– Teatre (25) – OTHELO – (🐌🐌🐌🐌🐌) – La Villarroel – 17.09.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Escèniques

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

OTHELO – 

Irreverent, esbojarrada, divertida, hilarant, absurda, original, vertiginosa, fresca, sorprenent, burlesca, genial,  excel·lent ….

Aquests són només alguns dels qualificatius que hem sentit en referencia a la proposta de Gabriel Chamé Buendía sobre aquesta adaptació d’Othelo de William Shakespeare.

La temporada passada, i dins del Off Villarroel es van poder veure sis representacions d’aquesta proposta i va ser tal l’èxit assolit que enguany ha estat la primera de les obres programades per la Sala. Vaig poder assistir a una d’aquestes 6 representacions i vaig quedar fascinat, valorant-la com una de les millors produccions que vàrem poder veure la temporada passada, evidentment amb 5 cargols voltaires (podeu veure aquella crònica AQUÍ).

Ara, en aquesta ocasió, a més a més dels actors que vàrem poder veure en la versió anterior, Matias Bassi i Martín López, s’incorporen dos intèrprets nous, Gabriel Beck i Elvira Gómez, el primer d’ells molt conegut aquí per la seva gran interpretació en l’espectacle “El loco y la camisa“.

othelo-la-villarroel-2

Oblidem-nos de les convencions i del realisme. Amb un plantejament basat en el teatre físic i gestual derivant cap al clown, els quatre actors ens mostren l’obra del dramaturg anglès mitjançant elements molt senzills que ens apropen d’alguna manera al teatre infantil o de carrer. Robes, caixes, lones que ens fan pensar en llits, balcons, armaris, llençols o el mar. Els personatges clàssics de l’obra, el mateix Othelo, Desdémona, Yago, Rodrigo, Casio, Emilia, …  es reinterpreten sense perdre la seva essència

Però en cap moment es perd el text original de la peça, la història de passió, gelosia i engany que portarà al tràgic desenllaç. La tensió dramàtica queda ben clara mentre es desenvolupa el joc escènic que li dóna el punt irònic al muntatge. Un muntatge que ens fa gaudir i riure de valent. És realment sorprenent com el creador Gabriel Chamé Buendia aconsegueix convertir un drama en una comèdia hilarant, que a poc a poc es va convertint en una festa.

This slideshow requires JavaScript.

Othelo és el resultat d’una llarga investigació sobre Shakespeare, en paraules del seu director i adaptador: 

Durant el procés me’n vaig adonar que l’art del clown funcionava molt bé amb el drama

El còmic és tràgic i tan tràgic que és còmic, o el que som capaços de fer per odi i gelosia”.

La complicitat del drama i la comicitat atrapa al públic i Shakespeare ho sabia molt bé i de fet havia intercalat escenes còmiques en les seves obres, que malauradament sovint han estat esborrades de les representacions teatrals, mal anomenades “cultes”

Othelo és actual i em fa qüestionar sobre l’amor, la lleialtat, el racisme, l’ambició, la violència de gènere, l’enveja, la gelosia ….

La relació que s’estableix amb el públic és també una peça clau en aquesta obra. Matías Bassi –que interpreta el personatge d’Othelo– ha explicat que a Othelo “es trenca la quarta paret i l’espectador es converteix en un integrant més de l’obra“. Els actors fan l’ullet al públic aconseguint la nostra complicitat.

Amb un ritme vertiginós ens porten d’una escena a una altra amb un gran treball físic i creant de manera continuada diferents espais i situacions que ens permet reconèixer en tot moment l’obra original. Explicar la mateixa historia des d’un llenguatge diferent, dota’n-la d’una frescor i una vitalitat encomanadissa, ja que sortim del teatre absolutament eufòrics.

Les interpretacions dels quatre actors són genials, destacant per la seva versatilitat Martin López que interpreta cinc o sis dels personatges de l’obra i acaba burlant-se ell mateix d’aquests canvis accelerats de personatge.

Autor: William Shakespeare
Dirección i Adaptació: Gabriel Chamé Buendía
Interpretació:  Matias Bassi \ Elvira Gomez \ Gabriel Beck \ Martín López
Escenografía i Llums: Jorge Pastorino \ Música: Sebastián Furman \ Disseny Gràfic: Matias Bassi \ Fotografia: Gianni Mestichelli \ Vestuari: Gabriel Chamé Buendía \ Assistencia General: Justina Grande
Distribució: Leila Barenboim i Gabriela Marsal (Mika Project)
Producció: La Villarroel i Mika Project

cargol-clown

Leave a Reply