– Concert de l’OBC – MISSA DE BERNSTEIN (馃悓馃悓+ 馃悮) (concert de cloenda) – L’Auditori – 29/05/2016

Enorme decepci贸 amb aquest concert que prometia molt i que precisament per aquest motiu v脿rem comprar a banda del nostre abonament de l’OBC; decepci贸 no pas a causa de la pe莽a musical interpretada (Missa de Bernstein), perqu猫 no la coneix铆em pas, malgrat que som uns grans seguidors de la m煤sica del compositor estatunidenc Leonard Bernstein, conegut popularment per la seva composici贸 per la pel路l铆cula West Side Story.

Primera gran decepci贸, va ser la caiguda del programa del director titular de l’OBC, el japon猫s Kazushi Ono amb l’excusa d’una “sobtada” indisposici贸 i que jo em permeto posar en dubte, perqu猫 curiosament fa molts dies que ja se sabia que seria substitu茂t pel mestre angl猫s Clark Rundell i fins i tot els programes de m脿 estaven editats amb aquesta substituci贸. Aquesta temporada l’hem vist en comptad铆ssimes ocasions i per molt bo que sigui, considero que no 茅s de rebut que continu茂 com a director titular, si no incrementa considerablement la seva dedicaci贸 a la nostra orquestra… i 茅s que no 茅s massa l貌gic que sigui director titular de diverses orquestres i tan distants f铆sicament unes de les altres.

Leonard Bernstein

Leonard Bernstein

La segona ra贸, 茅s que en aquest concert s’ha optat per integrar en el concert algunes m煤siques i veus pr猫viament gravades i sobretot que els principals solistes vocals, l’interpretessin microfonats. Considero que l’equip de so de l’Auditori fa anys que no t茅 la qualitat necess脿ria per a una Sala d’enormes proporcions. Aix貌 ha fet que el so sembles que estava enllaunat i la seva qualitat deixava molt a desitjar.

Una ll脿stima perqu猫 el desplegament a sobre i a un costat de l’escenari era espectacular, amb una OBC refor莽ada amb m煤sics de l’ESMUC i ni m茅s ni menys que 4 cors: Cor Lieder C脿mera, Cor Madrigal, Cor infantil Amics de la Uni贸 i sobretot el Cor de Teatre, que es va posar al p煤blic a la butxaca des del comen莽ament d’aquest concert, d’una durada de gaireb茅 dues hores seguides, sense descans; poques vegades tenim l’oportunitat de veure m茅s de 250 m煤sics interpretant un mateix concert.

En el costat positiu, val a dir que la direcci贸 del mestre Clark Rundell va resultar molt eficient i es va desfer f铆sicament per aconseguir que tot funciones de la millor manera possible. Tamb茅 cal destacar la bon铆ssima interpretaci贸 que va fer el bar铆ton William Dazeley que actuava com a celebrant i que no va parar de bellugar-se per tot l’escenari; en el concert del diumenge el nen Bernat Ros茅s, no va tenir el seu millor dia, amb algunes errades greus, malgrat que valoro la seva gran predisposici贸 per fer de solista amb tan sols 11 anys.

L鈥檕bra MISSA de Bernstein, 聽neix d鈥檜n enc脿rrec de la v铆dua Jacqueline Kennedy per a l鈥檕bertura del J. F. K. Center for the Performing Arts a Washington l鈥檃ny 1971. Bernstein es planteja compondre una missa, per貌 aviat es deixa seduir per la for莽a de la m煤sica popular i del teatre musical. Aix铆 neix una obra monumental amb m茅s de 30 fragments vocals i instrumentals, una orquestra amb m茅s de 100 m煤sics, inclosos instruments de rock, teclats, percussionistes, tres cors i un solista. Els 煤ltims compassos de l鈥檕bra, en la veu del celebrant, s贸n inequ铆vocs: 芦La missa s鈥檋a acabat: aneu-vos-en en pau.禄

La composici贸 pel meu gust 茅s for莽a desigual i ecl猫ctica, barrejant pel meu gust masses estils de m煤sica, amb moments for莽a espectaculars i que arriben a posar la pell de gallina dels oients, per貌 amb d’altres que porten a l’ensopiment, potser per massa contrastats i que a mi em van arribar a avorrir…. per貌 aix貌 tan sols 茅s la meva opini贸 per la sensaci贸 que vaig tenir en la meva primera audici贸… potser caldria donar-li una nova oportunitat i tornar-la a escoltar-la novament.

MISSA de Bernstein - l'Auditori - 1

El millor que podeu fer, 茅s jutjar per vosaltres mateixos…. i per aix貌 us deixo l’enlla莽 de la retransmissi贸 que va fer Catalunya M煤sica aquell mateix diumenge. Si el voleu escoltar, nom茅s heu de clicar AQU脥.

Tamb茅 podeu escoltar una altre versi贸, grabada per la BBC l’any 2012

Clark Rundell, director
William Dazeley, bar铆ton
Cor Madrigal –聽Cor Lieder C脿mera –聽Cor infantil amics de la Uni贸 –聽Cor de Teatre
Orquestra Simf貌nica de Barcelona i Nacional de Catalunya en col路laboraci贸 amb l’ESMUC

Cors de Cargols

Leave a Reply