– Dansa – Grec2016 +45 (🐌🐌🐌🐌) de SEBASTIÁN GARCÍA FERRO – Mercat de les Flors – Sala MAC – 30/07/2016

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

+45 de SEBASTIÁN GARCÍA FERRO 

Ahir dissabte vàrem poder veure els 2 darrers espectacles de la nostra selecció, dins d’aquest Festival Grec2016; els dos al Mercat de les Flors en una sessió doble que ens va permetre combinar els horaris, cosa que en aquest Festival no és gaire habitual perquè malauradament no està pensat realment com un Festival d’Arts Escèniques i més aviat sembla que té la funció de relleu en l’àmbit cultural de Barcelona, quan els Teatres de la ciutat tanquen temporades a mitjans o final de juny.

+45 va ser tota una sorpresa ja que ens va agradar molt… un espectacle de dansa que ja s’havia pogut veure en temporada al Mercat de les Flors, al mes d’abril quan es va poder veure la premier i que nosaltres ens vàrem perdre. Després aquesta peça ha fet gira entre els municipis que han participat en el procés de creació: Mataró, Olot, Girona i Sant Boi. Sembla que és molt possible que a partir d’ara es pugui arribar a fer una gira internacional d’aquest espectacle.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

+45 és un projecte de Sebastián García Ferro en el qual participen, com a intèrprets, sis ballarins experimentats d’entre 45 i 65 anys i 40 intèrprets no professionals d’edats similars. Es tracta d’una peça de dansa contemporània construïda al voltant de la generació de situacions coreogràfiques, visuals i performàtiques pròpies de l’univers -tant simbòlic com social- del que coneixem com “La segona edat”.

“Els primers quaranta anys de la vida ens donen el text; els trenta següents, el comentari”, deia Schopenhauer en un dels seus aforismes. En una societat que prioritza la immediatesa i la vanitat de la novetat constant, les seves paraules ressonen amb força. Mentre que l’esperança de vida no fa sinó augmentar, cada vegada hi ha més individus que, conscients d’estar perdent la seva utilitat social, volen eludir les formes traumàtiques de la maduresa a mesura que s’apropen a la següent edat, l’última. Les seves vides, cada cop més longeves, disposen de més anys de plenitud, però també de vellesa.

Tot i això, l’art de transitar per la maduresa és també l’art d’admirar la bellesa del passar per la vida, d’aprendre a reconèixer la plenitud d’aquesta maduresa a través del que s’ha adquirit amb l’experiència. Aquesta contradicció aparent configura el punt de partida de +45.

Crec que en aquest cas és inútil intentar explicar amb paraules el que podeu veure vosaltres mateixos en aquest vídeo de l’espectacle en la seva totalitat. A nosaltres ens ha arribat a fascinar en molts moments pels moviments coreogràfics realment bellíssims.

Sebastián García Ferro és un coreògraf, ballarí, performer i compositor argentí resident a Barcelona. Dirigeix la seva companyia de dansa des de l’any 2000, és el director artístic del Barcelona International Dance Exchange, soci de La Caldera Les Corts, artista col·laborador de l’Auditori i compositor resident de la Fundació Phonos de la Universitat Pompeu Fabra.

Crecque paga la pena també deixar constància del procés de creació:

La primera etapa, pre-producció, es va estendre des de març a desembre 2015, quan es van formular els propòsits del projecte, d’aconseguir documentació per desenvoluparlo; es va convocar una audició per seleccionar als 6 intèrprets professionals de 45 a 65 anys.

Aquests es van incorporar al projecte al setembre i, tant de manera individual com en grup, van fer residències de creació. Per la seva banda els intèrprets no professionals es van seleccionar després de dos mesos d’entrenament en 7 tallers simultanis en què van participar 220 persones amb edats compreses entre 45 i 82 anys.

L’octubre 2015 comencen 7 cursos de formació simultanis en dansa contemporània en diversos indrets de Catalunya: Girona, Olot, Sant Boi, Mataró i Barcelona. Aquests tallers estaven dirigits a homes i dones entre 45 i 82 anys, que van participar de forma gratuïta i voluntària fins desembre 2015.

Quan va arribar el moment d’escollir el grup final es van haver de descartar més de ¾ parts dels participants. D’aquest grup de 220 persones es va formar un grup més petit, de 55 persones, que a partir de gener 2016 van començar els assaigs de la peça a L’Estruch de Sabadell durant setembre i novembre de 2015. Al gener de 2016 s’iniciaren els assajos de +45 al Graner i La Caldera.

Grec2016 +45 Mercat de les Flors - Voltar i Voltar - 1

Idea, coreografia i direcció: Sebastián García Ferro
Dramatúrgia: Ferran Dordal
Creació i interpretació: Bebeto Cidra, María Cabeza de Vaca, Isabel Tapias, Guillermo Weicker, Joan Palau, Olga Álvarez i quaranta figurants
Composició musical: Sebastián García Ferro // Interpretació musical: Daniel Slotnik (arranjaments, clarinets, saxos i flautes), Santiago García Ferro (guitarres addicionals, mix i mastering) i Freia Barea (veu) // Escenografia i Disseny d’il·luminació: Xesca Salvà // Ajudant de direcció: Marcela Robbio //Ajudant de coreografia: Anna París // Assessorament escènic: Víctor Molina // Formació: Daniel Rosado i Gabriela Barberio // Producció: Marcela Imazio i Marta Baran
Una coproducció del Grec 2016 Festival de Barcelona, el Mercat de les Flors i el Festival Sismògraf (Olot).
Amb la col·laboració de La Caldera Les Corts, Graner Centre de Creació, L’Estruch de Sabadell, el Centre Cívic Can Felipa, el Centre Cívic Barceloneta, l’Ajuntament de Mataró, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, el Teatre Municipal de Girona i la Fundació Phonos de la Universitat Pompeu Fabra.
Amb el suport de la Beca a la creació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fundació la Caixa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.