Voltar per la Literatura – LA FILLA DEL CAPITÀ GROC de Victor Amela (🐌🐌🐌)

Per Imma Barba – 

LA FILLA DEL CAPITA GROC de Victor Amela 

Amb aquesta obra, Victor Amela ha aconseguit el Premi Ramon Llull d’enguany. A cavall del gènere romàntic i l’històric aquesta novel·la està ambientada a la zona del Maestrat en temps de les Guerres Carlines.

La filla del capità grocAquesta és la primera novel·la escrita en català pel mateix autor que fins ara només ho havia fet en castellà.

Víctor Amela, té arrels familiars al Forcall, a la comarca castellonenca dels Ports i al llibre ha fet servir el dialecte de la comarca. Durant anys havia sentit explicar històries sobre el Groc, un mític guerriller carlista i el besavi de Víctor Amela, “Pep lo Bo” en va ser coetani. L’autor descriu la comarca del Mestrat, els Ports de Beseit, el santuari de la Mare de Déu de la Balma, la transparència de l’aigua dels rius, el bestiar, les cases pairals, … des dels ulls del Groc.

En Tomàs Penarrocha és el capità Groc i està pintat com un líder que lluita per uns ideals i acaba morint per ells, mentre que els personatges del bàndol isabelí aglutinen els representants del poder que no dubten en matar per defensar les seves propietats o els seus càrrecs.

Un llibre que ens parla de la guerra entre els carlins, partidaris del rei Carles i els isabelins partidaris de la nena-reina Isabel. Però el que m’ha interessat més de la novel·la no és la part històrica sinó la descripció dels llocs, costums i persones i el que molts dels fets estiguin narrats pels nens.

Víctor Manuel Amela Bonilla, conegut com a Víctor Amela, va néixer a Barcelona el 30 de setembre de 1960. Periodista i escriptor és un dels cocreadors de la secció de La Contra de la Vanguardia. Actualment col·labora en el programa Arucitys de 8tv i El món a Rac1 i és conferenciant i moderador de debats en temes relatius a la comunicació.

FITXA TECNICA :  Títol original: La filla del capità Groc \ Editorial: Planet

Cargol groc

Deixa un comentari