– Teatre – ROMEU I JULIETA (馃悓馃悓馃悓馃悓) – La Seca – 11/05/2016

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Ahir dia 11 era nit d鈥檈strena a la Seca d鈥檃questa producci贸 que va ser estrenada a Tarragona el passat mes d鈥檃bril. En entrar a la sala els 9 actors de la jove companyia Projecte Ingenu estaven fent l鈥檈scalfament. Una elasticitat brutal dels seus cossos i una complicitat entre ells era for莽a visible.

Ens esperaven dues hores de teatre amb la revisi贸 d鈥檜n cl脿ssic dels cl脿ssics, Romeu i Julieta de William Shakespeare versionada i dirigida per Marc Chornet.

Romeu i Julieta - La Seca

Despr茅s d鈥檃bordar Hamlet de la m脿 de Raimon Molins, Projecte Ingenu continua amb l鈥檕bra shakesperiana amb aquest muntatge protagonitzat per Carlos Cuevas i Cl脿udia Benito.

Projecte Ingenu 茅s un grup de treball i recerca sobre el fet actoral i la teatralitat. Resident a la Nau Ivanow neix de la voluntat d鈥檜n grup de joves actors i creadors de treballar a la recerca permanent d鈥檜n model d鈥檃ctor contemporani.

Romeu i Julieta 茅s la hist貌ria d鈥檜n primer, i 煤ltim, amor. La hist貌ria de dos joves per desprendre鈥檚 del llegat d鈥檕di que no els deixa estimar, que no els deixa estimar-se.

Quan es coneixen, l鈥檃mor dels ingenus Romeu i Julieta 茅s pur, complet, absolut. Aquest goig nom茅s dura un instant. El moment de saber que el seu amor estar脿 condicionat per l鈥檕di entre les seves fam铆lies que 茅s l鈥檌nici d鈥檜n dest铆 fatal que acaba amb la mort dels amants. L’her猫ncia els assassina. Romeu i Julieta 茅s la hist貌ria de la impossibilitat de desprendre鈥檚 del propi llegat.

Una revisi贸 del cl脿ssic, que sense defugir referents, ens ofereix un nou punt de vista modificant la nostra visi贸 d’espai temps i convertint la versi贸 en quelcom atemporal. L’enorme vitalitat dels 9 actors i el fet d’interpretar alguns papers creuats, personatge-home-actriu, personatge-dona-actor, li donen una sensaci贸 de frescor extraordin脿ria. La m煤sica 茅s la veu dels actors que marquen el ritme amb cops de mans, de peus, de fustes, ….. Aquesta percussi贸 en directe es complementa amb can莽ons de John Dowland, un m煤sic brit脿nic coetani de Shakespeare, magn铆ficament interpretades per Neus P脿mies com a solista (ella va fer el paper protagonista al musical Fang i Setge).

Romeu i Julieta - La Seca 2Les dues fam铆lies protagonistes d’aquesta hist貌ria, els Montagut i els Capulet es distingeixen en escena per ser dones uns i homes els altres. Els dos amants, ella d贸na en una fam铆lia d’homes, i ell home en una fam铆lia de dones, evidencien, amb aquesta proposta, la desconnexi贸 que senten envers el seu propi mon, la seva pr貌pia fam铆lia.

Segons comenta Marc Chornet en el dossier de premsa, en enfrontar el projecte va veure la possibilitat de construir un “cor” de gent jove, forta, amb alt control i expressivitat f铆sics, amb capacitats musicals i vocals. Un cor d’on neixin tots els personatges que no siguin els dos protagonistes, per貌 tamb茅 un cor que permeti experimentar la idea de “la guerra entre fam铆lies”, pel volum, pel moviment, per les lluites coreografiades, per les veus.

L’escenografia, molt simple, ha jugat un paper extraordin脿riament efectiu, que amb la il路luminaci贸 ha donat moments m脿gics a la representaci贸. Dues taules amb el sobre de fustes que es desmunten i fan d’espases o de paret. Cadires sense seient. Taula que fa de finestra o d’altar, on Toni Guillemat (Dida) fa de figura de la Verge Maria, donant el toc d’humor dins de la trag猫dia que ens estan explicant.

Romeu i Julieta - La Seca - Voltar i Voltar - 1

Una hist貌ria d’amor que 茅s en realitat una hist貌ria de guerra. Una hist貌ria cl脿ssica que 茅s en realitat una hist貌ria atemporal. Perqu猫, pot l’amor lluitar contra les guerres entre fam铆lies, entre religions, entre tend猫ncies pol铆tiques???

Una proposta que ens ha agradat molt i que ens ha perm猫s reviure un mite del teatre cl脿ssic amb ulls joves.

Autor: William Shakespeare //聽Traducci贸 al catal脿: Marc Chornet i Anna Maria Ricart
Direcci贸: Marc Chornet
Ajudant de direcci贸n: Cristina L贸pez
Repartiment: Carlos Cuevas (Romeu)\ Cl脿udia Benito (Julieta)\ Alba Jos茅 (Fra Lloren莽 i servent)\ Roser Tapias (Pr铆ncep i servent)\ Rosa Serra (Mercutio) \ Toni Guillemat (Dida) \ Mart铆 Salvat (Mare Capulet, Tibalt i Paris) \ Neus P脿mies (Benvolio) \ Jordi Llordella (Capulet)
Escenografia i vestuari:Laura Clos 鈥 Closca \ Moviment:V铆ctor Rodrigo\ Direcci贸 vocal: Neus P脿mies i Rosa Serra \ Il路luminaci贸: Justo Gallego
Producci贸: Projecte Ingenu

Romeu i Julieta (cargols)

Deixa un comentari