– Teatre – Grec2016 – LES BRUIXES DE SALEM (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Grec – 02/07/2016

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Aquesta obra d鈥Arthur Miller, en versi贸 tradu茂da per Eduardo Mendoza, ha estat escollida com la pe莽a que ha inaugurat oficialment el Festival Grec d鈥檈nguany. Dirigida per Andr茅s Lima i coprodu茂da pel Teatre Romea, el Centro Dram谩tico Nacional i el Grec 2016 ser脿 representada a Madrid a partir del mes de gener del 2017.

This slideshow requires JavaScript.

Feia uns anys en qu猫 una producci贸 teatral no era la que obria el Festival i si b茅 hem de dir que l’amfiteatre del teatre Grec no 茅s potser el lloc m茅s idoni per oferir teatre, aplaudim aquest comen莽ament.

Arthur Miller, un dramaturg que es caracteritza per la c脿rrega social i de den煤ncia que impregnava a les seves obres, ens parla en aquesta ocasi贸 d’un episodi de la hist貌ria dels EUA que va tenir lloc a Salem (Massachusetts) el 1692. L鈥檃utor va escriure aquesta obra com a resposta a la famosa 鈥渃a莽a de bruixes鈥 del senador McCarthy,un episodi de la hist貌ria dels Estats Units que es va desenvolupar entre 1950 i 1956 durant el qual el senador Joseph McCarthy va desencadenar un est猫s proc茅s de delacions, den煤ncies, processos irregulars i llistes negres contra persones sospitoses de ser comunistas i que Arthur Miller va patir en primera persona.

Les Bruixes de Salem - Teatre Grec

Aquest terme,” ca莽a de bruixes”, ha esdevingut com la manera d’anomenar aquelles situacions en qu猫 un govern persegueix als seus oponents pol铆tics en nom de l’inter猫s del pa铆s i la seguretat nacional. I malauradament no ha deixat mai d’estar vigent…. i sobretot els catalans en podem donar fe.

Salem 茅s una petita comunitat rural amb unes normes religioses i de conducte molt estrictes i es veu enfrontada a un rumor: hi ha bruixes a la comunitat. La representaci贸 s’inicia en un espai pr脿cticament buit on unes nenes ballen i juguen a la llum de la lluna, … o son bruixes que estan celebrant un aquelarre?? 聽En ser descobertes pel pare d’una d’elles, vicari de la comunitat, les noies fugen espantades, una d’elles, la filla del vicari queda prostrada al llit, espantada??, embruixada??

This slideshow requires JavaScript.

Un dels grans encerts del muntatge 茅s l’evoluci贸 de l’escenografia que es va aixecant de la m脿 dels mateixos actors (amb alguna ajuda) i que transforma l’espai en casa del vicari, esgl茅sia, jutjat, pres贸, pat铆bul … Un espai que es va tancant en si mateix incrementant, de mica en mica, una sensaci贸 de claustrof貌bia, simbolitzant la repressi贸 i el tancament mental d’una societat que acaba creient les mentides que ella mateixa ha fabricat per justificar el que no ent茅n o per interessos d’alguns dels seus membres. Aquest 茅s, al nostre entendre, el punt extrapolable a la societat en la qual vivim, 茅s a dir, la utilitzaci贸 de la por com a mecanisme de poder per tal de mantenir el control i obtenir els rendiments personals m茅s lucratius possibles.

15 actors a escena en un treball coral magn铆fic, encap莽alats per un en猫rgic i convincent Lluis Homar en un doble paper de narrador a la primera part i president del tribunal r铆gid i intolerant a la segona.

Dos vicaris, Albert Prat i Carles Mart铆nez, el primer 茅s el de la comunitat que no ha estat mai acceptat per tots els seus feligresos i vol mantenir els seus privilegis, i el segon el for脿, que acudeix al poble com especialista en bruixeries i possessions diab貌liques. 脡s el personatge que al llarg de l’obra evoluciona cap a l’oposici贸 a un sistema arbitrari de just铆cia.

Borja Espinosa i Nora Navas conformen una parella que veur脿 la seva vida absolutament capgirada com a conseq眉猫ncia d’una acci贸 venjativa de la noia que ha estat rebutjada pel marit, una Naussica Bonin que encap莽ala el grup de les nenes, Anna Moliner, Marta Closas, Joana Vilapuig, N煤ria Golla i Yolanda Sey, que provoquen el desenvolupament dels fets que portaran a la mort a 25 persones de la comunitat, majorit脿riament dones acusades de bruixeria.

Miquel Gelabert 茅s el terratinent que posa per davant de tot, els seus interessos econ貌mics i amb la seva dona, Miriam Alamany encap莽alen la visi贸 m茅s r铆gida i intolerant de tot plegat.

Carles Canut i Carme Sansa s贸n la veu de la ra贸 i l’experi猫ncia que acabaran sent rebutjats per la resta de membres de la comunitat que prefereixen viure en la mentida abans que enfrontar la veritat.

En definitiva una producci贸 que ens ha agradat molt, tal com ha estat concebuda i que trobem molt ben resolta esc猫nicament.No estem d’acord pas amb algunes opinions, respecte a qu猫 el text s’hauria pogut contemporanitzar aix铆 com la seva posada en escena. Creiem que tal qual, com l’ha concebut el seu director, 茅s perfecte en la seva globalitat.

Les bruixes de Salem - Teatre Grec - Voltar i Voltar - 1

Ll脿stima que l’espai no 茅s l’idoni per poder assaborir com mereixen les interpretacions de l’equip actoral.

Autor: Arthur Miller
Traducci贸: Eduardo Mendoza
Direcci贸: Andr茅s Lima
Interpretaci贸:Llu铆s Homar, Borja Espinosa, Nora Navas, Nausicaa Bonnin, Carles Canut, Albert Prat, Carles Mart铆nez, M铆riam Alamany, Carme Sansa, Miquel Gelabert, Anna Moliner, Marta Closas, Joana Vilapuig, N煤ria Golla, Yolanda Sey
M煤sica original: Jaume Manresa \ Espai sonor:Jaume Manresa, Jordi Ballb茅 \ Escenograf铆a i vestuari:Beatriz San Juan \ Caracterizaci贸: Toni Santos \ Direcci贸 t茅cnica: Carles Capdet \ Il.luminaci贸: Valent铆n 脕lvarez\ Ajudant de direcci贸 : Ester Nadal \ Direcci贸 de producci贸: Amparo Mart铆nez \ Cap de producci贸: Maite Pijuan \ Producci贸 executiva :Marina Vilardell \ Premsa:Andreu Rami, Anna Casasayas, Marta Ferr脿

Cargol %22bruixa%22

Leave a Reply