– Teatre (22) – AVUI NO SOPEM – (馃悓馃悓馃悓+ 馃悮) – Teatre Condal – 13.09.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Esc猫niques

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

AVUI NO SOPEM –聽

Certament els cartells promocionals de les obres no s贸n sempre encertats, i crec que aquest 茅s el cas d’aquesta producci贸, on el cartell et fa pensar en una com猫dia d’embolics, de les que provoquen el riure f脿cil.Web sistribucio 162x231

Aquest cartell ens va fer creure que no era una proposta per nosaltres i en principi no ten铆em previst veure-la. Els comentaris en el grup de Facebook “Teatre, l’opini贸 dels espectadors“, ens va fer decidir a comprar les entrades. I podem dir que ha estat una sorpresa i una confirmaci贸 dels comentaris positius que hav铆em llegit. Pensem que no es tracta d’una com猫dia si b茅 茅s cert que el text cont茅 gags que ens han fet riure, per貌 creiem que s贸n uns gags molt encertats i en el moment just per tal d’anar suavitzant el drama que en realitat estem veient.

AVUI NO SOPEM, 茅s un text escrit a quatre mans per Pep Anton G贸mez i Jordi S谩nchez i dirigit pel primer. Segons ens explica l’autor/director en el programa de m脿 aquest text 茅s una reescriptura d’un text anterior que no va funcionar i que van decidir refer de dalt a baix:

“AVUI NO SOPEM, 茅s el fruit d’aquella decisi贸, d’aquella necessitat. La necessitat no tant d’explicar una hist貌ria com d’explicar uns personatges. I ara, pensant-hi, m’adono que la majoria de vegades ha estat aix铆, que tant al Jordi com a mi sempre ens ha tirat m茅s el qui que no pas el qu猫. I potser per aix貌, despr茅s de tots aquests anys, ja comptem amb un petit cat脿leg de personatges, que ens estimem amb un “carinyo” molt especial i que, curiosament, semblen tallats pel mateix patr贸. Perqu猫 s贸n petits, i porucs, i detestables, i mesquins, i tendres, i vulgars … i normals. I com nosaltres, em temo.”

avui-no-sopem-teatre-condal-3

Un repartiment molt encertat ens han fet gaudir d鈥檜na bona proposta.

La Maria Teresa i en Vicen莽 (magn铆fics Maife Gil i Jordi Banacolocha) s贸n un matrimoni de classe mitjana, estan jubilats i viuen a Barcelona. Tenen una casa familiar al poble on van n茅ixer, i viure de petits, i somien en anar-hi a viure, per貌 hi ha masses compromisos que els lliguen a la ciutat i es conformen a anar els caps de setmana.

Un petit accident, al Vicen莽 li ha caigut una teula de la casa al cap, desencadena verbalitzar aquest desig i genera la necessitat de fer-ho realitat.

Amb ells hi viu la Raquel (Merc猫 Mart铆nez), que es funcionaria i amb quaranta anys encara no ha trobat el moment de “volar”. Viu c貌modament sense fer ni brot a casa i encantada del fet que els pares marxin el cap de setmana.

Degut a l’accident acudeixen r脿pidament l’altre fill del matrimoni, l’Enric (David Bag茅s) i la seva nova parella, la Silvia (Susanna Garachana), amb la intenci贸 de donar un cop de m脿.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

A partir d鈥檃quest plantejament inicial es desencadenen una s猫rie de situacions perfectament identificables que ens parlen de diverses problem脿tiques, d鈥檜na banda ens parlen de l鈥檈goisme dels fills que fan servir els avis com a cangurs dels seus fills adduint la manca de temps, la feina o els diners.

…. i de la problem脿tica de les segones parelles amb els fills dels ex i que no accepten com a propis.

… i de la comoditat dels fills que no troben mai el moment de 鈥渧olar鈥 i que es creuen amb el dret de continuar actuant com quan eren petits i anaven a escola.

… i del dret que pensen que tenen els fills a disposar d鈥檜n patrimoni o uns estalvis que encara no s贸n seus.

… i de les relacions de parella.

… i de les mares protectores que no volen enfrontaments amb els fills encara que renunci茂n a coses.

Molts temes tan versemblants que acaben provocant incomoditat en algunes persones que reconeixen la seva realitat a l’escenari. Els personatges creats s贸n totalment cre茂bles i la combinaci贸 dels temes seriosos amb di脿legs divertits ho fan encara m茅s proper i culpabilitzador.

Una escenografia que vol fer de nosaltres uns espies de qualsevol casa ve茂na, amb una paret de fons que representa uns edificis, balcons i finestres on s’apaguen i encenen els llums com si estigu茅ssim a l’altra banda de qualsevol carrer ve茂nal.

Una com猫dia que no ho 茅s tant i que provoca incomoditats; una bona proposta.

Autors: Pep Anton G贸mez i Jordi S谩nchez
Direcci贸: Pep Anton G贸mez
Repartiment: Jordi Banacolocha (Vicen莽)\ Maife Gil (M陋Teresa)\ David Bag茅s (Enric)\ Susanna Garachana (S铆lvia) i Merc猫 Mart铆nez (Raquel)
Escenograf铆a: Joan Sabat猫\ Vestuari: Miriam Compte\ Il.luminaci贸: Jaume Ventura\ M煤sica original: Pere Hern谩ndez\ Caracteritzaci贸: Toni Santos\ Ajudant de direcci贸: Victor Mu帽oz i Calafell\ Direcci贸 de producci贸: Amparo Mart铆nez\ Cap de producci贸: Maite Pijuan\ Producci贸 executiva: Raquel Do帽oro\ Direcci贸 t茅cnica: Txema Orriols\ Ajudanta de producci贸: Ainhoa Bernaola\ Regidoria: Ainhoa Bernaola i H茅ctor Morris

familia-de-cargols

Deixa un comentari