– Teatre – L’AMANT (馃悓馃悓馃悓) – Teatre Akad猫mia – 04/05/2016

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

A la roda de premsa de presentaci贸 d’aquesta proposta, els dos actors protagonistes, l’Al铆cia i el Pep van comentar que en acabar l’obra sembla que aquesta pugui tornar a comen莽ar malgrat que els personatges s’han transformat i han canviat la seva visi贸.聽I 茅s aquesta la sensaci贸 que tens quan tanquen les llums com a punt final, penses que res no ha canviat, o que tot ha canviat de fet, per貌 que tot pot tornar a comen莽ar.

L'amant - Teatre Akademia 3

Guido Torlonia ha dirigit aquesta obra de Harold Pinter, potser una de les obres m茅s curtes i reconegudes de l’autor, escrita l’any 1962, que dissecciona en clau d’humor la vida en parella. Aquesta obra va ser estrenada a l’Arts Theatre de Londres el 18 de setembre del 1963.

Un matrimoni amb una relaci贸 estable des de fa anys, basada en l’honestedat i l’amor, arrosseguen amb el temps una quotidianitat plena d’h脿bits rutinaris. Troben en l’acceptaci贸 m煤tua dels seus amants una reafirmaci贸 de la seva relaci贸. La sortida, una escapada cap a un m贸n m茅s enll脿 del real, emparat en la fantasia i el desig, on la infidelitat no els sembla un engany sin贸 una f贸rmula per sostenir l’amor i la passi贸.

Una parella benestant, ell treballa, ella no. Viuen en una casa allunyada del soroll de la carretera i fora de la ciutat, tenen jard铆 i totes les comoditats. Com cada mat铆 Richard surt per anar a treballar i pregunta a la seva dona, la Sarah, a quina hora ha de tornar perqu猫 no sap si avui ha quedat amb el seu amant. Una situaci贸 aparentment 鈥渘ormal鈥.

L'amant - Teatre Akademia 2

Quan torna al vespre li pregunta com ha anat i que ha fet durant la tarda, i li confessa que ell tamb茅 t茅 una amant, una prostituta. Es van succeint diverses situacions i anem observant com la relaci贸 entre ells va canviant i es va tensant. Alguna cosa ha de canviar per poder continuar.

El joc sexual els porta a unes din脿miques que els obliga a plantejar-se nous reptes. En el joc esc猫nic juguen les paraules i els silencis entre els protagonistes, silencis molt sovint m茅s eloq眉ents que les mateixes paraules. Els gestos i moviments, les mirades i actes aparentment intranscendents com prendre un te o encendre una cigarreta prenen un caire de sensualitat molt destacable.

Tota la pe莽a 茅s veritablement un jocde m脿scares, un joc d鈥檃parences,segons el mateix Pinter :No hi ha distinci贸 entre el que 茅s real i el que 茅s irreal, i tampoc entre el que 茅s veritat i el que 茅s fals. Una cosa no 茅s necess脿riament o veritable o falsa, potser ambdues veritables i falsa.鈥

L'amant - Teatre Akademia

Ens ha agradat molt l’escenografia, una enorme g脿bia 茅s l’espai on es desenvolupa la hist貌ria, el m贸n 茅s a fora, ells viuen tancats en un m贸n on realitat i somni es barregen i els desitjos prohibits queden amagats sota una capa d’aparent normalitat. Elements simb貌lics com el gronxador o el sof脿 balanci que ens mostren l’equilibri-desequilibri de la parella protagonista que juga al limit de la seva estabilitat emocional.

El vestuari 茅s tamb茅 una part important d’aquesta proposta on els colors llampants vesteixen als protagonistes d’ocells tancats en el seu propi joc. L’acurada il路luminaci贸 茅s tamb茅 destacable.聽Tamb茅 destacar la curta per貌 efectista intervenci贸 d’en Javier L贸pez que ajuda a embolicar una mica m茅s, si cal, la troca.

脷nicament dos punts negatius, al nostre entendre: el primer 茅s l’excessiva utilitzaci贸 dels fosos en negre en els canvis d’escena, s贸n fins a sis fosos amb la m煤sica de repicar de timbals, per nosaltres excessius i excessivament llargs, per una obra d’una hora i escaig de durada. Entre escena i escena els protagonistes canvien el seu vestuari i entenem que els hi cal un temps, per貌 pensem que s’hauria d’haver resolt d’una forma una mica m茅s lleugera.

El segon punt negatiu, 茅s la veu massa imposada聽de l’actriu Alicia Gonz谩lez, que creiem ha estat una decisi贸 err貌nia del director d’aquesta producci贸; la interpretaci贸 referent al gest de l’actriu la trobem impecable i despr猫n una forta sensualitat cap a les grades on estan asseguts els espectadors, per貌 en algunes escenes la seva veu massa imposada, no 茅s gens cre茂ble.

Autor: Harold Pinter –聽Traducci贸: Jordi Mal茅 Pegueroles
Direcci贸: Guido Torlonia
Interprets: Alicia Gonz谩lez La谩 \ Pep Plana \ Javier L贸pez
Ajudant de direcci贸: Javier L贸pez \ Disseny d鈥檌l路luminaci贸: Alberto Rodr铆guez \ Disseny d鈥檈spai: Ricard Prat i Coll \ Disseny de vestuari: Ricard Prat i Coll i Gl貌ria Viguer \ Regidoria: Marta Olivella \ Producci贸 executiva: Gabriella Dilorenzo \ Ajudant d鈥檈scenografia: Pau Tebar \ Construcci贸 g脿bia i elements escenogr脿fics: Guille Guzman \ Fotografia: David Ruano
Equip Teatre Akad猫mia:聽Direcci贸 art铆stica: Merc猫 Managuerra \ Ger猫ncia: Cristina Giordana \ Cap de producci贸: Jordi Robles \ Cap de comunicaci贸: M铆riam Font \ Gesti贸 de p煤blics: Gabriella Dilorenzo \ Cap de sala: Enrique Vallejo \ Cap t猫cnic: Pol Queralt

Gabia i cargol

Deixa un comentari