– Teatre – ROMEU I JULIETA (🐌🐌🐌🐌) – La Seca – 11/05/2016

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Ahir dia 11 era nit d’estrena a la Seca d’aquesta producció que va ser estrenada a Tarragona el passat mes d’abril. En entrar a la sala els 9 actors de la jove companyia Projecte Ingenu estaven fent l’escalfament. Una elasticitat brutal dels seus cossos i una complicitat entre ells era força visible.

Ens esperaven dues hores de teatre amb la revisió d’un clàssic dels clàssics, Romeu i Julieta de William Shakespeare versionada i dirigida per Marc Chornet.

Romeu i Julieta - La Seca

Després d’abordar Hamlet de la mà de Raimon Molins, Projecte Ingenu continua amb l’obra shakesperiana amb aquest muntatge protagonitzat per Carlos Cuevas i Clàudia Benito.

Projecte Ingenu és un grup de treball i recerca sobre el fet actoral i la teatralitat. Resident a la Nau Ivanow neix de la voluntat d’un grup de joves actors i creadors de treballar a la recerca permanent d’un model d’actor contemporani.

Romeu i Julieta és la història d’un primer, i últim, amor. La història de dos joves per desprendre’s del llegat d’odi que no els deixa estimar, que no els deixa estimar-se.

Quan es coneixen, l’amor dels ingenus Romeu i Julieta és pur, complet, absolut. Aquest goig només dura un instant. El moment de saber que el seu amor estarà condicionat per l’odi entre les seves famílies que és l’inici d’un destí fatal que acaba amb la mort dels amants. L’herència els assassina. Romeu i Julieta és la història de la impossibilitat de desprendre’s del propi llegat.

Una revisió del clàssic, que sense defugir referents, ens ofereix un nou punt de vista modificant la nostra visió d’espai temps i convertint la versió en quelcom atemporal. L’enorme vitalitat dels 9 actors i el fet d’interpretar alguns papers creuats, personatge-home-actriu, personatge-dona-actor, li donen una sensació de frescor extraordinària. La música és la veu dels actors que marquen el ritme amb cops de mans, de peus, de fustes, ….. Aquesta percussió en directe es complementa amb cançons de John Dowland, un músic britànic coetani de Shakespeare, magníficament interpretades per Neus Pàmies com a solista (ella va fer el paper protagonista al musical Fang i Setge).

Romeu i Julieta - La Seca 2Les dues famílies protagonistes d’aquesta història, els Montagut i els Capulet es distingeixen en escena per ser dones uns i homes els altres. Els dos amants, ella dóna en una família d’homes, i ell home en una família de dones, evidencien, amb aquesta proposta, la desconnexió que senten envers el seu propi mon, la seva pròpia família.

Segons comenta Marc Chornet en el dossier de premsa, en enfrontar el projecte va veure la possibilitat de construir un “cor” de gent jove, forta, amb alt control i expressivitat físics, amb capacitats musicals i vocals. Un cor d’on neixin tots els personatges que no siguin els dos protagonistes, però també un cor que permeti experimentar la idea de “la guerra entre famílies”, pel volum, pel moviment, per les lluites coreografiades, per les veus.

L’escenografia, molt simple, ha jugat un paper extraordinàriament efectiu, que amb la il·luminació ha donat moments màgics a la representació. Dues taules amb el sobre de fustes que es desmunten i fan d’espases o de paret. Cadires sense seient. Taula que fa de finestra o d’altar, on Toni Guillemat (Dida) fa de figura de la Verge Maria, donant el toc d’humor dins de la tragèdia que ens estan explicant.

Romeu i Julieta - La Seca - Voltar i Voltar - 1

Una història d’amor que és en realitat una història de guerra. Una història clàssica que és en realitat una història atemporal. Perquè, pot l’amor lluitar contra les guerres entre famílies, entre religions, entre tendències polítiques???

Una proposta que ens ha agradat molt i que ens ha permès reviure un mite del teatre clàssic amb ulls joves.

Autor: William Shakespeare // Traducció al català: Marc Chornet i Anna Maria Ricart
Direcció: Marc Chornet
Ajudant de dirección: Cristina López
Repartiment: Carlos Cuevas (Romeu)\ Clàudia Benito (Julieta)\ Alba José (Fra Llorenç i servent)\ Roser Tapias (Príncep i servent)\ Rosa Serra (Mercutio) \ Toni Guillemat (Dida) \ Martí Salvat (Mare Capulet, Tibalt i Paris) \ Neus Pàmies (Benvolio) \ Jordi Llordella (Capulet)
Escenografia i vestuari:  Laura Clos – Closca \ Moviment:  Víctor Rodrigo\ Direcció vocal: Neus Pàmies i Rosa Serra \ Il·luminació: Justo Gallego
Producció: Projecte Ingenu

Romeu i Julieta (cargols)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.