– Teatre (207) – CLOACA (馃悓馃悓馃悓) – Teatre Gaud铆 – 12/06/2016

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Aquesta producci贸 de l鈥檕bra de Maria Goos porta una llarga traject貌ria als escenaris catalans i ara torna de nou al Teatre Gaud铆. En paraules de la mateixa autora, aquesta versi贸 catalana 茅s una de les millors que ha pogut veure de la seva obra.

CLOACAtracta sobre l鈥檃mistat de quatre homes adults i com el pas del temps i la recerca constant d鈥櫭▁it, diners i poder acaba perjudicant el vincle de la relaci贸.

Un grup d’amics de joventut es retroben despr茅s d’una temporada allunyats i on cadasc煤 ha seguit el seu cam铆 sense saber-ne poc o no res dels altres tres.

Cloaca cartell

Comen莽a l’obra amb en Pieter, que lesionat per un accident de bici, rep de cop la visita d’en Jan que busca un lloc per viure temporalment, en haver deixat la seva dona.

Pieter 茅s un funcionari p煤blic que col路lecciona pintures descartades pels museus. Rep una trucada que l’informa que ha de retornar-les. Aquest fet, 茅s el deslliurador de tota la hist貌ria.

A mig cam铆 entre la com猫dia i el drama, ens explica una hist貌ria una mica desigual amb unes interpretacions tamb茅 for莽a desiguals, la qual cosa聽l’ha fet trontollar als nostres ulls, especialment per unes interpretacions potser massa passades de volta i poc cre茂bles, durant la primera hora de representaci贸. 脡s, potser, a partir del moment en qu猫 la historia es dirigeix cap al drama quan per nosaltres ha aixecat el vol amb un resultat final positiu.

This slideshow requires JavaScript.

Diversos temes s贸n tractats al llarg de l’obra, el de base 茅s el del q眉estionament de l’amistat de quatre persones que es coneixen des de joves i de fet tocaven en un grup, la vida i les professions els ha separat i quan es retroben predominen les individualitats per sobre del grup. Pieter 茅s un funcionari p煤blic corrupte, Jan 茅s un pol铆tic ambici贸s a l’espera d’un anhelat nomenament com a Ministre d’Assumptes Exteriors, Tom 茅s un advocat desequilibrat que acaba de sortir d’una cl铆nica de desintoxicaci贸 i ha estat donat de baixa temporal en el col路legi d’advocats i finalment Marteen que 茅s un transgressor i arrogant director de teatre. L’煤nica dona que apareix a l’espectacle o fa en forma de regal d’aniversari interpretant una streper.

Pieter 茅s gai, Jan est脿 passant una crisi matrimonial, Tom 茅s drogoaddicte i alcoh貌lic i Marteen t茅 problemes d’impot猫ncia. Un bon batibull. Davant del problema que ha de resoldre en Pieter que ha de tornar uns quadres que ja no t茅, descobrirem la falsedat i les enveges que s’amaguen en aquesta amistat.

En aquesta versi贸, Oscar Molina ho planteja com un drama amb tocs d’humor, on la base 茅s la crisi, en les seves dues vessants, la crisi individual i la crisi col路lectiva. Per貌 creiem que les desiguals interpretacions no l’acaba de fer versemblant en molts moments i per aquest motiu no 茅s una obra rodona. Pel que hem llegit creiem que 茅s un脿nime i de rebut, destacar la interpretaci贸 del seu personatge que fa Miquel Sitjar, malgrat que tamb茅 ens ha agradat for莽a l’actuaci贸 d’Oscar Molina.

Molt destacable la banda sonora, obra del grup Malacara & Wilson Band (el seu disc “Hopeless Blues”) que dijous, divendres i dissabtes ofereixen un concert, en el mateix teatre, abans de la representaci贸.

La posada en escena 茅s 脿gil i tota es desenvolupa a la sala del lux贸s pis de Pieter, on com ens anuncien a l’inici de l’obra, les portes estan sempre obertes.

Autora: Maria Goos –聽Traducci贸: Lluis Montserrat
Direcci贸: Oscar Molina
Interprets: Oscar Molina (Pieter)\ Miquel Sitjar (Tom)\ Ram贸n Godino (Jan) \ Pep Papell (Marteen) \ Konstantina Titkova (noia)
Ajudant de direcci贸: Jes煤s Mil脿 \ M煤sica: Malacara & Wilson Band
Projecte: La Productora Desgrava聽
Producci贸: Versus Teatre

4 cargols a la Cloaca

Leave a Reply