– Circ – Grec2016 – ANECKXANDER (🐌🐌🐌🐌) – Mercat de les Flors – Sala PB – 09/07/2016

Per Imma Barba & Miquel Gascón

ANECKXANDER

Aquest passat dissabte, en un impuls d’última hora, vam comprar entrades per anar al Mercat de les Flors a veure aquesta proposta emmarcada dins de l’apartat de circ, malgrat que també es podria classificar, encerta manera com a dansa. Alexander Vantournhout és un artista de circ contemporani que amb Bauke Lievens han creat aquest espectacle on només ell i el seu cos són els protagonistes.

ANECKXANDER - Grec2016 - 1

Sembla que la idea va néixer quan a l’Alexander li van comentar que tenia un coll tan llarg que potser caldria canviar-li el nom per ANECKXANDER, incorporant al seu nom el mot anglès neck (‘coll’).

L’espectacle ens parla del cos humà i de la manera com és percebut, l’Alexander es despulla dels seus vestits i amb el seu cos adopta postures impossibles retorçant-lo de manera inversemblant i protagonitzant caigudes espectaculars. En un començament totalment nu i més tard amb unes sabates de plataforma i uns guants de boxa. Els moviments són acompanyats per tres variacions d’una peça de música de piano de Arvo Pärt que l’Alexander fa veure que improvisa en tres moments diferents de l’espectacle.

I només amb el seu cos i els seus moviments, crea davant nostre, diferents personatges, que en alguns moments inspira rebuig, en altres moments inspira una enorme tendresa. El seu somriure i la seva mirada directa ens atrapa i ens vénen ganes de fer-li una abraçada que a moments sembla que reclama. De cop ajup el cap i es retira com desencisat de la nostra reacció. Realment es magnifica la capacitat de comunicació d’aquest jove artista, sense pronunciar un sol mot.

ANECKXANDER - Grec2016 - 2
“Els gestos i postures —que requereixen una tècnica extraordinària— dibuixen així l’autobiografia tràgica d’un cos absort en la seva pròpia fragilitat i en la seva solitud. I la repetició de la tragèdia obrirà un espai per a l’humor, complement perfecte per a un muntatge delicat i sensible, divertit i corprenedor que converteix en protagonista el cos humà i ens acosta a les formes més extremes i renovadores del circ contemporani.”

Un espectacle guardonat al Circus Next 2014, una entitat europea destinada a promoure la nova generació de creadors de circ a Europa.

Alexander Vantournhout va néixer a Roeselare (Bèlgica) l’any 1989. Va estudiar al ESAC (Ecole Supérieure des Arts du Cirque) a Brussel·les on es va especialitzar en una única roda. També ha treballat d’actor. Ens va captivar per la seva joventut i el domini absolut del seu cos.

Autoria:  Alexander Vantournhout i Bauke Lievens
Interpretació: Alexander Vantournhout
Dramatúrgia: Bauke Lievens – Assessorament de dramatúrgia: Dries Douibi i Gerald Kurdian
Mirada externa: Anneleen Keppens, Lore Missine, Geert Belpaeme, Lili M. Rampre i Methinee Wongtrakoon // Composició musical: Arvo Pärt // Vestuari: Nefeli Myrtidi, Anne Vereecke // Disseny d’il·luminació: Tim Oelbrandt i Rinus Samyn // Producció:Not Standing vzw

 Cargol i home despullat

Deixa un comentari