores no s’ha tornat a representar mai m茅s i ha caigut en l’oblit, perqu猫 la partitura es donava per perduda, fins que el proc茅s de digitalitzaci贸 del fons hist貌ric que guarda el Liceu, la va treure de nou a la llum.

roda-de-premsa-laplec-del-remei-tnc-voltar-i-voltar-1

Hem de fer l’aplec del Remei” va ser una de les primeres coses que va dir en Xavier Albert铆 quan va trepitjar el TNC com a director art铆stic… i ho ha aconseguit i a m茅s a m茅s la dirigeix,聽(b茅, no 茅s del tot cert, perqu猫 en realitat ser脿 la famosa directora Wanda Pitroeska ); la dramat煤rgia va a c脿rrec de Josep Maria Mir贸 i comptar脿 amb un repartiment de 5 cantants l铆rics, dos actors, el Cor de les Gl貌ries Catalanes i l’Orquestra Simf貌nica de l’ESMUC.

Es podr脿 veure del 29 de setembre al 2 d’octubre a la Sala Gran i aquesta estrena marca la inauguraci贸 oficial de la temporada 2016-2017 del TNC; ser脿 una oportunitat excepcional per descobrir aquesta pedra angular del patrimoni catal脿, amb 43 m煤sics i cantants a l’escenari.

Albert铆 est脿 molt content, ja que per fi se li donar脿 el reconeixement que cal, a l’enorme qualitat musical de Clav茅, perqu猫 va ser un grand铆ssim orquestrador, malgrat que no se li ha reconegut massa, perqu猫 se’l coneix molt m茅s com a poeta, periodista, pol铆tic i fundador de molts diaris de premsa escrita.

roda-de-premsa-laplec-del-remei-tnc-voltar-i-voltar-2

Sota l’argument de L’aplec del Remei s’amaguen una s猫rie de claus que a primera vista no s贸n massa evidents i es disfressa com una sarsuela de costums populars: primer un paral路lelisme amb les Noces de F铆garo de Beaumarchais, i segon…i sobretot, perqu猫 era una den煤ncia “amagada” de l’estada que va fer la reina Maria Cristina a Caldes de Montbui, amb l’excusa de curar a la seva filla amb els banys, malgrat que la causa real va ser, retrobar-se amb el general Espartero, de qui havia estat la seva amant; llavors ho va haver de fer aix铆 per no patir un nou exili, ja que havia patit uns quants per les seves idees pol铆tiques.

Clav茅 era un dels homes que pretenien reformar l’estat espanyol, per expulsar una monarquia corrupta i aconseguir una rep煤blica federalista.

Curiosament han passat molts anys i sembla que la cosa no ha variat massa des d’aleshores.

roda-de-premsa-laplec-del-remei-tnc-voltar-i-voltar-3

En aquest acte tamb茅 es d贸na per inaugurada l’Exposici贸 Clav茅, una exhibici贸 sobre l’obra i la figura d’aquest artista i pol铆tic catal脿. Posteriorment, aquesta exposici贸 far脿 itiner脿ncia gr脿cies a la Diputaci贸 de Barcelona. L’organitzaci贸 va a c脿rrec del Teatre Nacional de Catalunya amb la col路laboraci贸 de la Federaci贸 de Cors de Clav茅.

sarsuela i cargols

sarsuela i cargols

Leave a Reply