– Dansa – Grec2016 +45 (馃悓馃悓馃悓馃悓) de SEBASTI脕N GARC脥A FERRO – Mercat de les Flors – Sala MAC – 30/07/2016

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

+45 de SEBASTI脕N GARC脥A FERRO聽

Ahir dissabte v脿rem poder veure els 2 darrers espectacles de la nostra selecci贸, dins d’aquest Festival Grec2016; els dos al Mercat de les Flors en una sessi贸 doble que ens va permetre combinar els horaris, cosa que en aquest Festival no 茅s gaire habitual perqu猫 malauradament no est脿 pensat realment com un Festival d’Arts Esc猫niques i m茅s aviat sembla que t茅 la funci贸 de relleu en l’脿mbit cultural de Barcelona, quan els Teatres de la ciutat tanquen temporades a mitjans o final de juny.

+45 va ser tota una sorpresa ja que ens va agradar molt… un espectacle de dansa que ja s’havia pogut veure en temporada al Mercat de les Flors, al mes d’abril quan es va poder veure la premier i que nosaltres ens v脿rem perdre. Despr茅s aquesta pe莽a ha fet gira entre els municipis que han participat en el proc茅s de creaci贸: Matar贸, Olot, Girona i Sant Boi. Sembla que 茅s molt possible que a partir d’ara es pugui arribar a fer una gira internacional d’aquest espectacle.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

+45 茅s un projecte de Sebasti谩n Garc铆a Ferro en el qual participen, com a int猫rprets, sis ballarins experimentats d’entre 45 i 65 anys i 40 int猫rprets no professionals d’edats similars. Es tracta d’una pe莽a de dansa contempor脿nia constru茂da al voltant de la generaci贸 de situacions coreogr脿fiques, visuals i perform脿tiques pr貌pies de l’univers -tant simb貌lic com social- del que coneixem com “La segona edat”.

鈥淓ls primers quaranta anys de la vida ens donen el text; els trenta seg眉ents, el comentari鈥, deia Schopenhauer en un dels seus aforismes. En una societat que prioritza la immediatesa i la vanitat de la novetat constant, les seves paraules ressonen amb for莽a. Mentre que l’esperan莽a de vida no fa sin贸 augmentar, cada vegada hi ha m茅s individus que, conscients d’estar perdent la seva utilitat social, volen eludir les formes traum脿tiques de la maduresa a mesura que s’apropen a la seg眉ent edat, l’煤ltima. Les seves vides, cada cop m茅s longeves, disposen de m茅s anys de plenitud, per貌 tamb茅 de vellesa.

Tot i aix貌, l’art de transitar per la maduresa 茅s tamb茅 l’art d’admirar la bellesa del passar per la vida, d’aprendre a recon猫ixer la plenitud d’aquesta maduresa a trav茅s del que s’ha adquirit amb l’experi猫ncia. Aquesta contradicci贸 aparent configura el punt de partida de +45.

Crec que en aquest cas 茅s in煤til intentar explicar amb paraules el que podeu veure vosaltres mateixos en aquest v铆deo de l’espectacle en la seva totalitat. A nosaltres ens ha arribat a fascinar en molts moments pels moviments coreogr脿fics realment bell铆ssims.

Sebasti谩n Garc铆a Ferro 茅s un core貌graf, ballar铆, performer i compositor argent铆 resident a Barcelona. Dirigeix la seva companyia de dansa des de l’any 2000, 茅s el director art铆stic del Barcelona International Dance Exchange, soci de La Caldera Les Corts, artista col路laborador de l’Auditori i compositor resident de la Fundaci贸 Phonos de la Universitat Pompeu Fabra.

Crecque paga la pena tamb茅 deixar const脿ncia聽del聽proc茅s de creaci贸:

La primera etapa, pre-producci贸, es va estendre des de mar莽 a desembre 2015, quan es van formular els prop貌sits del projecte, d鈥檃conseguir documentaci贸 per desenvoluparlo; es va convocar una audici贸 per seleccionar als 6 int猫rprets professionals de 45 a 65 anys.

Aquests es van incorporar al projecte al setembre i, tant de manera individual com en grup, van fer resid猫ncies de creaci贸. Per la seva banda els int猫rprets no professionals es van seleccionar despr茅s de dos mesos d’entrenament en 7 tallers simultanis en qu猫 van participar 220 persones amb edats compreses entre 45 i 82 anys.

L鈥檕ctubre 2015 comencen 7 cursos de formaci贸 simultanis en dansa contempor脿nia en diversos indrets de Catalunya: Girona, Olot, Sant Boi, Matar贸 i Barcelona. Aquests tallers estaven dirigits a homes i dones entre 45 i 82 anys, que van participar de forma gratu茂ta i volunt脿ria fins desembre 2015.

Quan va arribar el moment d’escollir el grup final es van haver de descartar m茅s de 戮 parts dels participants. D’aquest grup de 220 persones es va formar un grup m茅s petit, de 55 persones, que a partir de gener 2016 van comen莽ar els assaigs de la pe莽a a L鈥橢struch de Sabadell durant setembre i novembre de 2015.聽Al gener de 2016 s鈥檌niciaren els assajos de +45 al Graner i La Caldera.

Grec2016 +45 Mercat de les Flors - Voltar i Voltar - 1

Idea, coreografia i direcci贸: Sebasti谩n Garc铆a Ferro
Dramat煤rgia: Ferran Dordal
Creaci贸 i interpretaci贸: Bebeto Cidra, Mar铆a Cabeza de Vaca, Isabel Tapias, Guillermo Weicker, Joan Palau, Olga 脕lvarez i quaranta figurants
Composici贸 musical: Sebasti谩n Garc铆a Ferro // Interpretaci贸 musical: Daniel Slotnik (arranjaments, clarinets, saxos i flautes), Santiago Garc铆a Ferro (guitarres addicionals, mix i mastering) i Freia Barea (veu) // Escenografia i Disseny d’il路luminaci贸: Xesca Salv脿 // Ajudant de direcci贸: Marcela Robbio //Ajudant de coreografia: Anna Par铆s // Assessorament esc猫nic: V铆ctor Molina // Formaci贸: Daniel Rosado i Gabriela Barberio // Producci贸: Marcela Imazio i Marta Baran
Una coproducci贸 del Grec 2016 Festival de Barcelona, el Mercat de les Flors i el Festival Sism貌graf (Olot).
Amb la col路laboraci贸 de La Caldera Les Corts, Graner Centre de Creaci贸, L’Estruch de Sabadell, el Centre C铆vic Can Felipa, el Centre C铆vic Barceloneta, l’Ajuntament de Matar贸, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, el Teatre Municipal de Girona i la Fundaci贸 Phonos de la Universitat Pompeu Fabra.
Amb el suport de la Beca a la creaci贸 del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fundaci贸 la Caixa.

Deixa un comentari