– Teatre – Grec2016 – MDLSX (馃悓馃悓馃悓) – Mercat de les Flors – Sala PB – 21/07/2016

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

MDLSX – Motus聽

Dijous ten铆em doble sessi贸 de Grec, ja que despr茅s d’aquesta proposta al Mercat de les Flors anirem al Teatre Grec a veure circ.

Aquesta 茅s la tercera proposta de la companyia italiana Motus en el marc del Festival Grec. Coneguts per fer servir la m煤sica, el v铆deo i la paraula per plantejar q眉estions pol铆tiques, ens presenten aquesta vegada una pe莽a per a una sola actriu, tal com ens van explicar a la roda de premsa de dimarts.

S铆lvia Calderoni 茅s l’煤nica int猫rpret d’aquest muntatge, un 茅sser androgin que es pregunta sobre les barreres entre g猫neres i com a la societat ens atrevim a conceptuar-los com a “monstres”. Un espectacle que es una barreja de ficci贸 i de realitat basada en la biografia de l’actriu.

mdlsx - Grec2016

Silvia Calderoni ha treballat amb Motus des de fa deu anys i posa al servei de l’espectacle una hist貌ria molt personal, la del descobriment d’una identitat sexual inclassificable, motiu de rebuig per molts i la manera que ella ha trobat per tal d’enfrontar-s’hi i no ser classificada en el grup dels “monstres”.

Daniela Nicol贸 n’茅s la directora (direcci贸 compartida amb Enrico Casagrande)i ha fet la dramat煤rgia d’aquest espectacle amb la mateixa Silvia. El t铆tol escollit MDLXS vol dir Middle Sex i ens parlen del g猫nere i de la llibertat de ser i/o transformar-te en all貌 que vulguis ser.

MDLSX 茅s un dispositiu de so explosiu, un himne lis猫rgic i solitari a la llibertat de transformar-se, de barrejar g猫neres, d’anar m茅s enll脿 de les fronteres que imposen el cos, el color de la pell o els 貌rgans sexuals, de ser d’una altra nacionalitat diferent de la imposada o adquirida, de la pertinen莽a a una p脿tria.

Com declara la mateixa Daniela, la Silvia t茅 efectivament un cos estrany, un d’aquells cossos que provoquen que el p煤blic es pregunti si 茅s home o dona. Gen猫ticament 茅s una dona encara que el seu cos fa que sembli un hermafrodita.

mdlsx - Grec2016 - b

L’espectacle parteix d’imatges reals de quan era nena, a l’adolesc猫ncia, a l’escola … fan servir textos de la literatura de g猫nere i novel路les de tem脿tica queer (s’estudia la sexualitat partint de qu猫 no 茅s un fet natural sin贸 que est脿 constru茂da socialment) de la pensadora feminista Judith Butler, de la fil貌sofa Donna Haraway i d’un dels grans referents de la filosofia del g猫nere Paul B. Preciado: 鈥渆l canvi necessari 茅s tan profund que 茅s impossible d’explicar. Tan profund que es diu que 茅s inimaginable. Per貌 el que 茅s impossible est脿 per venir鈥. Aquesta barreja de realitat i elements literaris permet聽 mantenir l’equilibri de la proposta.

脡s una invitaci贸 a reflexionar sobre com tendim a marginar tots aquells que no encaixen en les categories est脿ndard que hem creat.

Aterrant al que hem vist, podem dir que 茅s una proposta que de forma general ens ha agradat i realment ens fa pensar en estereotips i prejudicis. L’actriu s’entrega totalment en una performance on balla, actua i parla amb diferents registres. Una posada en escena molt visual amb un gran desplegament de mitjans audiovisuals i una m煤sica que ens ha agradat molt.

Potser podem dir que ha estat massa estona d’esquena al p煤blic si b茅 anava projectant la seva imatge des de diferents angles i dist脿ncies i podem dir que en alguns moments s’ha fet una mica repetitiva. Creiem que una durada una mica m茅s curta afavoriria el resultat que repetim per nosaltres ha estat satisfactori.

Direcci贸: Enrico Casagrande i Daniela Nicol貌
Dramat煤rgia: Daniela Nicol貌 i Silvia Calderoni
Interpretaci貌: Silvia Calderoni
Disseny d鈥檌l.luminaci贸: Alessio Spirli \ Disseny de so/concepci贸 sonora: Enrico Casagrande \ Producci贸: Elisa Bartolucci i Valentina Zangari \ Distribuci贸 a l鈥檈stranger: Lisa Gilardino \ M脿nager de la gira: Ilaria Mancia

Cargol de quin sexe ?

Deixa un comentari