– Teatre (208) – CALL CENTER (🐌🐌🐌) – Teatre del Raval – 12/06/2016

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Si no recordem malament, aquesta és la primera vegada en la nostra vida “teatraire” que arribem a un teatre i trobem la porta tancada. A l’església tocaven les nou. Esbufegant truquem al timbre i tenim sort, ens deixen entrar encara que no podem ocupar les “nostres” localitats. Tot just comencen. Hem volgut fer “doblet” i quasi no arribem …. uffff…. i és que “Cloaca” ha durat un quart d’hora mes, del que indicava a la web del teatre.

Aquest text de Marc Angelet va ser estrenat l’any 2007 en el mateix teatre del Raval que ara ha decidit recuperar-lo de la mà, una altra vegada, de la companyia La Guapa Teatre. Per la companyia aquella era la seva segona proposta.

CALL CENTER - Teatre del Raval

CALL CENTER és una comèdia emmarcada en el món del telemàrqueting que mostra les condicions laborals de les persones que treballen en aquests tipus d’empresa, i d’altra banda mostra la indefensió de les persones que han d’utilitzar els seus serveis.

Call Center explica la història de cinc personatges que treballen en un “call center” –una empresa de telemàrqueting- gestionant el servei de baixes d’un servidor de televisió per cable. La seva feina consisteix no només a aguantar les queixes dels clients, sinó a evitar que es donin de baixa. Per tant es passen el dia sentint renecs, insults i males hòsties. Tot en unes condicions de feina precàries i per un sou ridícul.

Tots els treballadors estan a la corda fluixa, no retenen prou clients i l’empresa els ha llançat un ultimàtum: o milloren els percentatges o avui els faran fora. Tota aquesta tensió dóna com a resultat una peça vibrant, divertida, àgil i amb un ritme frenètic.

Una obra que aborda el tema de la precarietat laboral, de persones que s’han vist abocades a fer aquestes feines després d’un llarg procés d’aprenentatge i “rentat de cervell”. De fet en un moment de l’obra les dues monitores baixen al pati de butaques i ens parlen com si nosaltres fóssim candidats a ocupar un d’aquests llocs.

Són feines sotmeses a una constant pressió amb la necessitat, per mantenir el lloc de feina, del compliment d’objectius molt concrets, de venda o de retenció de clients, generant tot tipus de conflictes amb els clients, amb els superiors que els controlen o entre ells mateixos per la gran competitivitat imposada.

Els personatges parlen entre ells, es criden, s’escupen, s’abracen, es maten…, i posaran a prova els seus límits a CALL CENTER.

Un ritme frenètic domina tota l’obra amb moments divertits, però que a poc a poc va derivant la comèdia en una tragèdia, reflex fidel de la realitat laboral que impera des de fa uns anys i dels sistemes de vendes sense escrúpols als quals estem sotmesos cada dia i dels que són presa fàcil les persones més vulnerables.

Totes les interpretacions estan a un bon nivell destacant especialment a Alberto Lozano que assoleix diferents personatges i interpreta a la perfecció a un cap de recent nomenament, que controla a tots els seus treballadors d’una forma compulsiva i obsessiva.

“Quan tenir una feina és necessari per respirar, no hi ha lloc per conflictes morals. Quan estàs cada vegada més lligat i controlat, només pots callar i esperar que al fill de puta a qui tens per damunt no se li creuin els cables. Quan cada trucada és una batalla a mort, no pots sentir compassió per ningú”.

La Guapa Teatre és un projecte d’investigació, recerca i creació escènica contemporània. Vol crear espectacles multidisciplinaris i vol consolidar-se en el panorama teatral. És per això que aposta per la dramatúrgia de creació pròpia que vol arribar a un públic més jove acostant el llenguatge teatral a la franja d’edat situada entre els 18 i els 35 anys.

L’humor, la violència, els conflictes interpersonals, l’arribada a la maduresa, la precarietat laboral… són paraules associades a aquesta generació i, per tant, converteixen Call Center en un espectacle no només interessant, sinó proper i colpidor per tots aquells que han crescut més anant al cinema i mirant la televisió, que no pas traient el cap al teatre .

….. encara que veient l’edat mitjana de l’aforament d’ahir al teatre, no sabem pas si aconseguiran l’objectiu …..

El text de Call Center va rebre un accèssit en el prestigiós concurs de texts teatrals Marqués de Bradomín 2007, i va ser escollit pel “Projecte 9s Creadors” – Revista Entreacte i Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya.

Ens ha agradat molt més del que esparàvem !!!

Autor i director: Marc Angelet
Intèrprets: Francesc Cuéllar \ Rafa Delacroix \ Carles Goñi \ Alberto Lozano \ Concha Milla \ Clara Moliné
Escenografía: Closca Turla \ Vestuari: Iztok Hrga \ Espai sonor: Josep Barcons \ Coreografía : Pere Faura \ Disseny gràfic: aranburu.net \ Producció executiva i distribució: Ars Perversus
Producció: La Guapa Teatre i Teatre del Raval

Cargol Call Center

Deixa un comentari