– Teatre – ROMEU I JULIETA (🐌🐌🐌🐌) – La Seca – 11/05/2016

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Ahir dia 11 era nit d’estrena a la Seca d’aquesta producció que va ser estrenada a Tarragona el passat mes d’abril. En entrar a la sala els 9 actors de la jove companyia Projecte Ingenu estaven fent l’escalfament. Una elasticitat brutal dels seus cossos i una complicitat entre ells era força visible.

Ens esperaven dues hores de teatre amb la revisió d’un clàssic dels clàssics, Romeu i Julieta de William Shakespeare versionada i dirigida per Marc Chornet.

Romeu i Julieta - La Seca

DesprĂ©s d’abordar Hamlet de la mĂ  de Raimon Molins, Projecte Ingenu continua amb l’obra shakesperiana amb aquest muntatge protagonitzat per Carlos Cuevas i ClĂ udia Benito.

Projecte Ingenu Ă©s un grup de treball i recerca sobre el fet actoral i la teatralitat. Resident a la Nau Ivanow neix de la voluntat d’un grup de joves actors i creadors de treballar a la recerca permanent d’un model d’actor contemporani.

Romeu i Julieta Ă©s la histĂČria d’un primer, i Ășltim, amor. La histĂČria de dos joves per desprendre’s del llegat d’odi que no els deixa estimar, que no els deixa estimar-se.

Quan es coneixen, l’amor dels ingenus Romeu i Julieta Ă©s pur, complet, absolut. Aquest goig nomĂ©s dura un instant. El moment de saber que el seu amor estarĂ  condicionat per l’odi entre les seves famĂ­lies que Ă©s l’inici d’un destĂ­ fatal que acaba amb la mort dels amants. L’herĂšncia els assassina. Romeu i Julieta Ă©s la histĂČria de la impossibilitat de desprendre’s del propi llegat.

Una revisiĂł del clĂ ssic, que sense defugir referents, ens ofereix un nou punt de vista modificant la nostra visiĂł d’espai temps i convertint la versiĂł en quelcom atemporal. L’enorme vitalitat dels 9 actors i el fet d’interpretar alguns papers creuats, personatge-home-actriu, personatge-dona-actor, li donen una sensaciĂł de frescor extraordinĂ ria. La mĂșsica Ă©s la veu dels actors que marquen el ritme amb cops de mans, de peus, de fustes, ….. Aquesta percussiĂł en directe es complementa amb cançons de John Dowland, un mĂșsic britĂ nic coetani de Shakespeare, magnĂ­ficament interpretades per Neus PĂ mies com a solista (ella va fer el paper protagonista al musical Fang i Setge).

Romeu i Julieta - La Seca 2Les dues famĂ­lies protagonistes d’aquesta histĂČria, els Montagut i els Capulet es distingeixen en escena per ser dones uns i homes els altres. Els dos amants, ella dĂłna en una famĂ­lia d’homes, i ell home en una famĂ­lia de dones, evidencien, amb aquesta proposta, la desconnexiĂł que senten envers el seu propi mon, la seva prĂČpia famĂ­lia.

Segons comenta Marc Chornet en el dossier de premsa, en enfrontar el projecte va veure la possibilitat de construir un “cor” de gent jove, forta, amb alt control i expressivitat fĂ­sics, amb capacitats musicals i vocals. Un cor d’on neixin tots els personatges que no siguin els dos protagonistes, perĂČ tambĂ© un cor que permeti experimentar la idea de “la guerra entre famĂ­lies”, pel volum, pel moviment, per les lluites coreografiades, per les veus.

L’escenografia, molt simple, ha jugat un paper extraordinĂ riament efectiu, que amb la il·luminaciĂł ha donat moments mĂ gics a la representaciĂł. Dues taules amb el sobre de fustes que es desmunten i fan d’espases o de paret. Cadires sense seient. Taula que fa de finestra o d’altar, on Toni Guillemat (Dida) fa de figura de la Verge Maria, donant el toc d’humor dins de la tragĂšdia que ens estan explicant.

Romeu i Julieta - La Seca - Voltar i Voltar - 1

Una histĂČria d’amor que Ă©s en realitat una histĂČria de guerra. Una histĂČria clĂ ssica que Ă©s en realitat una histĂČria atemporal. PerquĂš, pot l’amor lluitar contra les guerres entre famĂ­lies, entre religions, entre tendĂšncies polĂ­tiques???

Una proposta que ens ha agradat molt i que ens ha permĂšs reviure un mite del teatre clĂ ssic amb ulls joves.

Autor: William Shakespeare // Traducció al català: Marc Chornet i Anna Maria Ricart
DirecciĂł: Marc Chornet
Ajudant de direcciĂłn: Cristina LĂłpez
Repartiment: Carlos Cuevas (Romeu)\ Clàudia Benito (Julieta)\ Alba José (Fra Llorenç i servent)\ Roser Tapias (Príncep i servent)\ Rosa Serra (Mercutio) \ Toni Guillemat (Dida) \ Martí Salvat (Mare Capulet, Tibalt i Paris) \ Neus Pàmies (Benvolio) \ Jordi Llordella (Capulet)
Escenografia i vestuari:  Laura Clos – Closca \ Moviment:  VĂ­ctor Rodrigo\ DirecciĂł vocal: Neus PĂ mies i Rosa Serra \ Il·luminaciĂł: Justo Gallego
ProducciĂł: Projecte Ingenu

Romeu i Julieta (cargols)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'estĂ  connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.