– Teatre – Grec2016 – LI DIUEN MAR (馃悓馃悓+ 馃悮) – Teatre del CCCB – 02/07/2016

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Dissabte passat a la tarda v脿rem tenir sessi贸 doble de Teatre i la primera d’elles va ser aquesta proposta de LI DIUEN MAR al Teatre del Centre de Cultura Contempor脿nia de Barcelona. De fet va ser una de les primeres entrades que v脿rem comprar del Festival Grec, perqu猫 coneix铆em de primera m脿, per boca d’en Julio Alvarez (director del Teatre Tantarantana), l’enorme esfor莽 que a l’entorn d’aquest teatre, s’havia realitzat per crear aquesta proposta totalment innovadora.

El Teatre Tantarantana junt amb la core貌grafa Constanza Brncic i el dramaturg Albert Tola des de l’any 2011 organitzen una proposta que, en principi, estava adre莽ada exclusivament als estudiants del barri per貌 que ha acabat teixint una xarxa de complicitats entre joves i adults, protagonistes que comparteixen una experi猫ncia art铆stica i social de caracter铆stiques 煤niques.

I 茅s que al voltant de 80 persones entre adults i joves del barri del Raval, han treballat des de fa gaireb茅 8 mesos, per aixecar aquest espectacle multidisciplinar聽i per aix貌 s’han basat amb les seves pr貌pies viv猫ncies, per tal de parlar-nos de viatges f铆sics, per貌 tamb茅 interiors.

Li diuen Mar

En l’enorme espai esc猫nic, jo vaig contar en algun moment al voltant d’una cinquantena de persones interpretant en directe, fent 煤s de la paraula, sense ser actors professionals, per貌 tamb茅 utilitzant la dansa i la m煤sica en directe. Persones de proced猫ncies diverses, que parles lleng眉es diferents i edats molt dispars, s’han unit per treballar i aconseguir un espectacle de creaci贸 comuna, que en molts moments sembla aut猫nticament professional, per la seva bellesa i la seva perfecta sincronia.

Li diuen mar,聽茅s el t铆tol de la pe莽a resultant de l’edici贸 d’enguany, dirigida per Constanza Brncic Monsegur amb dramat煤rgia i textos d鈥橝lbert Tola i m煤sica de Nuno Rebelo, un muntatge sobre viatges reals i interiors, solitaris i col路lectius que ha posat a treballar plegats tant alumnes i professors dels instituts Mil脿 i Fontanals i Consell de Cent, com els organitzadors i participants del cicle d’activitats Habitaci贸 1418 (CCCB-MACBA), avis i 脿vies convocats amb l’ajuda de TotRaval i la Fundaci贸 Arrels i un cor de cantants que participa en el projecte Clav茅 XXI (Palau de la M煤sica Catalana).

Valorem com molt positiu aquest esfor莽 col路lectiu de persones que en general s贸n alienes al m贸n de les Arts esc猫niques i que han treballat col路lectivament durant moltes setmanes i mesos, per obtenir un resultat for莽a satisfactori. Hem de dir tamb茅, que deixant de banda el lligam emocional que ens uneix a aquest enorme grup de persones, alguna de les seves escenes ens van semblar for莽a repetitives i nosaltres potser haur铆em escor莽at de bona gana alguns minuts de la duraci贸 total, que rondava al voltant d’una hora.

Malgrat aquest aspecte, creiem que l’important d’aquest espectacle, 茅s que ens va quedar molt clara la idea de que les cultures al voltant de la mar Mediterr脿nia, vulguem o no, estan unides d’alguna forma per sempre i malgrat els patiments d’algunes persones que fins i tot donen la seva vida a la recerca d’una vida millor de la que les ha tocat en sort….. la migraci贸 茅s imparable i la fusi贸 i conviv猫ncia de les cultures una realitat. Hem d’aprendre a conviure plegats, respectant-nos els uns als altres.

Li diuen Mar - CCCB - Voltar i Voltar - 1

Direcci贸 i coreografia: Constanza Brncic
Dramat煤rgia: Albert Tola // M煤sica: Nuno Rebelo //Disseny d’il路luminaci贸: Constanza Brncic i Jordi Puig
Amb la col.laboraci贸 de:聽Gent gran –聽IES Consell de Cent –聽IES Mil脿 i Fontanals –聽Habitaci贸 1418 –聽Cor de veusTeatre Tantarantana

Deixa un comentari