– Teatre – OMBRA I SILENCI (馃悓馃悓馃悓) – Sala F猫nix – 01/05/2016

Per Imma Barba i Miquel Gasc贸n

Diumenge passat v脿rem tornar a fer “doblet” i en aquesta segona sessi贸, vam poder veure la primera de les propostes del cicle de Teatre Imatge, sota el nom de YO GESTO, que per segon any consecutiu organitza la Sala F猫nix i de la que vaig anticipar la programaci贸 en l’entrada sobre la roda de premsa a la qual vaig poder assistir (AQU脥 podeu veure aquella cr貌nica).

Es tracta de la pe莽a “OMBRA I SILENCI” amb la interpretaci贸 de N煤ria Rocamora i la direcci贸 i dramat煤rgia de Bego帽a Moral. Aquesta obra va ser representada al mes de juny del 2015 a l’脌tic22, un dels nostres espais de refer猫ncia, per貌 aleshores no vam poder veure-la.

Aquest projecte va sorgir a partir de la lectura del llibre de poemes “Contra la mort” del poeta Pere Rovira. Amb aquesta lectura neix la idea de crear un espectacle que parli de la vellesa recollint poemes de diferents autors que tracti sobre el tema. Aquesta pe莽a vol ser un viatge po猫tic i on铆ric que parli sobre la vellesa i el sentit de la vida. Ens vol mostrar la vellesa com una etapa de la vida que cal enfrontar sense angoixa.

OMBRA I SILENCI - Sala Fe虁nix - 1

La posada en escena ja impacta des del moment d’entrar, un llit inclinat amb la N煤ria Rocamora que dorm, dues cadires i el terra ple de plomes. Ella es remou inquieta, sent veus en el seu somni, s贸n veus inintel路ligibles, per貌 que quan ella desperta identifica amb els seus avis, ja morts, per貌 que li volen explicar alguna cosa.

Una sola actriu a l’escenari, per貌 no es tracta d’un mon貌leg, ja que la N煤ria interpreta tres papers transformant el seu cos i la seva veu en el cos i les veus d’ella mateixa, una dona jove i vital, i en les d’un vell i una vella, en l’煤ltima etapa de les seves vides. Un gran treball corporal i gestual ens ha fet veure als dos avis a la perfecci贸. Una feina molt dol莽a, emotiva i convincent.

La seva dicci贸 茅s tamb茅 perfecta, l’entonaci贸 i l’emotivitat que li d贸na a les paraules ens han tingut com magnetitzats seguin les seves evolucions en el petit espai que conforma l’escenari.

La vellesa 茅s un m贸n que hem d’anar descobrint tots, …. nosaltres ja el sentim molt m茅s a prop, …. un m贸n que de lluny veiem trist i en soledat i on el cos va assolint les seves limitacions de mobilitat i que en aquesta obra volen capgirar, la vellesa pot ser trista per貌 tamb茅 pot ser alegre, es pot viure en soledat per貌 tamb茅 es pot viure聽en companyia i amb amor, pot ser amb un cos desgastat o fins i tot malalt, per貌 tamb茅 ple de saviesa i experi猫ncia i pot ser, a la fi, una etapa propera a la mort, per貌 tamb茅 茅s la ultima etapa de vida de la nostra exist猫ncia i que per tant cal aprofitar-la al m脿xim.

I en aix貌 s’ha basat aquest espectacle obligant-se a veure la poesia de la vellesa amb paraules i gestos, abandonant la idea de contemplar-la com una etapa fosca o negativa. Una bella al路legoria del pas del temps, de la vida i de la mort.

La N煤ria ha combinat teatre, dansa i poesia amb una sensibilitat i dol莽or extraordin脿ries. La posada en escena tamb茅 茅s pura poesia amb una il路luminaci贸 fant脿stica i una m煤sica c脿lida que l’acompanya en tot moment.

OMBRA I SILENCI - Sala Fe虁nix - 2

Idea original: N煤ria Rocamora
Direcci贸 i dramat煤rgia : Bego帽a Moral
Interpretaci贸: N煤ria Rocamora
Moviment: Igone L贸pez \ Escenografia, il路luminaci贸 i vestuari: Aina Verg茅s \Ajudant de direcci贸: M茅lanie Garcia

Cargol poetic - 1

Deixa un comentari