– Voltar per la Literatura – A PUNT D’ESTRENA (🐌🐌🐌) de Maria Carmen Roca

Per Imma Barba

Tenia ganes de llegir aquest llibre que la mateixa autora havia definit com un thriller costumista i alhora com una novel·la històrica, que recrea la Barcelona dels anys 40-50 i mostra les ganes de prosperar derivades de la misèria que va existir durant la postguerra.

A punt d'estrena

La “nostra” protagonista es Eulàlia Rovira, té vint-i-set anys i fa tres anys que està casada amb en Tomàs. Ha pres la decisió de separar-se’n i ara té por del Tomàs que queda molt lluny del seu amic d’adolescència i joventut.

L’Eulàlia ha tingut des de petita el somni de ser una gran maniquí. Durant la infantesa una greu malaltia la va tenir reclosa a casa, lluny de l’escola, dels seus germans i sense possibilitat de fer amics. Les revistes atrotinades de moda que arribaven a les seves mans eren el seu tresor i la seva finestra al món.  Quan finalment es recupera comença a treballar com a dependenta en els magatzems Jorba, on el seu pare treballa de comptable. De mica en mica s’introduirà en el món de la moda, primer participant en les desfilades prêt-à-porter dels mateixos magatzems per acabar treballant com a maniquí d’un dels dissenyadors més importants del moment: Manuel Pertegaz.

La novel·la situa l’acció entre Manresa (on viuen els germans, avis i tiets de l’Eulàlia) i Barcelona (on viu ella amb els seus pares). Temporalment comença l’any 1940, a penes acabada la guerra civil i acaba l’any 1959 quan s’albiren temps menys restrictius.

L’autora ens parla de la Barcelona de l’època, els seus carrers comercials, com el de Portal de l’Àngel o el carrer Fernandu (així l’anomenen), ens parla d’establiments significats com la mateixa Can Jorba, el Núria o les granges del carrer Petritxol, i dels programes de ràdio de l’època. Per tal de fer-ho Maria Carme Roca ha realitzat una tasca de documentació exhaustiva i també ha inclòs una part autobiogràfica, ja que la seva mare era modista i li havia explicat moltes històries relacionades amb el món de la moda i dels grans dissenyadors d’aleshores com Pertegaz o Balenciaga.

La novel·la ens va explicant la vida de l’Eulàlia en primera persona i com interacciona amb els diferents personatges que hi van apareixent, la seva àvia materna que viu reclosa al principal de la mateixa escala on ella hi viu al tercer, el majordom de l’àvia que li fa de mestre, el germà falangista, la seva germana, els seus pares, les amigues de la feina, els homes ….. amb un rerefons on les intrigues polítiques hi juguen, ens porta a situacions misterioses que han aconseguit mantenir la meva atenció fins al final.

Maria Carmen Roca

Un llibre ben escrit i ben documentat que m’ha recordat també de quan la meva mare ens cosia els vestits a totes cinc germanes, ajudada d’una modista que venia a casa …. Quins records !!!

Maria Carme Roca (Barcelona, 1955), és historiadora i filòloga, i des de l’any 1997 es dedica professionalment a l’escriptura.

Ha publicat una cinquantena de llibres adreçats tant al públic infantil i juvenil com al públic adult. La passió que sent per la literatura i la història fa que sovint les uneixi i escrigui novel·la històrica.

L’any 2006 va guanyar el Premi Nèstor Luján amb “Intrigues de palau”. Les seves novel·les “El monestir proscrit”(2008), “Barcino” (2009), “Escollida pels déus” (2011) i “L’enigma Colom” (2014) han captivat milers de lectors.

Vestit de dona cargol

2 pensaments a “– Voltar per la Literatura – A PUNT D’ESTRENA (🐌🐌🐌) de Maria Carmen Roca

 1. josep

  Tinc moltes ganes de llegir-lo (ara l’està llegint la Glòria), ja que la Maria del Carme Roca m’agrada molt com escriu, es documenta i tracta les seves novel·les. Després de llegir el que dius, encara en tinc més ganes.
  Una abraçada Imma.

  Respon
  1. Imma Barba

   A mi m’ha sorprès molt agradablement i m’ha portat molts records de la meva infantesa. També sóc lectora dels llibres de la Maria del Carme Roca … per “culpa” vostra !!!!!
   Una abraçada.

   Respon

Deixa un comentari