– Voltar per la Literatura – A PUNT D’ESTRENA (🐌🐌🐌) de Maria Carmen Roca

Per Imma Barba

Tenia ganes de llegir aquest llibre que la mateixa autora havia definit com un thriller costumista i alhora com una novel¡la històrica, que recrea la Barcelona dels anys 40-50 i mostra les ganes de prosperar derivades de la misèria que va existir durant la postguerra.

A punt d'estrena

La “nostra” protagonista es EulĂ lia Rovira, tĂŠ vint-i-set anys i fa tres anys que estĂ  casada amb en TomĂ s. Ha pres la decisiĂł de separar-se’n i ara tĂŠ por del TomĂ s que queda molt lluny del seu amic d’adolescència i joventut.

L’EulĂ lia ha tingut des de petita el somni de ser una gran maniquĂ­. Durant la infantesa una greu malaltia la va tenir reclosa a casa, lluny de l’escola, dels seus germans i sense possibilitat de fer amics. Les revistes atrotinades de moda que arribaven a les seves mans eren el seu tresor i la seva finestra al mĂłn.  Quan finalment es recupera comença a treballar com a dependenta en els magatzems Jorba, on el seu pare treballa de comptable. De mica en mica s’introduirĂ  en el mĂłn de la moda, primer participant en les desfilades prĂŞt-Ă -porter dels mateixos magatzems per acabar treballant com a maniquĂ­ d’un dels dissenyadors mĂŠs importants del moment: Manuel Pertegaz.

La novel¡la situa l’acciĂł entre Manresa (on viuen els germans, avis i tiets de l’EulĂ lia) i Barcelona (on viu ella amb els seus pares). Temporalment comença l’any 1940, a penes acabada la guerra civil i acaba l’any 1959 quan s’albiren temps menys restrictius.

L’autora ens parla de la Barcelona de l’època, els seus carrers comercials, com el de Portal de l’Àngel o el carrer Fernandu (aixĂ­ l’anomenen), ens parla d’establiments significats com la mateixa Can Jorba, el NĂşria o les granges del carrer Petritxol, i dels programes de rĂ dio de l’època. Per tal de fer-ho Maria Carme Roca ha realitzat una tasca de documentaciĂł exhaustiva i tambĂŠ ha inclòs una part autobiogrĂ fica, ja que la seva mare era modista i li havia explicat moltes històries relacionades amb el mĂłn de la moda i dels grans dissenyadors d’aleshores com Pertegaz o Balenciaga.

La novel¡la ens va explicant la vida de l’EulĂ lia en primera persona i com interacciona amb els diferents personatges que hi van apareixent, la seva Ă via materna que viu reclosa al principal de la mateixa escala on ella hi viu al tercer, el majordom de l’Ă via que li fa de mestre, el germĂ  falangista, la seva germana, els seus pares, les amigues de la feina, els homes ….. amb un rerefons on les intrigues polĂ­tiques hi juguen, ens porta a situacions misterioses que han aconseguit mantenir la meva atenciĂł fins al final.

Maria Carmen Roca

Un llibre ben escrit i ben documentat que m’ha recordat tambĂŠ de quan la meva mare ens cosia els vestits a totes cinc germanes, ajudada d’una modista que venia a casa …. Quins records !!!

Maria Carme Roca (Barcelona, 1955), és historiadora i filòloga, i des de l’any 1997 es dedica professionalment a l’escriptura.

Ha publicat una cinquantena de llibres adreçats tant al públic infantil i juvenil com al públic adult. La passió que sent per la literatura i la història fa que sovint les uneixi i escrigui novel¡la històrica.

L’any 2006 va guanyar el Premi Nèstor Luján amb “Intrigues de palau”. Les seves novel·les “El monestir proscrit”(2008), “Barcino” (2009), “Escollida pels déus” (2011) i “L’enigma Colom” (2014) han captivat milers de lectors.

Vestit de dona cargol

Anuncis

Quant a Miquel Gascon

Viatger-maniac i engrescat per aprendre el mĂ xim de la cultura que es fa en la nostra estimada ciutat, Barcelona, ja sigui Teatre, Musica clĂ ssica, Musiques del mon, Jazz, Opera, Cinema
Aquesta entrada s'ha publicat en Literatura i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a – Voltar per la Literatura – A PUNT D’ESTRENA (🐌🐌🐌) de Maria Carmen Roca

 1. josep ha dit:

  Tinc moltes ganes de llegir-lo (ara l’estĂ  llegint la Glòria), ja que la Maria del Carme Roca m’agrada molt com escriu, es documenta i tracta les seves novel¡les. DesprĂŠs de llegir el que dius, encara en tinc mĂŠs ganes.
  Una abraçada Imma.

  • Imma Barba ha dit:

   A mi m’ha sorprès molt agradablement i m’ha portat molts records de la meva infantesa. TambĂŠ sĂłc lectora dels llibres de la Maria del Carme Roca … per “culpa” vostra !!!!!
   Una abraçada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s