– Roda de premsa – Presentaci贸 temporada Grup FOCUS – (rp04) – 02.09.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Esc猫niques

Per Miquel Gasc贸n

Divendres passat vaig poder assistir a la Roda de premsa del Grup FOCUS, que enguany compleix el 30 aniversari, per la seva aposta per la “cultura” des de la iniciativa privada i que actualment dirigeix les programacions de 4 teatres barcelonins: Teatre Romea, Teatre Goya, La Villarroel i Teatre Condal.

Aquesta presentaci贸聽es va celebrar a l’Antiga F脿brica Damm, on es va poder veure un munt de directors i artistes que treballaran en aquesta 30 temporada teatral. 聽Un total de聽50 produccions, protagonitzades per 287聽artistes, pujaran als escenaris dels quatre teatres que gestionen. 聽L’acte ha estat聽condu茂t聽pel president de Focus, Daniel Mart铆nez de Obreg贸n,聽i ha comptat amb les intervencions dels directors art铆stics dels respectius teatres del grup:聽Josep Maria Pou (Teatre Goya),Borja Sitj脿 (Teatre Romea), Tania Brenlle (La Villarroel) i Jordi Gonz谩lez (Vicepresident d’Art i Continguts de Focus).

Roda de premsa - Presentacio虂 temporada Grup FOCUS - Voltar i Voltar - 11

Segons ha explicat el president de Focus, la temporada 2016-2017 de Grup Focus es basa en el foment de la producci贸 pr貌pia, aposta mitjan莽ant m茅s recursos per oferir el m脿xim valor cultural, refor莽ar la pres猫ncia de l’autoria catalana dins la programaci贸 i per la recerca de l’excel路l猫ncia art铆stica. Focus destinar脿 un pressupost d’11 milions d’euros a l’activitat art铆stica de la seva 30a temporada teatral.

Teatre Romea
La nova temporada del Teatre Romea, que 聽presentar脿聽una renovaci贸 completa聽de la zona del vest铆bul i parcial de la platea, ser脿 la darrera programada per l’actual director art铆stic de l’espai.聽Borja Sitj脿聽s’ha envoltat d’amics personalment 铆ntims i art铆sticament imprescindibles聽per acomiadar-se del Romea:

 • H茅ctor Alterio a “EL PADRE
 • Mario Gas com a director de “S脫CRATES, JUICIO Y MUERTE DE UN CIUDADANO” 聽l’猫xit que torna al Romea per tercer any consecutiu
 • … i com a actor, al costat de Rosa Renom, a “EL FIL脫SOFO DECLARA
 • Joan Pera i Carles Canut a “LA TAVERNA DELS BUFONS
 • Pep Tosar dirigint “FEDERICO GARC脥A
 • Abel Folk a “AMORS & HUMORS
 • i Julio Manrique com a director del nou muntatge de T de Teatre, “E.V.A.

Deixo el Romea en聽mans de gent que estimo molt铆ssim“, ha declarat l’actual director art铆stic del teatre,聽“...i聽desitjo que la nova temporada sigui un 猫xit, tal com ho ha estat聽l’anterior“, ha afegit.

El Grup FOCUS anunciar脿 el pr貌xim director del Teatre Romea, al mes de gener del 2017.

Teatre Goya
Segons Josep Maria Pou, director art铆stic del Teatre Goya,聽l’art i els diners聽s贸n els conceptes al voltant dels quals gira la nova temporada del teatre, que enguany celebra 100 anys d鈥檋ist貌ria.聽Durant els pr貌xims mesos, la sala acollir脿:

 • CAIGUTS DEL CEL”聽de S茅bastien Thi茅ry amb direcci贸 de Sergi Belbel
 • ART”聽de Yasmina Reza protagonitzada per Pere Arquillu茅, Francesc Orella i Llu铆s Villanueva
 • LA AUTORA DE LAS MENINAS”聽d’Ernesto Caballero amb Carmen Machi
 • 聽i “EL PREU“,聽聽l’猫xit teatral del Grec 2016 dirigit聽per S铆lvia Munt.

La Villarroel
Tania Brenlle, directora art铆stica de La Villarroel, ha destacat que “la dramat煤rgia contempor脿nia d鈥檃ctors vius 茅s l鈥檈ix central de la programaci贸 2016-2017 de La Villarroel”. Durant els pr貌xims mesos la sala acollir脿:

 • OTHELO”聽de Gabriel Cham茅, que ja es va poder veure la temporada passada en聽l’OffLaVillarroel
 • LA TREVA”聽de Donald Margulies amb direcci贸 de聽Julio Manrique
 • LA MARE”聽de Florian Zeller amb direcci贸 d’Andr茅s Lima
 • BORKEN HEART STORY” de Saara Turunen
 • 聽i 聽“ELS TRES ANIVERSARIS”聽de Rebekka Kricheldorf.

Per a la nova temporada la sala renova tamb茅 l’aposta pel cicle l’OffLaVillarroel, que durant 2016 i 2017聽acollir脿 dos espectacles de clown聽sorprenents: “LLEGU脡 PARA IRMEde Gabriel Cham茅 i l’exit贸s “BE GOD IS”聽d’Espai Dual.

Teatre Condal
Una com猫dia i dos musicals de creaci贸 aut貌ctona i de molta qualitat marquen la temporada de la renovada sala de l鈥檃vinguda del Paral路lel, ha explicat Jordi Gonz谩lez,聽Vicepresident d’Art i Continguts de Focus.

 • La sala obre temporada amb la com猫dia “AVUI NO SOPEM”聽de Pep Anton G贸mez i Jordi S谩nchez
 • A partir de desembre presentar脿 “GERONIMO 聽SILTON:GRAN RETORN A FANTASIA, EL NOU MUSICAL” 聽dirigit per Llu铆s Dan茅s
 • HOMES, EL MUSICAL”聽dirigit per Carol L贸pez
 • i tancar脿 temporada amb la 2a edici贸 del “FESTIVAL VARIETY

Roda de premsa - Presentacio虂 temporada Grup FOCUS - Voltar i Voltar - 7

Balan莽 de la temporada 2015-2016 –聽el president de Grup Focus ha destacat que durant l鈥檈xercici 2015-2016 el Teatre Romea, el Goya, La Villarroel i el Teatre Condal van acollir 43聽espectacles, representats en 1.300 representacions, que van acumular 347.320 espectadors. Aquests n煤meros suposen un increment del 14% respecte a la temporada teatral anterior.聽Pel que fa als muntatges representats a l鈥橢stat espanyol, 6聽produccions de Focus han fet temporada a Madrid i han realitzat una intensa gira per l’estat, 聽amb un total de 376 funcions.

Roda de premsa - Presentacio虂 temporada Grup FOCUS - Voltar i Voltar - 14

Cargol FOCUS

2 thoughts on “– Roda de premsa – Presentaci贸 temporada Grup FOCUS – (rp04) – 02.09.2016

 1. Pere Clotet Torras

  Crec que el grup Focus ha fet una programaci貌 bastant fluixa pe rla temporada vinent; potser m’equivoco per貌 hi ha moltes repeticions i forces obres que anir茅 a veure per “obligaci貌”, per all貌 que diuen al pa铆s de costat ” que ha falta de pan buenas son tortas”tamb猫 hi opinat lo mateix del T N C, i “mientras nose demuestre lo contrario” com deia el periodista Jos茅 Luis Lasplazas, penso que la millor programaci貌 es la del Teatre LLiure.
  Gracies
  Pere Clotet Torras

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Tens ra贸 en qu猫 el grup FOCUS es recolzen en algunes reposicions que ja han tingut un 猫xit reconegut, per貌 no estic d’acord en el que fa al que comentes de qu猫 ser脿 una temporada “fluixa”. Est脿 per veure, en tot cas. De moment nosaltres repetim OTHELO a La Villarroel perqu猫 la v脿rem gaudir de valent i tamb茅, ja hem comprat entrades per EL PADRE al Romea.

   Malgrat tot, aix貌 de les reposicions no 茅s pas una novetat del Grup FOCUS, ja que a majoria dels teatres ho fan, incloent-hi tamb茅 els Teatres p煤blics de casa nostra.

   Respecte al TNC i el LLiure, dels dos tenim comprats els abonaments i crec que ja tenim reservades les entrades per quasi tots els espectacles. Les programacions dels dos teatres ens agrada a priori molt, malgrat que el Teatre Lliure per nosaltres ha estat sempre el Teatre per excel路l猫ncia…. el que ens va introduir en el m贸n de les Arts esc猫niques a la nostra joventut a Gr脿cia i que ens va inculcar el virus d’aquesta malaltia teatraire…. una malaltia que crec ja 茅s incurable.

   Respon

Leave a Reply