– Teatre – Grec2016 – CUANDO VUELVA A CASA VOY A SER OTRO (馃悓馃悓馃悓) – Teatre Lliure – 25/07/2016

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

CUANDO VUELVA A CASA VOY A SER OTRO

Aquesta va ser una de les primeres entrades que vam adquirir dins del marc del Grec, perqu猫 venia precedit del seu 猫xit al Festival d’Aviny贸 2015 i per tractar-se d’una producci贸 argentina, fet que per nosaltres ja 茅s garantia d’un teatre innovador i de qualitat.

Mariano Pensotti - Grec2016 - Voltar i Voltar - 1Aquesta proposta de Mariano Pensotti va n茅ixer d’una hist貌ria real tal com ens va explicar el mateix autor a la roda de premsa, arran del cop d’estat a l’Argentina, el pare del director va enterrar al jard铆 de casa dels avis uns objectes comprometedors.

Dins de bosses de pl脿stic negres va guardar, llibres, revistes, fotografies, cartes de companys ; 聽un cop finalitzada la dictadura, 40 anys m茅s tard, va intentar retrobar-les amb el seu avi per貌 no ho van aconseguir. No va ser fins m茅s tard, quan el nou inquil铆 de la casa volia fer una piscina, que van apar猫ixer les bosses. El seu pare va recon猫ixer tots els objectes tret d’un, una cinta de cassette d’un cantant desconegut.

La recerca de l’origen d’aquesta cinta 茅s el fil conductor d’una s猫rie d’hist貌ries que protagonitzen diversos personatges.

Manuel 茅s un director teatral que vol tornar a representar una obra que havia fet quinze anys enrere i amb els mateixos actors protagonistes.

Natalia 茅s una cantant d’un grup que actua en bodes i celebracions que canta les can莽ons del seu pare.

Dami谩n 茅s un pol铆tic d’esquerres que s’acaba transformant en una persona diferent.

De comen莽ament a final van succeint coses que fa trontollar la idea que cada personatge t茅 de si mateix.

Cuando vuelva a casa voy a ser otro - Grec2016 - 1

Per portar-la a escena, el director s’ha basat en un vell museu arqueol貌gic de la Patag貌nia, que feia servir panorames m貌bils, cintes transportadores i textos projectats per exhibir part de la seva col路lecci贸.聽Un complex sistema de decorats en moviment i un parell de聽cintes transportadores, que en moviment circular trasllada als actors i els porta a enfrontar-se amb situacions que ja han viscut per貌 des de perspectives noves.

Una proposta que indaga sobre la transformaci贸 de les persones, el que vam ser i el que voldr铆em arribar a ser i la constataci贸 amb el pas del temps de qu猫 all貌 que hav铆em previst com una temporalitat s’ha transformat en quelcom que dura per sempre.聽Centrada en la possibilitat del canvi, de ser una altra persona diferent a la qual un 茅s per apropar-se a la persona que voldria ser,contraposat a l’angoixa i la por que generen els canvis i deixar de ser el que som.

En paraules del director:

鈥淯no est脿 permanentemente construyendo su identidad y afianz谩ndola a trav茅s de ficciones, porque modifica o transforma su propio pasado cada vez que lo cuenta鈥.

鈥淯na de las cosas que a m铆 me interesan es c贸mo uno cambia el relato de su vida a lo largo del tiempo, c贸mo uno inventa o transforma su propio pasado鈥.

Cuando vuelva a casa voy a ser otro - Grec2016 - a

Mariano Ponsetti 茅s un dels directors experimentals m茅s reconeguts arreu del m贸n i un dels talents del teatre llatinoameric脿. Ha format amb el m煤sic Diego Vainer i l’escen貌grafa Mariana Tirantte, el grup Marea.

Una proposta plena d’humor on a trav茅s d’aquestes cintes desfilen de manera simult脿nia els objectes i situacions del passat amb hist貌ries actuals en molts casos contradict貌ries.

Ens ha agradat for莽a la proposta esc猫nica, malgrat que potser an脿vem amb unes expectatives diferents de les que ens hem trobat, ja que creiem err貌niament que la proposta tractaria, encara que fos de passada, de l’猫poca de la dictadura argentina, que a nosaltres ens va impactar molt en la nostra joventut, o almenys de les seves conseq眉猫ncies en l’actualitat.

Ens ha costat potser ressituar-nos i comprovar que no tenia res a veure amb aquella hist貌ria i que 煤nicament era un punt de partida per explicar altres hist貌ries encadenades de l’actualitat, sense cap component pol铆tic.

Hem trobat molt atractiu aquesta manera diferent de fer teatre, utilitzant mitjans mec脿nics per moure els objectes i les persones, projeccions i m煤sica en directe…. i ens ha agradat molt la manera d’interpretar dels actors argentins.

Cuando vuelva a casa... - Grec2016 - Voltar i Voltar - 1

El que m茅s ens ha fallat 茅s la dist脿ncia, ja que per nosaltres quan anem al teatre ens agrada veure de ben a prop les expressions dels actors i no perdre la comunicaci贸 gestual, …. i des de la fila 13 de la Fabi脿 Puigserver, aix貌 ha esdevingut impossible. I la distancia, ja se sap…

Autor铆a i direcci贸: Mariano Pensotti
Int猫rprets: Santiago Gobernori, Mauricio Minetti, Andrea Nussembaum, Javier Lorenzo i Juliana Muras
Composici贸 musical: Diego Vainer \ Escenograf铆a i vestuari: Mariana Tirantte \ Disseny d鈥檌l.luminaci贸: Alejandro Le Roux \ Assist猫ncia a l鈥檈scenari: Carlos Etchevers i Tatiana Mladineo \ Enginer de so: Ernesto Fara \ Assist猫ncia a l鈥檈scenografia: Gonzalo C贸rdoba Est茅vez \ Producci贸: Florencia Wasser/Grupo Marea

Cargol i mirall

Deixa un comentari