– Teatre – PER UN SI O PER UN NO (馃悓馃悓+ 馃悮) – Sala Muntaner – 22/05/2016

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Dissabte dia 21 plovia a doxo quan ens vam encaminar a la Sala Muntaner per veure aquesta obra que no vam veure a la temporada 2013/2014, en aquesta mateixa sala, ni en la seva versi贸 de fa 20 anys estrenada al Poliorama i interpretada per Josep M陋 Flotats i en JuanjoPuigcorb茅. Era per tant una obra pendent i que en la roda de premsa ens va semblar prou atractiva.

I no direm pas que no 茅s una proposta interessant, amb un text potent amagat sota un joc de paraules que volen dir m茅s del que diuen. Per貌 hi ha hagut alguna cosa que no ens ha acabat d’atrapar, potser el mateix text amb masses segones intencions, potser la interpretaci贸 que no ens ha sigut del tot cre茂ble, potser o molt segurament la posada en escena, per貌 el resultat 聽ens ha decebut una mica i ens ha fet pensar que no l’hav铆em encertada.

L’obra de l’escriptora Nathalie Sarraut茅 茅s una conversa que confronta dos amics, un joc dial猫ctic i un text sobre dues maneres de viure la vida, dues maneres de veure el m贸n.

En els primers minuts Llu铆s Soler deambula descal莽 per una habitaci贸, escolta m煤sica i pren un whisky, sembla tranquil. Arriba, el seu amic, Manel Barcel贸 que vol parlar amb ell perqu猫 a l’煤ltima conversa telef貌nica el va trobar absent, lluny脿. La m煤sica a un volum exageradament alt no els permet parlar, intu茂m unes salutacions formals, una conversa trivial a peu dret que ni tan sols escoltem. Despr茅s seuen, prenen whisky i es miren.

This slideshow requires JavaScript.

L’amic ha vingut a parlar i en un primer moment sembla que hi ha hagut una mala interpretaci贸 d’unes paraules pronunciades pel Manel que han of猫s al Llu铆s. Per貌 no 茅s aix貌, 茅s molt m茅s profund, aquestes paraules han estat el detonant per descobrir dos mons diferents, dues visions oposades. En Llu铆s se sent menyspreat, infravalorat, pel seu amic i el seu entorn.

L’obra tracta de les relacions, de la necessitat de comptar amb l’admiraci贸 de l’altre, de l’esperit de possessi贸, del qui creu que 茅s posse茂dor de l’煤nica veritat possible i que 茅s l’煤nica que d贸na la felicitat. La convicci贸 de qu猫 el meu m贸n 茅s el millor i per aix貌 茅s necessari que tu vinguis a formar part d’aquest m贸n.

Per un s铆 o per un no tracta de dos vells amics que, a partir d鈥檜na conversa anodina, entren en una batalla sense treva i s鈥檈nfonsen en un joc de postures irreconciliables. Est脿 articulada entorn la 鈥渧eritat鈥 dels mots, que pot dur a conseq眉猫ncies incalculables.

This slideshow requires JavaScript.

Hi ha una participaci贸 del p煤blic que no ens ha acabat d’agradar perqu猫 l’hem trobat innecess脿ria i fins i tot diriem que rid铆cula. En un moment donat en Llu铆s Soler diu que ha de posar una den煤ncia perqu猫 es dicti sent猫ncia favorable a trencar una amistat de molts anys per貌 que t茅 uns fonaments falsos. El Manel Barcel贸 se’n fot d’aquesta proposta i decideix que ell tamb茅 posar脿 una den煤ncia. 脡s quan es dirigeixen a nosaltres i recaven la nostra opini贸 … fins aqu铆, b茅. Per貌 aleshores han baixat de l’escenari i continuen la conversa entre ells dos per貌 fent servir dues persones del p煤blic que repeteixen el que ells van dient en veu baixa. Hem sentit vergonya aliena聽i creiem sincerament que no 茅s el que es pretenia ……

Autor: Nathalie Sarraute –聽Traducci贸: Ramon Sim贸
Direcci贸 i escenograf铆a: Ramon Sim贸
Int猫rprets: Manel Barcel贸 i Llu铆s Soler
Ajudant de direcci贸: Soles Velazquez \ Disseny de vestuari: Mariel Soria \ Disseny il.luminaci贸: Quico Gutierrez \ Direcci贸 de producci贸: Carles Manrique \ Direcci贸 t茅cnica: Xavier Xipell \ Direcci贸 t茅cnica Sala Muntaner: Xavier Garc铆a \ Fotograf铆a: David Ruano \ Prensa i comunicaci贸: Joan Estrada

cargol-enfadat-3cargol-enfadat-5

Leave a Reply