– Teatre – VICTORIA (馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Nacional de Catalunya – Sala Gran – 06/05/2016

Per Miquel Gasc贸n & Imma Barba

M’havia fet unes grans expectatives amb aquesta producci贸 del TNC, a partir de la roda de premsa a la qual vaig poder assistir fa uns dies i a vegades aix貌 fa que a l’hora de veure-la representada a l’escenari et pugui arribar a decebre; en aquest cas, aquesta premissa no es va complir gens, perqu猫 literalment em va fascinar absolutament tot, especialment el text de Pau Mir贸, la seva direcci贸, l’escenografia espectacular de Max Glaenzel i les excel路lents interpretacions dels set actors.

Victo虁ria - TNC - Voltar i Voltar - 1

Victo虁ria 1

VICT脪RIA, 茅s聽una hist貌ria de por, d鈥檃mor i de corrupci贸 situada als anys 50, per貌 d鈥檃lguna manera molt present en els nostres dies. Com si d鈥檃quells dies, encara ens n鈥檃rrib茅s l鈥檕mbra. Aquella gran derrota que va ser la Guerra Civil per a gran part de la poblaci贸, nom茅s es podia combatre amb petites vict貌ries quotidianes. Aquesta 茅s la hist貌ria d鈥檜na d鈥檃questes petites vict貌ries.

La por, evidentment els mecanismes brutals de repressi贸 que exercia el sistema policial i la col路laboraci贸 espiritual de l鈥檈sgl茅sia, creaven un estat de p脿nic en el ciutad脿. Aquesta por i les pors actuals s贸n diferents, per貌 ho s贸n tant? Hi ha ecos d鈥檃quelles pors que encara ressonen avui? Hi ha alguna cosa de la nostra passivitat relacionada amb aquella por?

La v铆dua protagonista est脿 interpretada per Emma Vilarasau; Mar Ulldemolins 茅s una noia francesa que ajuda molt amb la seva presencia al canvi de visi贸 de la v铆dua; Jordi Boixaderas 茅s un falangista “sensible”; Pere Arquillu茅, un mestre republic脿; Merc猫 Ar谩nega interpreta una dona que abans de la guerra era una persona alegre i que s’ha convertit a la for莽a en una persona trista que ha d’amagar el seu passat; el germ脿 es Joan Anguera i el personatge d’un noi ha estat interpretat per Nil Cardoner, que m’ha agradat molt especialment.

Victo虁ria 2

Tots ells han estat molt ben dirigits per Pau Mir贸 i potser 茅s d’una d’aquelles vegades que m茅s he notat la m脿 d’un director per mesurar l’evoluci贸 de cada un dels personatges.

El que valoro m茅s de tot 茅s el text, escrit especialment ara per Pau Mir贸, en rebre l’enc脿rrec del director del TNC Xavier Albert铆 i donar-li total llibertat per aixecar des de zero una nova producci贸 teatral. En aquest text est脿 tot molt ben mesurat i documentat, en el que ens explica una 猫poca de la postguerra, partint de personatges que no tenen potser cap poder pol铆tic, perqu猫 a la fi s贸n gent normal del poble, atemorits per una dictadura feixista que coartava qualsevol llibertat i que els feia sentir-se聽vigilats en totes les seves accions, per petites que aquestes siguin. Jo vaig n茅ixer en la d猫cada dels 50 i malgrat que era un nen, dono fer d’aquella sensaci贸 malsana que enva茂a tot d’una enorme tristesa.

L’evoluci贸 del personatge principal, la v铆dua que regenta la barberia, extraordin脿riament interpretat per Emma Vilarasau, est脿 magn铆ficament desenvolupat, partint del seu inicial desconeixement del m贸n on vivia i com a partir de la mort del seu marit va descobrint tot un m贸n fins aleshores ocult per ella i es va formant una ideologia pol铆tica que la transforma de cap a peus. La interpretaci贸 d’Emma Vilarasau, est脿 molt continguda al principi i a mesura que evoluciona el seu personatge, va evolucionant amb ell, d’una manera molt cre茂ble.

Punt i a part 茅s la magn铆fica i extraordin脿ria escenografia que omple l’enorme escenari de la sala gran, amb una barberia d’aquella 猫poca, enorme com eren moltes perruqueries de barri, on darrere de les portes del fons, existia l’habitatge pels propietaris. Gr脿cies a la tecnologia actual, permet que aquest escenari pugui baixar o pujar, com si es tract茅s d’un ascensor, dins de la caixa esc猫nica, deixant a la vista un altre escenari enorme, fosc i buit, on es poden representar altres escenes de la representaci贸.

M’ha agradat tamb茅 i 聽molt el tractament de llums, un aspecte for莽a oblidat pel que acostumem a valorar propostes esc猫niques.

Victo虁ria - TNC - Voltar i Voltar - 3

Crec sincerament que estem parlant d’una de les millors produccions d’aquesta temporada i aix貌 em fa feli莽, perqu猫 s’ha aconseguit amb un text de nova creaci贸, sense haver de rec贸rrer a textos d’autors hist貌rics i molt reconeguts internacionalment. S贸c un absolut defensor del teatre contemporani i aquest treball teatral 茅s un bon exemple del que es pot aconseguir amb els mitjans d’un teatre p煤blic. Felicito des d’aqu铆 a Pau Mir贸, per la seva magn铆fica proposta, que m’ha fet reviure temps on la por i la falta de llibertat dels ciutadans, recolzada per una ideologia d’aquella esgl茅sia casposa ens va amargar part de les nostres vides.

Victo虁ria - TNC - Voltar i Voltar - 2

No tan sols la recomano, sin贸 que crec que es tracta d’una d’aquelles propostes esc猫niques IMPRESCINDIBLES per tots els espectadors que estimem el Teatre.

Dramaturgia i Direcci贸: Pau Mir贸
Repartiment: 聽V铆dua: Emma Vilarasau // Mestre: Pere Arquillu茅 //Cantant: Merc猫 Ar谩nega // Falangista: Jordi Boixaderas // Noi: 聽Nil Cardoner // Germ脿: Joan Anguera // Noia: Mar Ulldemolins
Escenografia: 聽Max Glaenzel // 聽Il路luminaci贸: David Bofarull //Vestuari: Berta Riera // So: Damien Bazin // Audiovisuals: Mar Orfila // Caracteritzaci贸: 脌ngels Salinas // Ajudanta de direcci贸: Al铆cia Gorina // Ajudanta d鈥檈scenografia: Marina Soteras // Ajudanta de vestuari: N煤ria Manzano 聽// Repetidor: Francesc Mora // Alumna en pr脿ctiques de l鈥橧nstitut del Teatre de la Diputaci贸 de Barcelona: Cl脿udia Tuneu (direcci贸) //Alumna en pr脿ctiques de la Universitat Pompeu Fabra: Andrea Cu茅llar (Comunicaci贸 Audiovisual)
Producci贸: Teatre Nacional de Catalunya
Text editat conjuntament amb Arola Editors

cargol-victorios

Un pensament a “– Teatre – VICTORIA (馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Nacional de Catalunya – Sala Gran – 06/05/2016

  1. Retroenlla莽: 鈥 114 (22/23) 鈥 Teatre 鈥 TOT EL QUE PASSAR脌 A PARTIR D’ARA (馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Lliure – 06/04/2023 |

Leave a Reply