– Roda de premsa de Valoració del Festival Grec2016 – 28/07/2016

Per Miquel Gascón  

Aquest matí s’ha celebrat la roda de premsa on s’ha fet balanç del que ha estat aquest Festival Grec 2016, malgrat que aquest encara no ha acabat i les xifres que ens han ofert són encara provisionals i amb una projecció “a la baixa” com ens ha assegurat en Ramon Simó, que ha confirmat (ara si), que aquest Grec ha estat el seu cinquè Grec i el últim sota la seva responsabilitat.

Roda de premsa Balanç Festival Grec2016 - Voltar i Voltar - 1

Després d’unes brevíssimes paraules de presentació del regidor de Cultura de l’ajuntament de Barcelona Jaume Collboni, en Ramon ha pres la paraula per fer balanç del que ha estat aquesta celebració del 40 aniversari del Festival i malgrat que no ha volgut entrar en massa xifres, perquè ja ens les havien facilitat desglossades en un dossier de premsa, ha remarcat algunes d’aquestes… s’han pogut veure en total 138 espectacles (48 de teatre – 17 de dansa – 44 de música – 7 de Circ i 22 de “Més Grec”). Ha afirmat que està convençut que aquest Grec “ha estat un èxit artístic”, amb un bon balanç entre les propostes “realistes” i les aportacions més innovadores i trencadores.

Els espectadors han estat 153.447, dels quals 133.215 considerats de pagament; s’han venut 20.000 entrades més que l’any passat, i creu que en part és perquè la gent intueix que la crisi comença a remetre… o potser també a què l’oferta ha estat prou atractiva.

El que ha obtingut major èxit de públic han estat les produccions teatrals i ha posat l’exemple de “Les bruixes de Salem” … 5 dies al Teatre Grec, amb totes les entrades exhaurides…. més d’11.000 espectadors l’han pogut veure; també ha reconegut l’enorme èxit de “El Preu” que també exhaureix dia a dia les seves localitats. Però la cosa no ha quedat en aquests dos espectacles, sinó que han exhaurit totes les localitats fins a 15 espectacles més i la resta amb un alt grau d’ocupació d’entre el 90% i el 70%.

També ha donat força importància a què els espectadors enguany han tingut un gran interès pels espectacles internacionals i això fa pocs anys no era així… i ha posat l’exemple de la Cia Motus que l’any 2012 va presentar un espectacle, malgrat que a platea eren potser uns 20 espectadors interessats, mentre que aquest any amb el seu espectacle, han exhaurit totes les localitats.

Ha assegurat que creu que juntament amb el seu equip ha aconseguit portar al Festival una programació basada en 3 els tres tipus de Cultura, que per ell eren importants: Cultura popular, Cultura de nous llenguatges i Cultura tradicional, amb un gran transvasament de públic entre aquestes diferents branques.

Roda de premsa Balanç Festival Grec2016 - Voltar i Voltar - 2

Ha confirmat que aquest és el seu darrer any i per això també ha volgut fer un balanç breu d’aquests 5 Grecs que ha dirigit, i que s’han basat en 4 objectius que creu s’han complet en bona part:

1 – Que els espectacles parlessin del present, de l’entorn més proper i que tinguessin un caire marcadament polític, sense complexos.

2- Internacionalització per poder exportar el que es fa aquí; ara mateix 18 produccions estrenades en el Grec, estan fent gira internacional; per altra banda, descobriment a Catalunya de Cies. Internacionals poc conegudes.

3 – Sensació i ambient de Festival, creant un lloc de trobada en la Plaça Margarida Xirgu.

4 – Transvasament de públics, perquè els espectadors de Teatre per exemple pugui descobrir també espectacles de dansa o de circ.

En aquests darrers 5 Grecs s’han pogut veure fins a 528 espectacles, dels quals 167 han estat coproduccions… i d’aquestes 29 coproduccions internacionals.

Ha donat les gràcies al seu equip i ha afirmat que el que més greu li sap és perdre el contacte directe del dia a dia, amb els seus 7 col·laboradors que treballen tot l’any per aixecar el Festival. Ha explicat que quan viatja a altres Festivals d’Europa, sovint li fan dues preguntes… amb quin pressupost pot contar el Grec i quantes persones treballen amb ell…. quan ell respon que 7 persones fixes i 3.000.000 de pressupost, es fan creus.

Ha acabat dient que creu sincerament que el Grec és un Festival molt humà, que se l’estima moltíssim, que col·laborarà amb la nova direcció que resulti elegida pròximament i que hi haurà un període de traspàs molt tranquil.

La seva darrera frase la estat: ” l’Art és l’únic que mai s’oblida”.

Et trobarem a faltar Ramon !!!

Roda de premsa Balanç Festival Grec2016 - Voltar i Voltar - 3

__________________

Jaume Collboni, ha comunicat oficialment que la convocatòria del concurs per dirigir els pròxims 4 anys, serà presentat al setembre i que abans de novembre serà elegit el nou director.

Vol que aquesta elecció se sustenti en la cerca d’uns objectius bàsics: 1 – que el Grec sigui una Pedrera dels creadors locals – 2 – Internacionalització del Festival – 3 – desig de ser Prescriptors de la màxima qualitat i avantguarda. També ha assegurat que lluitarà per incrementar el pressupost de Cultura en general i en particular la del Festival Grec.

Per últim, responent a una pregunta d’una periodista, ha confirmat que el contracte amb la direcció del Mercat de les Flors s’ha volgut prorrogar fins al mes de novembre i que a partir d’aleshores, es convocarà també un concurs públic.

The view from on top of the giant snail mobile art piece

Deixa un comentari