– Teatre (24) – SUE脩O DE UNA NOCHE DE VERANO – (馃悓馃悓馃悓) – Almeria Teatre – 16.09.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Esc猫niques

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

SUE脩O DE UNA NOCHE DE VERANO,versi贸n de Deisy Portaluppi –聽

Tenim la gran sort que la gran directora argentina Deisy Portaluppi, un dels talents emergents m茅s importants de Llatinoam猫rica, i coneguda pel seu teatre honest, valent i necessari, debuti a Europa, aqu铆, a Barcelona, a l’Almeria Teatre, aquest setembre. I no de qualsevol manera. En aquesta superproducci贸 del cl脿ssic de Shakespeare, amb un llenguatge compromesament contemporani, comptar脿 amb alguns dels actors joves m茅s importants d’arreu del m贸n, i estrelles i artistes multidisciplinars de fama indiscutible (youtubers amb milions de seguidors, estrelles del Hip Hop de nova fornada, ballarines de flamenc de traject貌ria internacional…). No hi ha cap mena de dubte de qu猫 aquest ser脿 un esdeveniment cultural hist貌ric, que marcar脿 un abans i un despr茅s dins de l’escena teatral global, i que posar脿 a Catalunya en el mapa un altre cop despr茅s dels Jocs Ol铆mpics de 1992.

Aix貌 茅s el que ens diu el programa de m脿 d’aquesta creaci贸 col路lectiva d’Iv谩n Morales i els alumnes Joves III d’Estudi Laura Jou a partir del text de Shakespeare.

This slideshow requires JavaScript.

A la sala una nerviosa noia “pija” (magn铆fica Alba Encabo) est脿 pendent de tot, de les cadires, dels papers, de les ampolles d’aigua, … entra i surt incapa莽 d’estar quieta.

脡s la promotora d’un projecte teatral que finan莽a el seu pare i que li ha donat la possibilitat de contractar en el mateix projecte als actors i actrius que ella admira.

La gran directora argentina Deisy Portaluppi (Berta Garc铆a) espera amb ella l’arribada de l’extens planter d’actors que han d’aixecar aquesta versi贸 de Shakespeare. Avui es coneixen i faran la primera lectura del text.

Els actors parlen diferents idiomes, itali脿, castell脿, angl猫s i catal脿, i cadasc煤 fa la lectura del seu text en l’idioma que parla. S贸n personalitats totalment diferents, amb potencialitats diverses i objectius tamb茅 dispars. S’ajunten una bailaora de flamenc, una cantant de musical catal脿, una actriu americana, un latin-lover, una actriu que nom茅s crida sobreactuant per貌 茅s guapa, una drogata, i fins i tot una actriu que no ho 茅s. A mesura que avancen els assajos les personalitats es van remarcant m茅s, i cadasc煤 va a la seva fins que la directora pren les regnes i aconsegueixen arribar a l’estrena.

Aquesta 茅s una proposta que es desenvolupa amb un bon ritme i una entrega entusiasta de tots els actors. Actors que ens arrosseguen amb la seva frescor i energia en el seu batibull d’accions i personalitats, els seus problemes personals que es barregen amb els problemes dels personatges que interpreten. Ens mostra una imatge deformada del m贸n del teatre on tots els estereotips possibles estan representats.

Una alenada d’aire fresc en una proposta esbojarrada, divertida i sobretot molt entusiasta.

suen%cc%83o-de-una-noche-de-verano-almeria-teatre-voltar-i-voltar-16

Autoria i dramat煤rgia d’Iv谩n Morales d’una creaci贸 col路lectiva amb els alumnes de Joves III de l’Estudi Laura Jou a partir del text de William Shakespeare
Direcci贸: Iv谩n Morales
Ajudant de direcci贸:聽Gerard Oms i Mar Soler
Repartiment: Alba Encabo \ Albert Salazar\ 脕ngela Cervantes \ Berta聽Garc铆a\ Carla Linares\ David L贸pez \ Gemma Sastre\ Iraida Martos \ Ivette Callis \ Judit Cortina \ Sara Diego i Roser Vilajosana

cargol-suen%cc%83o-de-una-noche-de-verano

Leave a Reply