– Teatre (203) – QUIEN VA ! (🐌🐌🐌+ 🐚) – Laboratorio Teatro – 08/06/2016

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Suposem que no és pas una simple coincidència les reiterades programacions de produccions teatrals, basades en els clàssics de William Shakespeare…. i és que en aquest 2016, es commemora els 400 anys de la mort d’aquest dramaturg i a la vegada poeta i actor anglès, que és considerat un dels més grans de la literatura universal.

Diem això, per la senzilla raó de què amb aquesta proposta, ja en son 6 Hamlet’s els que hem pogut veure des del passat mes de gener, en poc més de 5 mesos… els anteriors “Hamlet’s” varen ser aquests:

  1. HAMLET – Sala Atrium – 12/01/2016
  2. HAMLET – National Theatre – 28/01/2016
  3. HAMLET – Teatre Lliure de Gràcia – 19/03/2016
  4. HAMLETOLOGÍA – Laboratorio Teatro – 08/04/2016
  5. HAMLET PLAYS – La Vilella Teatre – 30/04/2016
  6. …. i ara aquest QUIEN VA ! , també basada en el mateix clàssic – 08/06/2016

Ahir vàrem tornar a trepitjar la Sala del Laboratorio Teatro, situat al Passatge Sant Antoni Abad, molt proper al mercat de Sant Antoni; tornem, després de la proposta de HAMLETOLOGIA, que ens va deixar francament impressionats; ara teníem moltes ganes de veure aquesta nova versió del mite de Hamlet, que presentaran també al Festival de Teatre d’Avinyó, el mes vinent.

Quien va 2

I la veritat és que, ens ha tornat a atrapar la feina d’aquesta Companyia Laboratorio Teatro, dirigits per l’ànima de l’escola, Jessica Walker, tot i que com acostuma a passar, segurament no ens ha arribat a sorprendre tant com aquella Hamletologia de record inesborrable … i en aquest cas hi ha hagut alguna discrepància d’opinions entre nosaltres dos, perquè aquesta proposta ha seduït molt més a l’Imma que al Miquel.

“Bendita sea una escuela de teatro experimental donde se replantea el pensamiento”

Estem davant d’una proposta valenta i arriscada, amb uns personatges molt traçats i al mateix temps d’una gran ambigüitat.

Un treball corporal immens que ens ha transmès emocions, és el treball de graduació dels alumnes de tercer any del Laboratorio, en un espectacle creat i dirigit per Jessica Walker i que ha estat dedicat a Manuel Garrido Ramos, actor-creador en aquesta escola i que va morir al desembre de 2013.

Els intèrprets de la companyia, d’origen nacional i internacional, són professionals del teatre, la dansa i altres disciplines artístiques que han estat entrenats i formats en aquesta escola.

Quien va 1

Avui entrem a la sala i veiem 9 actors, 8 a l’escenari i una altra que seu en una cadira al nostre costat, absolutament immòbil com si es tractés d’una estàtua, després sabrem que interpreta el paper de la mare de Hamlet. En un primer moment els actors salten, corren i es mouen per l’escenari tot movent de lloc, amb un gran soroll, taules i cadires que apilen, desempilen, tiren i recullen sense treva. El terra ple de cartes de la baralla francesa.

Despullats de cintura en amunt amb unes llargues faldilles negres.

Una pregunta i una resposta comença a repetir-se a l’escenari: QUIEN VA ? Yo. Yo. Yo.

I comença la paraula, els intèrprets van intervenint gairebé sempre en forma de “monòlegs” amb algunes interaccions entre ells entre monòleg i monòleg. Aquestes interaccions s’acompanyen de nou amb moviments frenètics de taules i cadires. Són intervencions potents, d’una gran convicció on el gest i l’expressivitat acompanyen la paraula.

En un moment donat deixen de parlar els personatges per parlar les persones, els intèrprets que es dirigeixen a nosaltres i qüestionen la seva feina, el món del teatre, els papers principals i els papers secundaris, i es van classificant ells, dins del seu personatge, com a principals o secundaris. Tots volen tenir el seu moment de glòria, tots necessiten ser vistos i reconeguts encara que saben que únicament els papers principals són els que surten a les fotos i reben el reconeixement d’una feina que és de tots.

QUIN VA ! - 1

Aquesta vegada la directora fa alguna cosa mes, que dirigir amb sons i gestos les entrades o sortides dels actors, ja que en algun moment interpel·la als personatges: “Horacio, ven, acércate y dime que ves ….”

…i Horacio diu : “Que pasaría si dijera que Hamlet es mujer …..”

La feina de formació d’aquesta escola està centrada, segons paraules de la seva directora, en la percepció corporal, el coneixement del propi cos i la percepció de l’espai, treballant la respiració mitjançant la concentració i la meditació. Desenvolupen un treball d’improvisació des de l’emoció.

“Profundizaremos en la creación corporal, gestual y dramática. Buscaremos y exploraremos el origen de “energía y gesto””.

“Entrenamiento físico, mental y espiritual donde tú mismo generas, creas y te entregas”.

I això és el que podem percebre com a espectadors i receptors d’una energia i una entrega que va més enllà del personatge que interpreten. Una entrega i energia que finalment transmeten físicament quan a la pregunta de, Puedo tocarte ?? una de les actrius posa la seva mà en el braç de l’Imma.

És una experiència única i irrepetible perquè estem convençuts que ells mateixos són diferents cada dia.

Aquest muntatge i el de Hamletología, seran presentats per la Compañía Laboratorio Teatro en el Festival Avignon Off, aquest mes de juliol.

….. els hi desitgem molt èxit.

Però si voleu veure aquesta proposta aquí, encara sou a temps, ja que es podrà tornar a veure el 14 i 16 de juny en aquest Teatre, a les 20 hores.

Direcció: Jessica Walker
Actors: Manuela Impagnatello – Mario González Aragón Aguirre – Laura Cortés – Raúl Ornelas – Paloma Remolina Gallego – Clémence Calliouel – David Bocian – Julieta Dentone – Carlos Martín-Peñasco

Hamlet Cargol

Deixa un comentari