– Roda de premsa – UNA FAMILIA INDECENT – Teatre Gaudí – 20/07/2016

Per Miquel Gascón  

Aquest matí novament he pogut assistir a una roda de premsa; aquesta vegada a la presentació de la posada en escena de “UNA FAMILIA INDECENT“, text escrit ja fa uns quants anys per Ever Blanchet (fundador del Versus Teatre i Teatre Gaudí) i que sembla no havia pogut encara veure’s representada.

El primer que ens comenta Ever sobre l’obra que ell mateix va escriure, és que si estiguéssim en una roda de premsa d’un teatre públic, ens podria “vendre” que es tracta d’una obra crítica i profunda sobre l’estat actual de la societat en què vivim, però com ens parla des d’un teatre privat, ha de ser franc i dir-nos que es tracta d’una farsa, d’una comèdia que l’únic que pretén és fer riure, malgrat que segurament serà un riure agredolç.

Roda de premsa UNA FAMILIA INDECENT - Teatre Gaudi - Voltar i Voltar 1 - 1

UNA FAMÍLIA INDECENT, originàriament “La podredumbre”, ens presenta una família destruïda moralment. Persones que treballen, que volen anar endavant, que lluiten pel seu futur. Per a ells el més important és la situació econòmica. Per a tot el món l’economia familiar és prioritària., a no ser que siguin aquelles famílies que disposen d’ingressos tan elevats que resultaria absurd avaluar el que es gasta. En temps de crisi, l’estabilitat a la feina i els recursos econòmics passen de ser prioritaris a ser l’únic que realment importa. La vida segueix, imparable com sempre, sense deixar massa temps per la reflexió.

El dia a dia s’imposa i aquesta família es corromp precipitadament. Potser ja fa temps que no ens importa massa el que som, com ens sentim, com fem sentir als altres. Ens volem salvar, en canvi ni tan sols sabem que el que volem és salvar-nos de la crisi econòmica. Les altres crisis, personal, institucional, de fe, ètica, continuen sense solució.

Ens parla també Miquel Murga, que dirigeix la posada en escena i que ha fet uns petits retocs per tal d’adaptar-la a l’actualitat. Afirma que el text que s’ha trobat és molt actual i que malgrat que espera que els espectadors s’ho passin molt bé, al mateix temps segurament es veuran reflectits en algunes de les actituds d’aquests quatre personatges que s’han volgut caricaturitzar precisament perquè sembli que són personatges que s’han d’agafar amb pinces, malgrat que si estiguessin en una situació similar, potser no actuaríem massa diferent.

La mare és la corrupció personificada. Serà interpretada per Iraida Sardà. Ella mateixa ens explica el seu personatge…. una dona jubilada que es troba molt sola a casa; vol sobreviure, sigui com sigui. Té bona relació amb la filla gran però no pas amb el seu gendre que no suporta, perquè creu que la seva filla es mereix un marit amb més ambicions i més poder econòmic. Xerra pels colzes amb tothom que es posa al seu abast, per apaivagar la seva solitud i també és aficionada a veure ratafia, potser mes del compte.

La filla gran, serà interpretada per Cristina Solà. El seu personatge afirma que malgrat tot creu que és més normal del que aparenta i que troba que no fa mes que intentar sobreviure com pot. Treballa en una clínica i arriba a maquinar per quedar-se prenyada del seu cap, per després fer-li xantatge. El seu marit és un trist funcionari de l’ajuntament i creu que és un zero a l’esquerra. Ella es mereix molt més del que ara té.

La filla petita, interpretada per Carla LLadó, és capaç de prostituir-se a canvi de la moto dels seus somnis. La relació que té amb la seva germana és per pur interès malgrat que no es pot dir que sigui pas dolenta; creu que la seva mare és un plom i no s’entén gens amb ella. Per acabar-ho d’adobar li agrada el marit de la seva germana gran.

L’únic actor no present a la roda de premsa, en Jordi Cadellans, que interpretarà al marit de la germana gran, un funcionari de l’ajuntament sense ambicions, malalt de tot i més, obsessionat per clausurar la Sagrada Família, que no te llicència d’obres.

Roda de premsa UNA FAMILIA INDECENT - Teatre Gaudi - Voltar i Voltar 2 - 1

El millor de tot, és que la roda de premsa a poc a poc es converteix en una xerrada entre “amics”, en la que entre tots valorem i posem exemples personals de casos de corrupció que coneixem en el nostre dia a dia. Una societat que està malalta i que malgrat que s’adona del que passa, moltes vegades no és capaç de reaccionar.

Esperem que el públic que vagi a veure la representació, a més a més de riure de situacions que poden semblar extremes, s’adoni que tot el que veurà és més “normal” del que aparenta.

L’estrena serà aquest dijous, 22 de juliol i estarà fins al 4 de setembre al Teatre Gaudí.

Familia de cargols

Deixa un comentari