– Teatre (03) – LA REBEL路LIA POSSIBLE (馃悓馃悓馃悓馃悓) – La Seca Espai Brossa – 07.09.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Esc猫niques

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

LA REBEL路LIA POSSIBLE –聽

Aquest passat dimecres 7 de setembre va ser nit d’estrena de temporada a La Seca Espai Brossa, i ho va ser amb una obra estrenada l’any 2007 聽a Madrid, que va tancar un cicle amb m茅s de 250 representacions i un munt de premis. Rebeldias posibles 茅s el seu t铆tol original, escrita per Javier G.Yag眉e i Luis Garc铆a Araus, i ara tradu茂da al catal脿 per Gemma Roura. Ara, aquesta proposta est脿 dirigida per Jos茅 S谩nchez Orosa.

La Rebel路lia possible 茅s una interessant visi贸 sobre les petites lluites que tenen el seu fruit.

la-rebellia-possible_2-eduardo-pelach_27706047334_oJa al comen莽ament de l’espectacle, cinc dels actors que intervenen, d’entrada ja han trencat la quarta paret i alguns d’ells situats entre el p煤blic, estan llegint diaris del dia i comenten en veu alta not铆cies de rabiosa actualitat i que ens afecten a tots, not铆cies de fets que ens indignen i que sovint comentem a casa o a la feina per, al moment seg眉ent,oblidar-ho i continuar amb la vida com si res. Som incapa莽os d’actuar perqu猫 pensem que no hi ha res a fer. Aquesta obra ens fa reflexionar sobre la possibilitat de les petites revoltes que poden canviar coses.聽

Un conte que ens parla d’alg煤 decent en un m贸n indecent, de la tenacitat enfront de la impaci猫ncia, de l’idealisme enfront del pragmatisme.

Garc铆a (Joan Sureda), 茅s un personatge gris i an貌nim que decideix lluitar fins a les 煤ltimes conseq眉猫ncies per recuperar uns c猫ntims de m茅s que li ha cobrat una companyia telef貌nica.

En paraules de l’autor, Garc铆a pertenece a la vida real. De hecho, supimos de alguien como 茅l a trav茅s de la noticia de un peri贸dico. Es una persona completamente an贸nima. Y as铆 quiere seguir siendo. Gan贸 un juicio a una gran operadora internacional, que fue condenada a devolver cientos de millones de pesetas鈥.

Podem llegir la sinopsi en el programa de m脿:

Un dia, el nostre home decideix reclamar a una teleoperadora la devoluci贸 d’uns c猫ntims per estar en desacord amb el criteri aplicat en les tarifes. Davant el desinter猫s de l’empresa per respondre a la seva reclamaci贸, decideix arribar fins al final. Les queixes, den煤ncies, reclamacions, recursos i apel路lacions li roben temps i diners. La seva dona ent茅n el gest, per貌 no una causa tan insignificant. Tan sols troba consol en una companya de treball que veu en ell un quixot contemporani, pacient i determinat.

A partir d’aqu铆, cinc dels sis actors interpreten una vintena de personatges entorn de tres hist貌ries, una persona que lluita per apostatar i reclama de l’esgl茅sia que el donin de baixa de “les seves llistes”, un pare que reclama un tractament per a la seva filla anor猫xica, i una dona que reclama in煤tilment que li arreglin la casa i que constructora i asseguradores es posin d’acord. Garc铆a s’ha convertit en el model a seguir i en el l铆der involuntari de totes aquestes reivindicacions.

la-rebellia-possible_1-eduardo-pelach_27706047154_o

Situacions c貌miques alternen amb moments molt dram脿tics en aquesta obra on nosaltres tamb茅 ens sentim implicats. S贸n capa莽os de generar en el p煤blic ganes d’actuar contra el conformisme generalitzat i lluitar contra la falta d’猫tica de la sanitat p煤blica, la intransig猫ncia de l’esgl茅sia, la poca assertivitat de les persones que 煤nicament “fan la seva feina”, o la indignitat de determinats programes de televisi贸.

La pe莽a planteja diverses situacions entorn de les quatre hist貌ries, en les quals l’individu 茅s obviat, menyspreat, assetjat i humiliat per les institucions i organismes, per un sistema que despersonalitza i abandona les persones.

La posada en escena i les interpretacions de TOTS els actors ens fa properes unes hist貌ries que ens arriben a commoure i ens generen les ganes de creure que realment les petites lluites no s贸n in煤tils i tenen futur.

la-rebel%c2%b7lia-possible-la-seca-voltar-i-voltar-1

Autor: Javier G. Yag眉e i Luis Garcia Araus
Traducci贸:Gemma Roura
Direcci贸:Jos茅 S谩nchez Orosa
Int猫rprets:Toni Gonz谩lez, Blanca Sol茅, Joan Sureda, J煤lia Bonjoch, Xavi Casan i N煤ria Valls
Escenograf铆a: Esmeralda D铆az \ Vestuari: Sergi Cerdan \ Fotograf铆a:Eduardo Pelach \ Disseny de llums : Jos茅 Espigares\ Disseny gr脿fic:Josan Ortiz \ Ajudant de direcci贸n: Jaume Vi帽as
Companyia An貌nima

cargol-rebel

Deixa un comentari