– Voltar per la Literatura – EL RASTRE BRILLANT DEL CARGOL (🐌🐌🐌🐌) de Gemma Lienas

Per Imma Barba

M’ha encantat llegir aquest llibre classificat com de literatura juvenil però que he trobat realment engrescador. Es tracta d’un thriller sobre l’assetjament a Internet i amb un protagonista molt especial, ja que en Sam té 16 anys i síndrome d’Asperger.

EL RASTRE BRILLANT DEL CARGOL  En Sam té pocs amics i li costa interactuar, ja que la síndrome d’Asperger, una forma lleugera d’autisme, provoca dificultat de llegir entre línies, únicament entenen el que se’ls hi diu directament sigui gestualment o verbalment. A la fi no són capaços d’entendre els missatges ocults, no són capaços de captar alguns senyals que per als altres són evidents. En Sam és un noi intel·ligent amb una gran facilitat per a la informàtica.

En el llibre trobem la visió de tres personatges, en Sam, el protagonista, la de la Martina, la noia que li agrada al Sam i que s’ha ficat en un embolic i és assetjada sexualment per Internet i la de l’assetjador que estarà a l’ombra fins al final on descobrirem la seva identitat.

Amb un llenguatge àgil he quedat atrapada per les acurades descripcions del món de relacions que envolta al protagonista, l’especial relació amb la seva germana Iris, amb la seva mare, amb els mestres i amb els companys de l’Institut. La seva sorpresa en veure que li agrada una noia i la seva incapacitat per entendre el que ella li està dient sense paraules.

El món de la Martina, que amb 14 anys lluita per trobar el seu lloc, les relacions amb la seva mare i la seva millor amiga, la Carla.

El món fosc i ocult de l’assetjador, al que veiem, sense poder fer res, com va “seduint” a la Martina primer amb regals i promeses que l’entabanen i després amb amenaces que l’aterren i immobilitzen.

En descobrir el perill que l’assetja Sam intentarà ajudar-la per tots els mitjans encara que això l’obligui a enfrontar-se a les seves limitacions de relació i com l’efecte de l’aigua als cargols, hagi de sortir de la seva closca.

Un llibre que ens fa veure i pensar en el menyspreu amb què de vegades tractem a les persones que són diferents sense ser capaços de valorar els seus aspectes més positius com per exemple en el cas dels Asperger, la seva gran capacitat per analitzar els detalls o l’objectivitat en els anàlisis que fan.

Gemma Lienas

Gemma Lienas

Gemma Lienas Massot va néixer a Barcelona el 16 de gener de 1951. Escriptora i activista feminista, és des d’octubre del 2015 diputada per Catalunya Sí Que Es Pot.

L’Any 1980 va començar a treballar en el món editorial com a responsable d’edicions en Grup Santillana i va publicar la seva primera novel·la, “Cul de Sac”, l’any 1986.

A principis dels 90, una malaltia l’obliga a deixar el seu lloc de responsabilitat, temps que aprofita per instal·lar-se a Nova York. A la tornada es reincorpora al món editorial i viu a cavall entre Barcelona i Madrid començant a col·laborar amb la Universitat de Barcelona com a directora tècnica i professora del postgrau de tècniques editorials. El 1998 canvia el món de l’edició pel de l’escriptura a temps complet i s’instal·la a Estrasburg.

A principis del 2000 torna a instal·lar-se a Barcelona i s’involucra en la vida de la ciutat, especialment amb grups que treballen a favor de la igualtat de les dones.

En la seva obra destaquen, també, novel·les com: “El final del Joc”, “Atrapada al mirall”, “Una nit, un somni”  o “Bitllet d’anada i tornada”,  centrades cadascuna en un conflicte psicològic.

Ha estat guardonada amb nombrosos premis literaris i de reconeixement a la seva tasca social.

EL RASTRE BRILLANT DEL CARGOL

Deixa un comentari