– Teatre – CARRETERA N-340 (馃悓馃悓馃悓+ 馃悮) – Antic Teatre – 03/05/2016

Em fa especial il路lusi贸 comen莽ar a escriure aquesta entrada al Blog, perqu猫 es tracta de la nostra valoraci贸 n煤mero 175 que fem aquesta temporada, exactament el nombre d’espectacles d’Arts Esc猫niques que hem pogut veure des del passat mes de setembre.

Em fa tamb茅 il路lusi贸, perqu猫 ha correspost a una proposta arriscada de l’Antic Teatre, que de ben segur, amb el poc temps que el coneixem ha aconseguit obrir-nos una porta a una mena de Teatre alternatiu al que no est脿vem massa acostumats i que est脿 canviant la nostra manera de viure el Teatre. Malauradament aquesta mateixa setmana una not铆cia publicada al diari ARA, em va trasbalsar for莽a, perqu猫 feia p煤blica la prec脿ria superviv猫ncia d’aquest Teatre, pel nul suport de les forces pol铆tiques que en aquests moments tenen el poder a l’ajuntament de la ciutat de Barcelona. Des d’aqu铆 ofereixo tot el meu suport a SEMO, la directora art铆stica de la sala m茅s experimental i arriscada del nostre pa铆s.

Aquest dimarts passat a primera hora de la tarda, a una hora poc habitual per veure propostes teatrals (4 de la tarda) va comen莽ar la primera de les tres representacions que es fan di脿riament durant aquesta setmana a l’Antic Teatre; es tracta d’una mena de fusi贸 entre una performance i una narraci贸 amb dramat煤rgia teatral.

CARRETERA N-340 - Antic Teatre - 1

Estem parlant de聽CARRETERA N-340, una proposta esc猫nica de la companyia Colectivo-340.

La gira catalana. Gira. Girar. Viatge. Excursi贸. Per diferents llocs. Tornar al punt de partida. I mai ser脿 el mateix punt de partida. Cada vegada que tornes ja no tornes. Cada instant 茅s com tornar a comen莽ar. Girar donant voltes sobre un eix o al voltant d’un punt o desviar o canviar pel que fa a la direcci贸 inicial. Donar la volta. Donar voltes. Donar-te la volta. Centr铆fuga. Gira centr铆fuga. Allunyant-nos del centre. Sortir disparada. Cosmos d’elements en suspensi贸. En suspensi贸. En erupci贸. En calma absoluta. En moviment. En silenci. En el mar. A la mem貌ria. En catal脿. Catal脿. Relatiu als catalans. Llengua catalana. Lleng眉es i llenguatges. Sistemes de comunicaci贸 propis d’una comunitat humana. Comunitats. Estar amb l’altre. Viatjar amb all貌 altre. Trobar-se amb les altres. Amb tu. Centr铆fugues. Centr铆petes. Humanes, o no tant. Paranormals. Profundament paranormals. Desocupades. Desocupar per deixar buit. Buidar. Vagar.

Durant el mes de juliol de l’any 2015 els components de la Companyia, van rec贸rrer la Carretera N-340 des del quil貌metre zero a Puerto Real, Cadis, fins al 1.248 a la pla莽a d’Espanya de Barcelona. Van travessar les terres mediterr脿nies, absorbent amb tot el seu cos el territori, les mem貌ries, les hist貌ries, els paisatges; d’en莽脿 que va finalitzar aquell viatge a l’agost de l’any 2015 fins a l’abril de l’any 2016 han estat treballant en la creaci贸 d’aquesta pe莽a esc猫nica a partir dels materials recollits durant aquell viatge i de molts m茅s elements que han anat apareixent des d’aleshores.

Tres actors ens reben fora de la sala i ens expliquen abans d’entrar en qu猫 consistir脿 aquest record d’aquell viatge; tinc l’enorme sort, de qu猫 en聽aquest passe, podr茅 veure una versi贸 en la que ens acompanya un traductor en llenguatges de signes, que amb les seves mans narrar脿 tot el que es digui o succeeixi a la sala; val a dir, que per mi ha estat una part important de l’espectacle i moltes vegades m’adonava que feia m茅s cas a la seva gestualitat que a la interpretaci贸 dels tres actors.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Comen莽ar茅 a dir que segurament no 茅s un tipus de proposta adient per tota classe de p煤blics, ja que qui s’endinsi en aquest “viatge”, ha d’estar obert a qualsevol acci贸 fora del que 茅s habitual en un teatre… i per mostra un bot贸…. perqu猫 un cop asseguts a la Sala, els actors proposen relaxar-se i relaxar-nos amb 15 minuts de silenci total i de par脿lisi f铆sica. Amb els llums for莽a esmorte茂ts, es planten davant dels espectadors dempeus i absolutament quiets… el p煤blic intenta fer el mateix; el quart d’hora en aquesta quietud i silenci es fa llargu铆ssim i tots entrem en un estat molt semblant al de final d’una sessi贸 de ioga, respiracions profundes i un estat de somnol猫ncia que allunya qualsevol pensament de l’exterior.

Llavors, comen莽a la seva narraci贸 d’aquell viatge, asseguts a unes cadires de c脿mping, recolzats en tot moment per la m煤sica i els v铆deos, que ens fan reviure moments d’aquell viatge, moments que no ens mostren pas monuments, sin贸 viv猫ncies sense una aparent import脿ncia i molt normals; ells en el transcurs del “viatge” ens llegiran poesies, ens faran una relaci贸 exhaustiva del m茅s important de cada un dels dies que va durar aquella ruta… ballaran, baixaran per un cam铆 interminable fins a una cala del cap de Gata, fins a endinsar-se en el mar…. apareixer脿 un peix volador que es passejar脿 per la sala, es despullaran davant nostre i fins i tot faran en directe una ensaladilla russa i una maionesa feta amb “minipimer”.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

No crec que amb aquestes escasses explicacions, estigui cometent el pecat de l’esp貌iler, perqu猫 crec que potser 茅s l’煤nica manera d’intentar transmetre una mica per on va tot plegat; els espectadors han d’estar oberts a viure, com en un somni, totes les experi猫ncies que des de l’espai esc猫nic s’intenta transmetre. Alguns moments a mi em van fascinar, malgrat que en d’altres m’hauria agradat accelerar l’acci贸… i 茅s que malauradament en el m贸n en qu猫 vivim estem acostumats a la immediatesa dels fets i a no gaudir de les petites coses de la vida amb absoluta tranquil路litat. Aquest “viatge” ens proposa viure amb absoluta pau moments “normals” de la vida, sense pressa, gaudint-los com quan en algun moment obrim un llibre per llegir poesia o ens quedem extasiats davant d’un documental amb paisatges que ens aporten pau i tranquil路litat.

La companyia Colectivo-340, 茅s resident de El Graner, centre de creaci贸, on ja s’ha pogut veure la preparaci贸 d’aquesta proposta.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Durant tota aquesta setmana podreu veure aquesta proposta trencadora, en un dels tres passes que es faran di脿riament, a les 16:00, 18:30 i a les 21:00 hores. Diumenge els horaris s’avan莽aran una mica i la primera sessi贸/vermut ser脿 a les 12:30 del mat铆.

Cada una de les sessions di脿ries seran una mica diferents, perqu猫 cada una d’elles seran interpretades amb l’ajuda de traducci贸 en signes per a sords, o b茅 amb el repartiment del llibret en catal脿 o en narraci贸 descriptiva per a cecs.

Creaci贸: Colectivo N-340 (Itxaso Corral, 脫scar Bueno, Diana Delgado-Ure帽a y David Mallols)
int猫rprets: Itxaso Corral, 脫scar Bueno y David Mallols
Organisme esc猫nic: Colectivo N-340 / Disseny d’il路luminaci贸: Carlos Marquerie
T茅cnic en gira: Roberto Baldinelli /聽Asessor铆a t猫cnica: Oscar Villar
Int猫rpret de signes: Albert Llaurens /聽Narradora descriptiva: Chari Mu帽oz
Pensar el llibret: Roger Adam y Colectivo N-340
Traductors: Lali Alvarez, Blanca Garcia, Roger Munt茅s, Ganecha Gil, Joan Yago

cargol alternatiu

Deixa un comentari