– Teatre – PRETTY (馃悓馃悓馃悓) – La Villarroel – 13/05/2016

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

La nova proposta de Sixto Paz Produccions t茅 una vocaci贸 m茅s comercial que les que podien tenir “Pulmons“, “L’efecte” o “hist貌ria“, fet que ja vam intuir a la roda de premsa. El text de Neil Labute (escrit l’any 2008), dirigit per Marilia Samper utilitza un di脿leg molt proper, natural, i que aprofita una paraula, una entonaci贸 com punt de partida per desenvolupar una escena.

PRETTY - La Villarroel

Sens dubte un text ben escrit per貌 que no aprofundeix en el tema que pret茅n plantejar, el de l’obsessi贸 per la bellesa, pel cos amb les mides i el pes just. Si no est脿s dins dels canons establerts per la societat, no tens dret a res, ni a vestir, ni a opinar, i de vegades no tens dret a mostrar-te, ja que no tens l’est猫tica que cal. El text passa per sobre de tot aix貌 i el fet de l’encotillament que pot suposar els canons est猫tics, ho tracta com una an猫cdota.

Malgrat aix貌 podem dir que ha estat una proposta divertida, simp脿tica i fresca, amb unes interpretacions bones que han acomplert les expectatives de bona part del p煤blic.

El m贸n de l’Edu聽entra en caos quan la seva聽parella (la Meri) s鈥檃ssabenta que ha fet un comentari, aparentment inofensiu, sobre la seva cara. Per貌 aix貌 茅s nom茅s el comen莽ament: el millor amic de l’Edu, el聽Toni, est脿 casat amb la millor amiga de la Meri, la Carla, i quan les coses es compliquen a la vida de la parella, els amics es troben enmig de tot plegat. L鈥檈quaci贸 emocional es complica exponencialment.

A mesura que les seves relacions s’enfonsen, els quatre amics s鈥檈nfronten a la infidelitat, la tra茂ci贸 i l鈥檈ngany que s鈥檋a apoderat, de sobte, de les seves vides, mentre intenten respondre a la pregunta: com d鈥檌mportant 茅s ser guapa?

En entrar a la sala ja som classificats com a guapos, els que entren per l’esquerra de la sala i els normals que entrem per la banda dreta.

PRETTY - La Villarroel 2 PRETTY - La Villarroel 3

L’escenografia 茅s for莽a ecl猫ctica i emmarca l’espai on passa l’acci贸, la f脿brica on treballen el Toni i l’Edu, carregant pal猫s i on tamb茅 treballa la Carla de vigilant de seguretat, tamb茅 es converteix en un centre comercial on es retroben la Meri i l’Edu, el hall d’un restaurant o una pista de b脿squet.

Neil Labute 茅s un autor nord-americ脿 contemporani molt representat a casa nostra i que ens parla habitualment de les relacions de parella. Les seves hist貌ries s贸n drames c貌mics on sovint les relacions de la parella estan trencades. S贸n texts durs, amargs, per貌 amagats sota una aparent comicitat. I PRETTY no 茅s diferent, una bis c貌mica amaga el drama d’unes relacions de parella o d’amistat que fan aig眉es. En aquesta proposta tamb茅 hi ha un intent de trencar la quarta paret fent participar al p煤blic en un moment determinat, fet que crec que no s’acaba d’aconseguir.

L’Edu es Pau Roca, i veu com una paraula dita inoportunament provoca una reacci贸 en la seva parella, la Meritxell, una extraordin脿ria Sara Espigul, que ha interpretat una dona insegura i que diu una frase tan contundent com “jo no podria estar amb un tio que no em trobes guapa”. El Toni, Joan Carreras, 茅s amic i company de feina i se sent segur d’ell mateix i de la seva relaci贸 amb la Carla, Mariona Ribas, que en aquest cas 茅s i se sent guapa, per貌 que en un moment donat tamb茅 q眉estiona que ser脿 d’ella quan la seva bellesa minvi. Els quatre personatges es veuen condicionats pels valors est猫tics tal com apunta rotundament l’Edu: Qui ser脿 l’imbecil que va inventar els miralls??

Una proposta que ens ha fet passar una bona estona i que tamb茅 ens ha donat per parlar en sortir del teatre tornant cap a casa, que 茅s, el que en el fons pretenien.

Autor: Neil LaBute –聽Traducci贸: Violeta Roca
Direcci贸: Marilia Samper
Ajudant de direcci贸: Jan Vilanova Claud铆n
Int猫rprets: Joan Carreras (Toni), Sara Esp铆gul (Meri), Mariona Ribas (Carla) i Pau Roca (Edu)
Escenografia: Paula Bosch \ Il路luminaci贸: Luis Mart铆 \ Vestuari: Maria Armengol \ Disseny de so: Txume Viader \ Construcci贸 d鈥檈scenografia: Jorba Mir贸聽\ Disseny gr脿fic: Edu Buch \ Fotografia: Kiku Pi帽ol \ Cap t茅cnic del teatre: Jaume Freixas
Coproducci贸: Sixto Paz i La Villarroel

Parella de Pretty cargols

Leave a Reply