– Roda de premsa – UNA FAMILIA INDECENT – Teatre Gaud铆 – 20/07/2016

Per Miquel Gasc贸n

Aquest mat铆 novament he pogut assistir a una roda de premsa; aquesta vegada a la presentaci贸 de la posada en escena de “UNA FAMILIA INDECENT“, text escrit ja fa uns quants anys per Ever Blanchet (fundador del Versus Teatre i Teatre Gaud铆) i que sembla no havia pogut encara veure’s representada.

El primer que ens comenta Ever sobre l’obra que ell mateix va escriure, 茅s que si estigu茅ssim en una roda de premsa d’un teatre p煤blic, ens podria “vendre” que es tracta d’una obra cr铆tica i profunda sobre l’estat actual de la societat en qu猫 vivim, per貌 com ens parla des d’un teatre privat, ha de ser franc i dir-nos que es tracta d’una farsa, d’una com猫dia que l’煤nic que pret茅n 茅s fer riure, malgrat que segurament ser脿 un riure agredol莽.

Roda de premsa UNA FAMILIA INDECENT - Teatre Gaudi - Voltar i Voltar 1 - 1

UNA FAM脥LIA INDECENT, origin脿riament “La podredumbre”, ens presenta una fam铆lia destru茂da moralment. Persones que treballen, que volen anar endavant, que lluiten pel seu futur. Per a ells el m茅s important 茅s la situaci贸 econ貌mica. Per a tot el m贸n l’economia familiar 茅s priorit脿ria., a no ser que siguin aquelles fam铆lies que disposen d’ingressos tan elevats que resultaria absurd avaluar el que es gasta. En temps de crisi, l’estabilitat a la feina i els recursos econ貌mics passen de ser prioritaris a ser l’煤nic que realment importa. La vida segueix, imparable com sempre, sense deixar massa temps per la reflexi贸.

El dia a dia s’imposa i aquesta fam铆lia es corromp precipitadament. Potser ja fa temps que no ens importa massa el que som, com ens sentim, com fem sentir als altres. Ens volem salvar, en canvi ni tan sols sabem que el que volem 茅s salvar-nos de la crisi econ貌mica. Les altres crisis, personal, institucional, de fe, 猫tica, continuen sense soluci贸.

Ens parla tamb茅 Miquel Murga, que dirigeix la posada en escena i que ha fet uns petits retocs per tal d’adaptar-la a l’actualitat. Afirma que el text que s’ha trobat 茅s molt actual i que malgrat que espera que els espectadors s’ho passin molt b茅, al mateix temps segurament es veuran reflectits en algunes de les actituds d’aquests quatre personatges que s’han volgut caricaturitzar precisament perqu猫 sembli que s贸n personatges que s’han d’agafar amb pinces, malgrat que si estiguessin en una situaci贸 similar, potser no actuar铆em massa diferent.

La mare 茅s la corrupci贸 personificada. Ser脿 interpretada per Iraida Sard脿. Ella mateixa ens explica el seu personatge…. una dona jubilada que es troba molt sola a casa; vol sobreviure, sigui com sigui. T茅 bona relaci贸 amb la filla gran per貌 no pas amb el seu gendre que no suporta, perqu猫 creu que la seva filla es mereix un marit amb m茅s ambicions i m茅s poder econ貌mic. Xerra pels colzes amb tothom que es posa al seu abast, per apaivagar la seva solitud i tamb茅 茅s aficionada a veure ratafia, potser mes del compte.

La filla gran, ser脿 interpretada per Cristina Sol脿. El seu personatge afirma que malgrat tot creu que 茅s m茅s normal del que aparenta i que troba que no fa mes que intentar sobreviure com pot. Treballa en una cl铆nica i arriba a maquinar per quedar-se prenyada del seu cap, per despr茅s fer-li xantatge. El seu marit 茅s un trist funcionari de l’ajuntament i creu que 茅s un zero a l’esquerra. Ella es mereix molt m茅s del que ara t茅.

La filla petita, interpretada per Carla LLad贸, 茅s capa莽 de prostituir-se a canvi de la moto dels seus somnis. La relaci贸 que t茅 amb la seva germana 茅s per pur inter猫s malgrat que no es pot dir que sigui pas dolenta; creu que la seva mare 茅s un plom i no s’ent茅n gens amb ella. Per acabar-ho d’adobar li agrada el marit de la seva germana gran.

L’煤nic actor no present a la roda de premsa, en Jordi Cadellans, que interpretar脿 al marit de la germana gran, un funcionari de l’ajuntament sense ambicions, malalt de tot i m茅s, obsessionat per clausurar la Sagrada Fam铆lia, que no te llic猫ncia d’obres.

Roda de premsa UNA FAMILIA INDECENT - Teatre Gaudi - Voltar i Voltar 2 - 1

El millor de tot, 茅s que la roda de premsa a poc a poc es converteix en una xerrada entre “amics”, en la que entre tots valorem i posem exemples personals de casos de corrupci贸 que coneixem en el nostre dia a dia. Una societat que est脿 malalta i que malgrat que s’adona del que passa, moltes vegades no 茅s capa莽 de reaccionar.

Esperem que el p煤blic que vagi a veure la representaci贸, a m茅s a m茅s de riure de situacions que poden semblar extremes, s’adoni que tot el que veur脿 茅s m茅s “normal” del que aparenta.

L’estrena ser脿 aquest dijous, 22 de juliol i estar脿 fins al 4 de setembre al Teatre Gaud铆.

Familia de cargols

Leave a Reply