– Voltar per la Literatura de Viatges – ISLÀNDIA, L’ILLA SECRETA de Xavier Moret (🐌🐌🐌🐌)

Per Imma Barba

Vaig tenir oportunitat de llegir aquest llibre quan es va publicar en la seva versió castellana l’any 2002. Recordo que aleshores vaig pensar que Islàndia era un lloc al qual no m’agradaria anar …. però ves per on, al mes de juny ens anem a conèixer aquest país i he aprofitat per rellegir aquest llibre en la seva versió catalana, revisat i ampliat per l’autor l’any 2005.

Islandia llibreEn aquest llibre l’autor ens relata les seves visites a Islàndia la primera de les quals va ser una llarga estada a Reykjavík, buscant la tranquil·litat que necessitava per acabar la seva novel·la “Zanzíbar pot esperar”. Un bon amic, l’Einar Örn Gunnarsson l’ajudarà a integrar-se en el país i amb ell ens apropa a la vida quotidiana dels islandesos. Ens va descobrint la màgia d’un paisatge ple de contrastos i d’una societat moderna i avançada que no deixa de venerar els seus ancestres vikings i que continua creient en els elfs.

Al fons, entre la boira, s’intuïa una serralada de muntanyes ennegrides; a l’altra banda s’estenia un mar hostil, d’un antipàtic color gris metàl·lic, amb onades de consistència marmòria que morien en una desolada platja volcànica. Amb aquella imatge en vaig tenir prou per comprendre que la natura és la gran protagonista d’Islàndia i que, si havia de jutjar pel que veia, no es tractava d’una natura amable, a escala humana, sinó d’una natura disposada a mostrar i a exercir tot el seu poder

Islàndia compta amb una naturalesa desolada i freda, i l’autor ens explica que a mesura que s’allunya de la capital van desapareixent les cases i van cedint el protagonisme als camps de lava, les cascades espectaculars, els penya-segats i les granges solitàries enmig d’uns camps on pasturen cavalls, ovelles o vaques.

“Lluny de la gran ciutat, el país semblava impregnat d’un halo màgic que portava al món de les sagues, a aquells relats llunyans que els islandesos d’ara segueixen considerant com la base de la seva història i de la seva identitat.”

Segons les estadístiques, un 5% dels islandesos ha vist elfs alguna vegada i un 55% creu en la seva existència sense haver-ne vist mai cap.

“Quan fa uns dies que ets a Islàndia, deixa de sorprendre’t que la gent del país cregui en l’existència d’”éssers ocults”. Tot el contrari, penses que es queden curts. Rere cada roca sembla haver-hi uns quants elfs fent entremaliadures, i amagats entre la boira segur que hi ha un parell de trolls…”

Islàndia sorprèn perquè és un país sense boscos, els que hi havia fa segles van ser convertits en vaixells o cases.

Ara l’illa està pelada com el crani d’un mort.”

Una obra autobiogràfica que ens dóna informació de manera molt dinàmica i amb un to molt amè. Un llibre ple d’anècdotes que sens dubte m’ajudarà a preparar millor el viatge. Jo personalment penso que les guies de viatges són imprescindibles per preparar la nostra ruta, però també crec que són imprescindibles els llibres que ens apropen al lloc que volem visitar.

I el que m’ha quedat molt clar és que hem d’anar preparats per una climatologia variable.

“Aquí ens hem acostumat a viure ignorant el temps –em va confessar el meu veí Gudmundur-. Abans de sortir de casa, fem una ullada per la finestra. Si plou ens posem la gavardina, i si fa sol la portem penjant del braç. No serveix de res que et diguin quin temps farà demà, perquè tots sabem que pot variar en pocs minuts.”

Un llibre que sens dubte recomano als amants de la literatura de viatges.

Xavier Moret

Xavier Moret Ros (Barcelona 1952) compagina des de fa anys la seva feina de periodista amb la d’escriptor i viatger. Reporter especialitzat en viatges del diari El Periódico, on publica regularment columnes i reportatges de viatges pels cinc continents, va ser anteriorment redactor de La Vanguardia i d’El País, i ha publicat a les revistes National Geographic, Geo, ”Altaïr” i Siete Leguas. També ha treballat com a reporter per a TV3 i TVE.

En el seu primer llibre de viatges, “Amèrica, Amèrica” (1998) fa un recorregut per la costa Oest dels Estats Units a la recerca dels mites hippies. Amb el llibre “Islàndia, l’illa secreta” (2002) va ser guanyador del premi Grandes Viajeros 2002.

És també escriptor de novel·les com “L’americà que estimava Moby Dick” (1985), “El manuscrit perdut” (1987), “L’impostor sentimental” (1995), “Qui paga, mana” (1997), “Zanzíbar pot esperar” (2002) i “L’home que adorava la Janis Joplin” (2004) entre d’altres.

La major part de l’obra de Moret ha estat traduïda al castellà, i alguns títols també al francès, alemany i grec.

Cargol d'Islàndia

5 pensaments a “– Voltar per la Literatura de Viatges – ISLÀNDIA, L’ILLA SECRETA de Xavier Moret (🐌🐌🐌🐌)

 1. Imma C.

  Hoola!
  No sé si mai aniré a Islàndia, però el llibre d´en Xavier Moret ja fa temps que el vaig llegir, i sovint el veig al prestatge. I de llibre a llibre us recomano una novel.la situada a Islàndia EL SILENCI DEL FAR de l´Albert Juvany, ed. Periscopi.
  Una trama que et té intrigat en tot moment, amb moltes referències musicals, segur que us agradarà i us anireu ambientant per a l´illa de la Bjork.

  Respon
  1. Imma Barba

   Gràcies Imma, m’apunto aquest llibre …. i si a més és d’intriga … Oli amb un llum, ja que a mi m’encanten aquests tipus de llibres. No se si t’agrada viatjar però si és que si potser algun dia aniràs a Islàndia. Gràcies pel comentari.

   Respon
 2. BonaVida

  Nosaltres pensem igual, Imma i Miquel. Les guies són molt necessaries, però un bon llibre ens apropa moltíssim al lloc que volem visitar. Vam fer el camí invers, i la lectura del llibre va ser després de visitar la meravellosa Islàndia. Un cop tornats, necessitàvem més dades d’un lloc que a nosaltres ens va captivar com cap altre, i el llibre d’en Xavier Moret ens va ajudar a això.
  Que bé!!! Marxeu al juny a Islàndia? Estem segurs que us encantarà. A nosaltres ens té el cor robat, i també estem preparant tornar de nou (per tercera vegada).
  Una abraçada!!!

  Manel i Cristina

  Respon
  1. Imma Barba

   Hola canadencs!!! Em sembla que teniu més d’un lloc que us té robat el cor, m’equivoco?? Marxem a Islàndia el 15 de juny i estem dues setmanes. Estem convençuts que ens encantarà …. de fet és que ens agrada tant viatjar que a tot li trobem un atractiu o un altre.
   Abans haurem estat un cap de setmana a Estocolm on viu el nostre fill fa més d’un any, i a l’agost marxem a Colòmbia …. i que duri …..
   Quin és el vostre proper viatge???

   Respon
   1. BonaVida

    Jajaja. Teniu tota la raó, són un munt de llocs els que ens tenen el cor robat. Però sense dubte, Islàndia és un lloc especial. En un mateix país trobem algunes de les coses que més ens agraden: paisatges i llocs increïbles per fotografiar.
    Que us hem de dir: que no pareu!! Jejeje. Segur que visitar Estocolm amb un guia tan especial com el vostre fill, serà ben especial. Preneu apunts, que volem visitar-la tard o d’hora. I Colòmbia a l’estiu, uau!!! Ens han parlat molt bé!!
    De moment nosaltres tenim un parell d’escapades pels propers mesos. Londres, on anirem a veure un concert de música, i Helsinki, on tornem a fer un intercanvi de casa. Estem tancant la possibilitat de passar el proper cap d’Any a Islàndia, i a finals d’any intentarem fer una ruta per Xile. Ja veieu, els plans són no quedar-se gaire temps a casa…
    Fa força que no parlem, així que esperem que estigueu del tot recuperats dels vostres respectius “accidents” domèstics. Segur que si no pareu quiets és perquè la recuperació ja és total.
    Una abraçada!!

    Respon

Deixa un comentari