– Roda de premsa – OTHELO i LLEGUÉ PARA IRME – La Villarroel – (rp09) – 15.09.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón  

Es nota que la temporada teatral comença a bullir amb força, perquè el mateix dijous d’aquesta setmana, els mitjans de comunicació vàrem ser convocats a tres rodes de premsa consecutives en el mateix matí.

La primera va ser a La Villarroel, per presentar dos espectacles lligats d’alguna manera pel mateix director de Teatre argentí, Gabriel Chamé Buendia, i que es podran veure de forma immediata a la Sala del carrer Villarroel.

El primer es tracta de OTHELO, del que ja us vaig parlar aquí fa uns mesos, la temporada passada i que a mi em va arribar a fascinar (podeu veure aquella crònica en aquest enllaç) … i que avui mateix (dissabte 17), tornarem a revisar de nou.

presentacio-de-othelo-la-villarroel-voltar-i-voltar-3-1Segons Tania Brenlle, directora artística de La Villarroel, la inclusió d’Othelo en la programació estable de la sala es deu a “la sinergia que es va crear amb el públic i a la bona acollida que va tenir el muntatge”.

Othelo és el resultat d’una llarga investigació sobre Shakespeare realitzada per l’adaptador i director de l’espectacle, el polifacètic clown Gabriel Chamé Buendia. “Durant el procés me’n vaig adonar que l’art del clown funcionava molt bé amb el drama“, ha declarat Chamé. “La relació entre el fet tràgic i el còmic genera una atenció extra en la trama“, ha afegit. L’art dels pallassos li dòna nova vida, en treure-li la “pols” acumulada pels anys per apropar-los al públic que no es considera pas “culte”, respectant l’obra sense trair-la, però afegint una clau còmica.

presentacio-de-othelo-la-villarroel-voltar-i-voltar-1

La complicitat del drama i la comicitat atrapa al públic i Shakespeare ho sabia molt bé i de fet havia intercalat escenes còmiques en les seves obres, que malauradament sovint han estat esborrades de les representacions teatrals, mal anomenades “cultes”
La combinació del text i el fet físic és molt important en aquest muntatge: en escena, el cos transmet sensacions i conceptes que poden donar suport o contradir a l’acció que s’hi desenvolupa. La relació que s’estableix amb el públic és també una peça clau en aquesta obra. Matías Bassi –que interpreta el personatge d’Othelo– ha explicat que a Othelo “es trenca la quarta paret i l’espectador es converteix en un integrant més de l’obra“.

És realment sorprenent com el creador Gabriel Chamé Buendia aconsegueix convertir un drama en una comèdia hilarant, que a poc a poc es va convertint en una festa.

En aquesta versió a més a més dels actors que vàrem poder veure en la versió anterior, Matias Bassi i Martín López, s’incorporen dos intèrprets nous, Gabriel Beck i Elvira Gómez, el primer d’ells molt conegut aquí per la seva gran interpretació en l’espectacle “El loco y la camisa“.

presentacio-de-othelo-la-villarroel-voltar-i-voltar-2-1

___________________

La segona proposta escènica, es tracta de LLEGUÉ PARA IRME, un espectacle unipersonal de Gabriel Chamé Buendia, que  inaugura el cicle l’off LaVillarroel 2016-2017.

llegue-para-irmeEs tracta d’ una comèdia tragicoburlesca que parla de l’home modern i de com “mitjançant el llenguatge físic arribem al fet metafísic“, ha declarat Chamé. Segons el reconegut clown argentí, “la funció planteja la realitat estressant que estem vivint tots avui en dia”. L’obra va néixer com a resultat de la necessitat de l’autor de fer un monòleg després de la seva experiència amb el Cirque du Soleil, amb el qual va treballar des de 1999 fins a 2004.

A partir del fet de viatjar constantment, va néixer la idea d’aquest espectacle, perquè quan estem fent una cosa o estem en un lloc, ja estem pensant en la propera cosa que farem o en el pròxim destí. Parla també de la soledat de l’home i de l’estres en el que viu, per tal de no “morir”, perquè quan parem tenim una mica la sensació de “morir”.

cargol-maleta

Deixa un comentari