– Voltar per la literatura – ABANS DE GAIREBÉ TOT de Víctor del Arbol (🐌🐌🐌)

Per Imma Barba

No havia llegit res d’aquest autor tot i que a la meva particular llista de llibres pendents hi figuren tres dels seus títols. Sant Jordi va ser una bona excusa per comprar aquesta novel·la que havia estat guardonada amb el Premi Nadal 2016.

abans-de-gairebe-totAbans de gairebé tot és una història complexa en la qual no t’endinses fins avançada la lectura, i que no pots deixar un cop t’han atrapat els personatges. De fet, són dues històries que s’acaben trobant.

En Germinal Ibarra és un policia que va demanar el trasllat a una comissaria de la Corunya després que la resolució d’un cas el convertís en l’heroi que ell no volia ser. En un poble perdut de la costa gallega anomenat Punta Caliente, Paola s’hostatja a casa de la Dolores, intentant trobar la tranquil·litat que ha perdut. Una nit, una dona ingressa a l’hospital víctima de lesions tan violentes, que reclamen la presència del policia.

En Germinal Ibarra està casat i té un fill amb una estranya malaltia que requereix atenció constant. Paola diu que és fotògrafa i ha vingut a fer un reportatge, però amaga una dura historia. Mauricio és un veí que ha tornat de l’Argentina per fer-se càrrec del seu nét que s’ha quedat sol després de perdre als pares i al germà gran en un incendi.

Victor del Árbol aprofundeix en les emocions dels personatges que ens presenta, aparentment dispars, però que a mesura que avança la trama es van interconnectant i ens mostren el nexe que els uneix. El present i el passat tenen presencia, els records del que han viscut marca inexorablement el que són i fan en el present.

Narrat en tercera persona per una veu sense sentiments, que es limita a relatar els fets i a descriure a les persones sense valorar els seus comportaments.  Una narració amb salts temporals però amb una trama molt ben treballada que no deixa cap porta oberta al final.

victor-del-arbol

Víctor del Árbol va néixer a Barcelona l’any 1968 i va ser Mosso d’Esquadra des del 1992 fins al 2012. Va cursar estudis d’Història a la Universitat de Barcelona i va col·laborar com a locutor a “Catalunya sense barreres” (Ràdio Estel, Once).

És autor de les novel·les  El peso de los muertos (2006), El abismo de los sueños (2008), La tristeza del samurái (2012), Respirar por la herida (2014), i Un millon de gotas (2015).

Fitxa tècnica: Títol original :  La víspera de casi todo – Traducció: Nuria Parès Sellarès –  Editorial: Columna

Cargol policia

Deixa un comentari