– Roda de premsa de Valoraci贸 del Festival Grec2016 – 28/07/2016

Per Miquel Gasc贸n

Aquest mat铆聽s’ha celebrat la roda de premsa on s’ha fet balan莽 del que ha estat aquest Festival Grec 2016, malgrat que aquest encara no ha acabat i les xifres que ens han ofert s贸n encara provisionals i amb una projecci贸 “a la baixa” com ens ha assegurat en Ramon Sim贸, que ha confirmat (ara si), que aquest Grec ha estat el seu cinqu猫 Grec i el 煤ltim sota la seva responsabilitat.

Roda de premsa Balanc抬 Festival Grec2016 - Voltar i Voltar - 1

Despr茅s d’unes brev铆ssimes paraules de presentaci贸 del regidor de Cultura de l’ajuntament de Barcelona Jaume Collboni, en Ramon ha pres la paraula per fer balan莽 del que ha estat aquesta celebraci贸 del 40 aniversari del Festival i malgrat que no ha volgut entrar en massa xifres, perqu猫 ja ens les havien facilitat desglossades en un dossier de premsa, ha remarcat algunes d’aquestes… s’han pogut veure en total 138 espectacles (48 de teatre – 17 de dansa – 44 de m煤sica – 7 de Circ i 22 de “M茅s Grec”). Ha afirmat que est脿 conven莽ut que aquest Grec “ha estat un 猫xit art铆stic”, amb un bon balan莽 entre les propostes “realistes” i les aportacions m茅s innovadores i trencadores.

Els espectadors han estat 153.447, dels quals 133.215 considerats de pagament; s’han venut 20.000 entrades m茅s que l’any passat, i creu que en part 茅s perqu猫 la gent intueix que la crisi comen莽a a remetre… o potser tamb茅 a qu猫 l’oferta ha estat prou atractiva.

El que ha obtingut major 猫xit de p煤blic han estat les produccions teatrals i ha posat l’exemple de “Les bruixes de Salem” … 5 dies al Teatre Grec, amb totes les entrades exhaurides…. m茅s d’11.000 espectadors l’han pogut veure; tamb茅 ha reconegut l’enorme 猫xit de “El Preu” que tamb茅 exhaureix dia a dia les seves localitats. Per貌 la cosa no ha quedat en aquests dos espectacles, sin贸 que han exhaurit totes les localitats fins a 15 espectacles m茅s i la resta amb un alt grau d’ocupaci贸 d’entre el 90% i el 70%.

Tamb茅 ha donat for莽a import脿ncia a qu猫 els espectadors enguany han tingut un gran inter猫s pels espectacles internacionals i aix貌 fa pocs anys no era aix铆… i ha posat l’exemple de la Cia Motus que l’any 2012 va presentar un espectacle, malgrat que a platea eren potser uns 20 espectadors interessats, mentre que aquest any amb el seu espectacle, han exhaurit totes les localitats.

Ha assegurat que creu que juntament amb el seu equip ha aconseguit portar al Festival una programaci贸 basada en 3 els tres tipus de Cultura, que per ell eren importants: Cultura popular, Cultura de nous llenguatges i Cultura tradicional, amb un聽gran transvasament de p煤blic entre aquestes diferents branques.

Roda de premsa Balanc抬 Festival Grec2016 - Voltar i Voltar - 2

Ha confirmat que aquest 茅s el seu darrer any i per aix貌 tamb茅 ha volgut fer un balan莽 breu d’aquests 5 Grecs que ha dirigit, i que s’han basat en 4 objectius que creu s’han complet en bona part:

1 – Que els espectacles parlessin del present, de l’entorn m茅s proper i que tinguessin un caire marcadament pol铆tic, sense complexos.

2- Internacionalitzaci贸 per poder exportar el que es fa aqu铆; ara mateix 18 produccions estrenades en el Grec, estan fent gira internacional; per altra banda, descobriment a Catalunya de Cies. Internacionals poc conegudes.

3 – Sensaci贸 i ambient de Festival, creant un lloc de trobada en la Pla莽a Margarida Xirgu.

4 – Transvasament de p煤blics, perqu猫 els espectadors de Teatre per exemple pugui descobrir tamb茅 espectacles de dansa o de circ.

En aquests darrers 5 Grecs s’han pogut veure fins a 528 espectacles, dels quals 167 han estat coproduccions… i d’aquestes 29 coproduccions internacionals.

Ha donat les gr脿cies al seu equip i ha afirmat que el que m茅s greu li sap 茅s perdre el contacte directe del dia a dia, amb els seus 7 col路laboradors que treballen tot l’any per aixecar el Festival. Ha explicat que quan viatja a altres Festivals d’Europa, sovint li fan dues preguntes… amb quin pressupost pot contar el Grec i quantes persones treballen amb ell…. quan ell respon que 7 persones fixes i 3.000.000 de pressupost, es fan creus.

Ha acabat dient que creu sincerament que el Grec 茅s un Festival molt hum脿, que se l’estima molt铆ssim, que col路laborar脿 amb la nova direcci贸 que resulti聽elegida pr貌ximament i que hi haur脿 un per铆ode de trasp脿s molt tranquil.

La seva darrera frase la estat: ” l’Art 茅s l’煤nic que mai s’oblida”.

Et trobarem a faltar Ramon !!!

Roda de premsa Balanc抬 Festival Grec2016 - Voltar i Voltar - 3

__________________

Jaume Collboni, ha comunicat oficialment que la convocat貌ria del concurs per dirigir els pr貌xims 4 anys, ser脿 presentat al setembre i que abans de novembre ser脿 elegit el nou director.

Vol que aquesta elecci贸 se sustenti en la cerca d’uns objectius b脿sics: 1 – que el Grec sigui una Pedrera dels creadors locals – 2 – Internacionalitzaci贸 del Festival – 3 – desig de ser Prescriptors de la m脿xima qualitat i avantguarda. Tamb茅 ha assegurat que lluitar脿 per incrementar el pressupost de Cultura en general i en particular la del Festival Grec.

Per 煤ltim, responent a una pregunta d’una periodista, ha confirmat que el contracte amb la direcci贸 del Mercat de les Flors s’ha volgut prorrogar fins al mes de novembre i que a partir d’aleshores, es convocar脿 tamb茅 un concurs p煤blic.

The view from on top of the giant snail mobile art piece

Leave a Reply