– Teatre (27) – L’INFRAM脫N (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Lliure de Gr脿cia – 20.09.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Esc猫niques

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

L’INFRAM脫N聽–聽

Aquest dimarts, v脿rem assistir al passi preestrena de L’INFRAM脫N, que el Teatre Lliure ens facilita gratu茂tament als abonats de m茅s de 10 o 20 espectacles. Una producci贸 que ja es va poder veure en aquest passat Festival Grec i que nosaltres v脿rem preferir deixar-ho per veure’l m茅s endavant, per gaudir d’altres que no es podien veure posteriorment.

A la roda de premsa de la setmana passada, ja vaig entreveure que ens agradaria aquesta producci贸 teatral i ara un cop vista, ho confirmem…. ens ha agradat molt, sobretot el text, per貌 tamb茅 la posada en escena i les magn铆fiques interpretacions.

linframon

L’acci贸 est脿 situada en un futur for莽a proper, en el que les noves tecnologies han evolucionat molt i permeten “viure” tamb茅 una altra vida virtual, a banda de la vida real, de manera que permet a partir de la creaci贸 d’una “avatars” personals, tenir a m茅s a m茅s una cibervida, que amb tota llibertat de la nostra fantasia, assolir el compliment dels desitjos i passions m茅s “fosques” que podem a arribar a desitjar qualsevol 茅sser hum脿.

Explicat d’aquesta manera, sembla que estem parlant d’una mena de “ci猫ncia ficci贸” molt llunyana, per貌 solament hem de pensar en el m贸n que ara mateix ens envolta, on els mons virtuals ja ens comencen a envair…. jocs d’ordinador o m貌bil on “gaudim” matant virtualment monstres o persones amb armes de foc, sense que traspassi en cap cas el nostre m贸n real, o …. les cada vegada m茅s habituals aplicacions que ofereixen la possibilitat de realitzar cibersexe, que malauradament algunes persones ja comencen a preferir sobre el sexe real, a la seva vida.

Juan Carlos Martel Bayod聽dirigeix L’INFRAMON, aquest text de Jennifer Haley (The Nether) guardonat amb el premi Susan Smith Blackburn de Nova York i set premis L-A. Ovation, i que ve del Royal Court de Londres, l鈥橭ff-Broadway, el West End…

linframon-2

Una detectiu que est脿 investigant una web amb un sospit贸s contingut, en la que persones considerades normals a la seva vida privada, utilitzant uns “avatars” personalitzats, estan realitzant els seus desitjos m茅s foscos (sodomia, peder脿stia, assassinats m煤ltiples, etc.), malgrat que aquestes accions sempre es realitzen de forma virtual en un “regne” que vol simular una 猫poca victoriana; la detectiu creu que no 茅s 猫tic ni moral i intenta tancar el servidor.

No puc explicar gaire m茅s sense fer esp貌iler i malmetre les sorpreses que ens ofereix aquest extraordinari text; personatges situats a una banda o l’altre dels dos espais diferenciats, en una escenografia molt reeixida聽(potser al莽ada en exc茅s),聽que ens mostra clarament els espais “real” i el “virtual”… i en el que veurem com alguns d’ells traspassen aquesta barrera i potser no poden prescindir mai mes de la seva vida virtual.

Gala Marqu茅s

Gala Marqu茅s

Magnifiques interpretacions de Mar Ulldemolins (la investigadora), Andreu Benito i Joan Carreras…. i sobretot el descobriment d’una futura gran actriu, una nena de 9 anys que ens ha deixat bocabadats per la seva enorme naturalitat a l’hora d’interpretar un personatge gens f脿cil i que requereix transmetre un text for莽a llarg; un paper en el qual s’alternen dues nenes i que nosaltres v脿rem poder veure en la interpretaci贸 de Gala Marqu茅s….. ens va enamorar de totes … totes.

linframon-3

Segur que si aneu a veure-la, aquesta proposta, en quant acabi la representaci贸, us provocar脿 unes enormes ganes de debatre el tema

… 茅s 猫tic utilitzar els mitjans al nostre abast, per satisfer els nostres desitjos m茅s foscos, malgrat que aquests siguin simulats i no tinguin conseq眉猫ncies en el m贸n real?

… s’hauria de legislar per evitar-ho, malgrat que els fets siguin virtuals ?… o la llibertat de l’home, est脿 per sobre la moral dels que la voldrien retallar?

Una proposta que us recomano sense cap mena de dubte.

text de Jennifer Haley
direcci贸 Juan Carlos Martel Bayod
int猫rprets Andreu Benito / Joan Carreras / Gala Marqu茅s Carla Schilt / V铆ctor Pi / Mar Ulldemolins
traducci贸 de l’angl猫s Neus Bonilla / escenografia i vestuari Alejandro And煤jar / caracteritzaci贸 Eva Fern谩ndez / il路luminaci贸 David Bofarull (a.a.i.) / so Damien Bazin / v铆deo i contingut LED Joan Rod贸n / LED control technology and pixel mapping ProtoPixel /聽ajudanta de direcci贸 Georgina Oliva / alumna en pr脿ctiques d’escenografia de l’Institut del Teatre Merc猫 Lucchetti
coproducci贸聽Teatre Lliure聽i聽GREC 2016 Festival de Barcelona

avatar-de-cargol

2 thoughts on “– Teatre (27) – L’INFRAM脫N (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Lliure de Gr脿cia – 20.09.2016

 1. Imma C.

  Hooola!
  Abans d麓anar veure L麓INFRAM脫N ja preveia que m麓agradaria, la sala LLIURE de GR脌CIA, un espai ple d麓hist貌ria i modern, dos dels meus actors de cap莽alera (Andreu Benito, Joan Carreras).
  Dir que tots els actors ho fan fant脿stic, la nena com interpreta!.
  L麓escenografia i la il.luminaci贸, molt aconseguides, separen el m贸n real del virtual, i de fet l麓obra gira al voltant d麓all脿 on pot arribar internet a les nostres vides, viure en un m贸n virtual on no hi ha l铆mit i l麓addici贸 que pot crear.
  Un text intel.ligent, gens f脿cil. Crec que 茅s una obra que t麓has de predisposar a veure, et convida a reflexionar, un debat 猫tic i moral, una mena ci猫ncia-ficci贸 que ja va arribant…

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Gr脿cies pel teu comentari, que corrobora la nostra bona opini贸.

   Ha estat una producci贸 que ens ha agradat molt铆ssim, especialment pel text, per貌 tamb茅 per les espl猫ndides interpretacions de tots plegats.

   Una abra莽ada Imma C.

   Respon

Leave a Reply