– Roda de premsa – Presentació temporada Teatre Akadèmia – (rp02) – 30.08.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón  

Segona roda de premsa de presentació de la nova temporada d’ençà que hem tornat de vacances; aquesta vegada és el Teatre Akadèmia la que ens explica a grans trets la seva programació de la que serà la cinquena temporada i també ho fa amb la presència de bona part dels directors i actors que participaran en aquesta.

Mercè Managuerra, directora artística del teatre, el primer que ens fa és una valoració de la temporada passada, de la que està molt orgullosa, ja que les 3 produccions pròpies del teatre van obtenir un percentatge d’ocupació brutal (La importància de ser Frank i L’amant un 91% i Falstaff un 98%) i en general es va incrementar en un 30% respecte a la temporada anterior. Per aquest motiu està previst ampliar l’aforament de la Sala, amb una grada lateral mes.

Teatre Akadèmia - presentació temporada 16-17 - Voltar i Voltar - 3

La temporada 2016-2017 del Teatre Akadèmia, centrada en els clàssics del segle XX com Brecht, Sartre, Tennessee Williams, Lorca o de Filippo i amb noms com Ramon Simó, Carles Martínez, Míriam Alamany, Oriol Genís, Albert Arribas, Aida Oset, Moreno Bernardi, Boris Rotenstein, Marc Chornet, Feliu Formosa, Òscar Intente o Guido Torlonia, inclou 3 produccions pròpies, 7 externes i 1 mostra italiana amb 4 espectacles.

A més, el teatre estableix nous vincles i col·laboracions i inaugura el nou Festival Mikro Teatre, una oportunitat per a les companyies de programar 12 peces curtes (en català, castellà, italià o anglès). Aquesta proposta és la que inaugurarà la temporada del 15 al 18 de setembre. La representació guanyadora obtindrà una residència en aquesta Sala.

Les obres que es podran veure: La dona de color verd de La Salvana, La familia que nunca fuimos de Kyro Teatro, Es busca Seat Ibiza d’Ulver, Mala nit d’A3, Muescas más hondas de Cos de lletra, Revenant de Philippe Cabasset / Marco Nicoletti, Palabra de perro d’Ostia Films, Ayer de Perestroika-a-tak, L’ultimo giorno di campeggio de O.T.N.I, Mirades de Diversitat Teatral, La javanaise d‘11 de Novembre Teatre i Herència abandonada de La Volcànica.

Teatre Akadèmia - presentació temporada 16-17 - Voltar i Voltar - 2

En produccions pròpies:

 • El zoo de vidre de Tennessee Williams, dirigida per Boris Rotenstein (del 28 de setembre al 30 d’octubre), amb Alicia Lorente, Mercè Managuerra, Jordi Robles i Jorge Velasco.
 • Sik, Sik y otros de l’italià Eduardo De Filippo i dirigit per Guido Torlonia (del 14 de desembre al 15 de gener 2017), amb Xavier Capdet, Javier López, Pep Molina i Anabel Tutusaus
 • Yerma de Federico García Lorca (de l’1 de març al 2 d’abril 2017)… per primera vegada una coproducció del Teatre Akadèmia amb Projecte Ingenu, sota la direcció de Marc Chornet; el repartiment està en curs.

En produccions convidades:

 • Les Cadires d’Eugène Ionesco (del 9 de novembre al 4 de desembre), sota la direcció de Glòria Balaña i interpretada per Carles Martínez, Miriam Alamany i Martí Atance
 • Els textos i poemes de Brecht traduits per Feliu Formosa i interpretats per Òscar Intente a Aula – Brecht (del 18 de novembre al 4 de desembre)
 • No Exit de Jean-Paul Sartre (del 25 de gener al 19 de febrer 2017), dirigida per Loredana Volpe i interpretada per Òscar Castelví, Aida Oset, Laura Pujolàs i Pau Sastre Puig.
 • Lo Speziale, espectacle basat en una òpera de Haydn i llibret de Goldoni (del 3 al 7 de maig 2017), dirigit per Ramón Simó i repartiment en curs
 • One Arm de Moisés Kaufman i basat en una narració curta i guió cinematogràfic de Tennessee Williams (del 17 de maig al 4 de juny 2017); estarà dirigida per Agusti Estadella i interpretada per Àurea Màrquez, Joël Minguet, Carles Roig, Isidor Barcelona, Miquel Malirach, Oriol Garrido, Eleazar Masdeu i Esteve Mulero.
 • Lear. La caça de l’home d’Albert Balasch, una peça que forma part del muntatge F.R.A.U, dirigit per Albert Arribas i estrenat al Festival GREC 2016 (del 14 al 25 de juny 2017)
 • Després de La Nit, noves composicions on Moreno Bernardi mostrarà al públic el treball que ha anat construint al llarg dels últims anys (del 5 al 15 de juliol).

Teatre Akademia - roda de premsa

Per altra banda, el Teatre Akadèmia per aprofundir en la investigació i donar lloc a noves dinàmiques, aquesta temporada s’obre un nou espai de col·laboracions: el programa Encontres TAK que es basa en quatre eixos diferenciats:

 • Joves en acció – Primera coproducció del Teatre Akadèmia (amb Yerma), recolzant la companyia Projecte Ingenu, compartint aquest nou compromís que proporcionarà a aquesta companyia recolzament econòmic i mitjans tècnics i logístics.
 • Ruta d’investigació – els espectadors trobaran dues activitats on podran entrar en contacte amb la cuina interior del procés de creació:

1 – Moreno Bernardi dirigirà la vetllada poètica L’altra voce a partir de la poesia d’Alda Merini, que es podrà veure de forma gratuïta dins la mostra Aria di PRIMAVERA.

2 – Després de La Nit, una carta blanca al director i coreògraf italià.

 • Nous Vincles – La primera edició del Festival Mikro Teatre, ja esmentat a l’inici.
 • Més enllà – obre la porta a la trobada de projectes en fase inicial, amb un treball pedagògic al darrere i que busquen un espai per a la seva exhibició i mostra final.

1 –Lo Speziale

2 – Aria di Primavera – Quatre dones italianes, Cristina Giordana, Drusilla Foer, Leontina Pallavicino i Lucrezia Lante della Rovere, en seran les protagonistes amb les seves veus i històries personals. Les intèrprets ens aproparan la tradició de la cançó italiana, aquella famosa melodia que cantautors i compositors van fer famosa a mig món.

Teatre Akadèmia - presentació temporada 16-17 - Voltar i Voltar - 1

Per altra banda, malgrat que no s’ha fet esment a la roda de premsa, haig d’informar una molt bona notícia pels “malalts de teatre”, ja que el Teatre Akadèmia treu a la venda dos tipus d’abonaments principals: el de 9 espectacles a 90 € i el de 4 a 50 € …. i d’altres que podeu veure a la seva pàgina web.

Cargol Akademic

Deixa un comentari