– Exposici贸 – JULIA, el desig – Ramon Casas (馃悓馃悓馃悓) – Cercle del Liceu – 28/05/2016

Dissabte passat pel mat铆, ens v脿rem apropar al Cercle del Liceu, espai que normalment solament 茅s accessible als socis i fins fa pocs anys, les dones no podien ser s貌cies de ple dret. Ara 茅s potser una ocasi贸 magnifica per con猫ixer el Cercle, en ocasi贸 de la extraordin脿ria exposici贸 dedicada a J脷LIA, la musa de Ramon Casas, que s’ha inaugurat fa pocs dies, aprofitant l’Any Casas, que commemora el 150 aniversari del naixement del pintor.

This slideshow requires JavaScript.

El preu no 茅s pas barat, ja que cada entrada costa 14,50 euros; quan les v脿rem comprar per internet s’anunciava que es visitava en grups redu茂ts de com a m脿xim 15 persones acompanyades per un guia, per貌 sembla que nosaltres v脿rem tenir mala sort perqu猫 en el nostre grup v脿rem arribar a ser 29 persones m茅s la guia…. creiem que no 茅s presentable i 茅s molt poc seri贸s intentar mostrar una exposici贸 en un espai massa redu茂t per un grup tan nombr贸s.

J脷LIA, EL DESIG,聽聽est脿 dedicada a J煤lia Peraire, una noia que Casas va con猫ixer quan venia loteria pels carrers i amb qui anys m茅s tard es casaria. Bona part de la fam铆lia de Casas no va acceptar mai la J煤lia, per classisme. La model tampoc es va entendre gaire amb els amics del pintor. Per貌 ara, la J煤lia penetra聽al feu de l’alta burgesia barcelonina: el Cercle del Liceu.

This slideshow requires JavaScript.

Bona part de les pintures que s’exposen no s’han vist mai. Hi ha una quarantena de pintures i dibuixos que procedeixen de col路leccions particulars, algunes d’elles de membres del Cercle. A aquestes se li han de sumar la dotzena d’obres que posseeix el Cercle del Liceu, entre elles un dels millors retrats de la model:聽La Sargantain.

J煤lia va ser la musa de Casas durant m茅s de 20 anys. Durant aquest temps, Casas va fer centenars de retrats seus. La va retratar com a dona moderna, fumant, bevent alcohol o anant amb autom貌bil, per貌 tamb茅 la va pintar nua, amb roba de dona benestant,聽vestida de聽chula聽o fins i tot disfressada de monja. La va retratar de molt jove, provocativa, i de gran, en escenes casolanes…聽Molts dels cartells de Casas tenen a J煤lia com a model: des de publicitat de sabons, fins a cartells de cigarretes, de xampany, d’enciclop猫dies… Un dels cartells de la J煤lia, de聽Casas, fins i tot va ser aprofitat per la publicitat republicana durant la guerra civil.

J煤lia Peraire era filla d’un lliurepensador, que es va veure obligada a treballar com a venedora ambulant despr茅s de la mort del seu pare. Va con猫ixer Casas amb 17 anys i amb 18 se’n va anar a viure amb ell. La seva mare i les seves germanes van instal路lar-se amb la parella. No va tenir bones relacions amb la fam铆lia del seu home. Van trigar molt en casar-se, i nom茅s van fer-ho quan Casas estava ja gran, i pensava en assegurar el futur de la seva parella.

This slideshow requires JavaScript.

El Cercle del Liceu 茅s ple de mobles modernistes. 聽Tamb茅 s贸n d’aquest estil tots els elements decoratius: les baranes, les columnes, el paviment, els vitralls, les bigues… Tot 茅s ple de decoracions pr貌pies de l’Art Nouveau. Fins i tot l’ascensor 茅s una joia del modernisme. L’exposici贸 ha intentat respectar la l貌gica i l’est猫tica de l’espai, i alterar-lo m铆nimament. El quadre聽La Sargantain, per exemple, s’exposa en el seu lloc habitual.

This slideshow requires JavaScript.

I no s’ha tocat res del fumador on hi ha una dotzena d’obres de Casas聽(l’espai conegut com “La Rotonda”). I tamb茅 es mant茅聽Ball de tarda, la pintura de Casas al bar del Cercle. En realitat, el pintor va tenir molt contacte amb el Liceu: diverses pintures seves representen al p煤blic del Liceu, i molts membres del Cercle eren amics seus.聽Aquells que mai no han aconseguit entrar a aquest espai podran contemplar-lo aprofitant l’exposici贸.

Malgrat les condicions en la que la v脿rem visitar, el preu que creiem excessiu i la il路luminaci贸 poc estudiada dels quadres, creiem que paga molt la pena veure aquesta magn铆fica exposici贸.

Art nouveau i Cargols

Leave a Reply