– Roda de premsa – Presentació temporada Grup FOCUS – (rp04) – 02.09.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón  

Divendres passat vaig poder assistir a la Roda de premsa del Grup FOCUS, que enguany compleix el 30 aniversari, per la seva aposta per la “cultura” des de la iniciativa privada i que actualment dirigeix les programacions de 4 teatres barcelonins: Teatre Romea, Teatre Goya, La Villarroel i Teatre Condal.

Aquesta presentació es va celebrar a l’Antiga Fàbrica Damm, on es va poder veure un munt de directors i artistes que treballaran en aquesta 30 temporada teatral.  Un total de 50 produccions, protagonitzades per 287 artistes, pujaran als escenaris dels quatre teatres que gestionen.  L’acte ha estat conduït pel president de Focus, Daniel Martínez de Obregón, i ha comptat amb les intervencions dels directors artístics dels respectius teatres del grup: Josep Maria Pou (Teatre Goya),Borja Sitjà (Teatre Romea), Tania Brenlle (La Villarroel) i Jordi González (Vicepresident d’Art i Continguts de Focus).

Roda de premsa - Presentació temporada Grup FOCUS - Voltar i Voltar - 11

Segons ha explicat el president de Focus, la temporada 2016-2017 de Grup Focus es basa en el foment de la producció pròpia, aposta mitjançant més recursos per oferir el màxim valor cultural, reforçar la presència de l’autoria catalana dins la programació i per la recerca de l’excel·lència artística. Focus destinarà un pressupost d’11 milions d’euros a l’activitat artística de la seva 30a temporada teatral.

Teatre Romea
La nova temporada del Teatre Romea, que  presentarà una renovació completa de la zona del vestíbul i parcial de la platea, serà la darrera programada per l’actual director artístic de l’espai. Borja Sitjà s’ha envoltat d’amics personalment íntims i artísticament imprescindibles per acomiadar-se del Romea:

 • Héctor Alterio a “EL PADRE
 • Mario Gas com a director de “SÓCRATES, JUICIO Y MUERTE DE UN CIUDADANO”  l’èxit que torna al Romea per tercer any consecutiu
 • … i com a actor, al costat de Rosa Renom, a “EL FILÓSOFO DECLARA
 • Joan Pera i Carles Canut a “LA TAVERNA DELS BUFONS
 • Pep Tosar dirigint “FEDERICO GARCÍA
 • Abel Folk a “AMORS & HUMORS
 • i Julio Manrique com a director del nou muntatge de T de Teatre, “E.V.A.

Deixo el Romea en mans de gent que estimo moltíssim“, ha declarat l’actual director artístic del teatre, “...i desitjo que la nova temporada sigui un èxit, tal com ho ha estat l’anterior“, ha afegit.

El Grup FOCUS anunciarà el pròxim director del Teatre Romea, al mes de gener del 2017.

Teatre Goya
Segons Josep Maria Pou, director artístic del Teatre Goya, l’art i els diners són els conceptes al voltant dels quals gira la nova temporada del teatre, que enguany celebra 100 anys d’història. Durant els pròxims mesos, la sala acollirà:

 • CAIGUTS DEL CEL” de Sébastien Thiéry amb direcció de Sergi Belbel
 • ART” de Yasmina Reza protagonitzada per Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva
 • LA AUTORA DE LAS MENINAS” d’Ernesto Caballero amb Carmen Machi
 •  i “EL PREU“,  l’èxit teatral del Grec 2016 dirigit per Sílvia Munt.

La Villarroel
Tania Brenlle, directora artística de La Villarroel, ha destacat que “la dramatúrgia contemporània d’actors vius és l’eix central de la programació 2016-2017 de La Villarroel”. Durant els pròxims mesos la sala acollirà:

 • OTHELO” de Gabriel Chamé, que ja es va poder veure la temporada passada en l’OffLaVillarroel
 • LA TREVA” de Donald Margulies amb direcció de Julio Manrique
 • LA MARE” de Florian Zeller amb direcció d’Andrés Lima
 • BORKEN HEART STORY” de Saara Turunen
 •  i  “ELS TRES ANIVERSARIS” de Rebekka Kricheldorf.

Per a la nova temporada la sala renova també l’aposta pel cicle l’OffLaVillarroel, que durant 2016 i 2017 acollirà dos espectacles de clown sorprenents: “LLEGUÉ PARA IRME de Gabriel Chamé i l’exitós “BE GOD IS” d’Espai Dual.

Teatre Condal
Una comèdia i dos musicals de creació autòctona i de molta qualitat marquen la temporada de la renovada sala de l’avinguda del Paral·lel, ha explicat Jordi González, Vicepresident d’Art i Continguts de Focus.

 • La sala obre temporada amb la comèdia “AVUI NO SOPEM” de Pep Anton Gómez i Jordi Sánchez
 • A partir de desembre presentarà “GERONIMO  SILTON:GRAN RETORN A FANTASIA, EL NOU MUSICAL”  dirigit per Lluís Danés
 • HOMES, EL MUSICAL” dirigit per Carol López
 • i tancarà temporada amb la 2a edició del “FESTIVAL VARIETY

Roda de premsa - Presentació temporada Grup FOCUS - Voltar i Voltar - 7

Balanç de la temporada 2015-2016 – el president de Grup Focus ha destacat que durant l’exercici 2015-2016 el Teatre Romea, el Goya, La Villarroel i el Teatre Condal van acollir 43 espectacles, representats en 1.300 representacions, que van acumular 347.320 espectadors. Aquests números suposen un increment del 14% respecte a la temporada teatral anterior. Pel que fa als muntatges representats a l’Estat espanyol, 6 produccions de Focus han fet temporada a Madrid i han realitzat una intensa gira per l’estat,  amb un total de 376 funcions.

Roda de premsa - Presentació temporada Grup FOCUS - Voltar i Voltar - 14

Cargol FOCUS

2 pensaments a “– Roda de premsa – Presentació temporada Grup FOCUS – (rp04) – 02.09.2016

 1. Pere Clotet Torras

  Crec que el grup Focus ha fet una programaciò bastant fluixa pe rla temporada vinent; potser m’equivoco però hi ha moltes repeticions i forces obres que aniré a veure per “obligaciò”, per allò que diuen al país de costat ” que ha falta de pan buenas son tortas”tambè hi opinat lo mateix del T N C, i “mientras nose demuestre lo contrario” com deia el periodista José Luis Lasplazas, penso que la millor programaciò es la del Teatre LLiure.
  Gracies
  Pere Clotet Torras

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Tens raó en què el grup FOCUS es recolzen en algunes reposicions que ja han tingut un èxit reconegut, però no estic d’acord en el que fa al que comentes de què serà una temporada “fluixa”. Està per veure, en tot cas. De moment nosaltres repetim OTHELO a La Villarroel perquè la vàrem gaudir de valent i també, ja hem comprat entrades per EL PADRE al Romea.

   Malgrat tot, això de les reposicions no és pas una novetat del Grup FOCUS, ja que a majoria dels teatres ho fan, incloent-hi també els Teatres públics de casa nostra.

   Respecte al TNC i el LLiure, dels dos tenim comprats els abonaments i crec que ja tenim reservades les entrades per quasi tots els espectacles. Les programacions dels dos teatres ens agrada a priori molt, malgrat que el Teatre Lliure per nosaltres ha estat sempre el Teatre per excel·lència…. el que ens va introduir en el món de les Arts escèniques a la nostra joventut a Gràcia i que ens va inculcar el virus d’aquesta malaltia teatraire…. una malaltia que crec ja és incurable.

   Respon

Deixa un comentari