– Teatre – Grec2016 – VISI脫 ARDENT (馃悓) – Mercat Flors – Sala PB – 17/07/2016

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

VISI脫 ARDENT

Aquest espectacle va ser un dels que primer vaig escollir en sortir la programaci贸 del Festival Grec2016 i 茅s que en veure que es tractava d’una estrena “coproducci贸 internacional” en la que el mateix Festival Grec s’involucrava, vaig confiar plenament en l’equip de programaci贸 del Festival. Novament aquesta confian莽a es va veure esgarrada per segon cop en una “coproducci贸 internacional”, primer va ser amb “Oficina per una vida postid猫ntica”聽el passat dia 5 de juliol… i ara santornemi…. una altra decepci贸 gegantina amb aquesta VISI脫 ARDENT…. tan gran, que en acabar la primera part, l’Imma i jo … camesajudeume, v脿rem fugir novament del Mercat de les Flors.

visio_ardent - Grec2016

En el programa publicat pel Festival parlava d’aquesta coproducci贸 catalanocanadenca i afirmava que tractava sobre la descoberta de l’urani…. i es preguntava … Ens va separar per sempre la bomba nuclear que va estripar el cel, o b茅 encara som a temps de trobar la manera que ens uneixi ?

Al final del segle XIX un visionari de la naci贸 den茅, al nord del Canad脿, va tenir una visi贸 ardent. Va cantar sobre una gent estranya, de pell blanca, que s’enduia una roca d’un forat a la seva terra cap a un lloc molt lluny脿, i all脿 la deixava caure cremant sobre una gent que tenia el mateix aspecte que ells, els den茅. El 1945, l’urani extret en territori den茅 va ser utilitzat per a les bombes at貌miques que van assolar Hiroshima i Nagasaki.

No sabem pas si en aquesta enorme decepci贸 dels primers 80 minuts que v脿rem veure, va ser a conseq眉猫ncia de qu猫 era una producci贸 multiling眉e, en la que no es tradu茂en en pantalla moltes converses que evidentment no enten铆em. Ens v脿rem perdre a la poca estona de comen莽ar i per molts esfor莽os que v脿rem intentar fer, no va haver-hi manera.

VISIO虂 ARDENT - Grec2016 - Voltar i Voltar - 1

La passi贸 de son que em va agafar la vaig poder trampejar, malgrat que fins i tot a l’espai esc猫nic vaig poder comprovar que fins i tot els actors entraven en una profunda somnol猫ncia..

Ni la m煤sica en directe va aconseguir endolcir una mica un argument que no enten铆em, malgrat haver llegit pr猫viament el programa de m脿 i saber que tractava de la hist貌ria de l’urani estret de la profunditat de la terra al nord del Canad脿 i que acabaria amb la creaci贸 de la bomba at貌mica que es va llan莽ar sobre les ciutats japoneses d’Hiroshima i Nagasaki, l’any 1945.

Malgrat que algunes de les interpretacions dels actors catalans coneguts, ens van agradar, va ser impossible seguir ni un borrall de la trama que ens explicaven.

La nostra baixa valoraci贸 en aquest cas, no t茅 res a veure amb la qualitat del text, ni amb la bondat de la posada en escena, ni encara menys amb les interpretacions dels actors; t茅 a veure amb una direcci贸 que no va saber fer arribar als espectadors catalans ni els di脿legs ni tan sols de qu猫 anava tot plegat… i aix貌 crec que 茅s grav铆ssim, i聽m茅s tenint en compte que es tractava d’una estrena coprodu茂da pel mateix Festival Grec.

Autoria: Marie Clements – Traducci贸: Elisabet R脿fols
Direcci贸: Tom Bentley-Fisher –聽Dramat煤rgia: Tom Bentley-Fisher i Elisabet R脿fols
Interpretaci贸: Claudia Benito, Jordi Llovet, Andy Fukutome, David Santalices i Anna G眉ell (Catalunya); Miranda Bentley, Margo Kane, Julie Tamiko Manning i Deneh Thompson (Canad脿)
Composici贸 i interpretaci贸 musical: Eduard Iniesta // Disseny de v铆deo: Larry Bauman // Escenografia: Dino Ib谩帽ez i Miquel 脌ngel Llonovoy // Moviment: Tom Bentley-Fisher i Joan Maria Segura // Vestuari: Mariel Soria // Disseny d’il路luminaci贸: Sylvia Kuchinov聽

Bomba atomica i cargol

Leave a Reply