– Teatre – HAMLET PLAYS (🐌🐌🐌🐌) – La Vilella Teatre – 30/04/2016

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Dissabte es van “conjurar els astres” per permetre que poguéssim anar a La Vilella i tot i que la sala era plena, vàrem tenir un espai per nosaltres; vam estar de sort perquè vam poder gaudir d’una esplèndida proposta de Hamlet.

Amb aquesta proposta ja en son 5 Hamlet’s els que hem pogut veure des del passat mes de gener, en poc més de 3 mesos… i aquesta és amb tota seguretat la versió més fresca i divertida de totes; els anteriors “Hamlet’s”varen ser aquests:

  1. HAMLET – Sala Atrium – 12/01/2016
  2. HAMLET – National Theatre – 28/01/2016
  3. HAMLET – Teatre Lliure de Gràcia – 19/03/2016
  4. HAMLETOLOGÍA – Laboratorio Teatro – 08/04/2016
  5. i aquest HAMLET PLAYS – La Vilella Teatre – 30/04/2016

Juanjo Cuesta és professor de l’Institut del Teatre i aquesta proposta forma part de la seva tesi doctoral. Treballada en un primer moment amb un dels seus alumnes, Francesc Cuèllar, tenia una durada de mitja hora i comptava amb un únic actor i un cor. A instàncies de la Vilella van decidir treballar el projecte amb la companyia les Bàrbares i gràcies al treball col·lectiu l’han convertit en el que hem pogut veure aquesta nit.

HAMLET PLAYSQuan entrem a la sala un tímid estudiant està en escena i ens anuncia que està treballant en el seu treball de final de carrera, no sap com sortirà però ens l’ha de mostrar. I amb aquesta escena ja hem esbotzat el primer somriure de la nit.

Un escenari quasi sense escenografia, únicament una taula, algunes cadires i cortines vermelles que faran de capes.

A partir d’aquest moment no ens han deixat de sorprendre en tota l’obra, moments de text seguits de moments de dansa o acrobàcies, mim, màscares, música i paraula, Hamlet-personatge alterna amb acotacions al marge que fa el Hamlet-actor. Escenes que ens fan somriure o riure obertament i que trenquen el dramatisme de què ens estan explicant. Tot això sense perdre el fil del drama shakespearià.

A l’escenari set actors que ens han deixat bocabadats per la seva versatilitat i el seu coratge. Han estat capaços d’obviar un àudio que no ha funcionat de tal manera que algú del públic ha pensat que intencionadament ballaven sense música per dotar de més dramatisme a l’escena.

Hamlet Plays proposa una versió reconstruïda a partir de les paraules del brillant autor bard, on la imatge, el gest, el moviment, la sonoritat, la plàstica, la ironia escènica o els espais imaginaris composen un joc descarat i descarnat, al costat dels textos de Shakespeare. El nostre objectiu se centra en escorxar la profunda sensibilitat del mateix Hamlet, fins al punt de veure les seves carns i ossos exposats a l’aire fètid d’un palau en decadent putrefacció. Hem volgut bussejar en aquest polièdric personatge, torturat a parts iguals per l’orfandat i la mesquinesa aristocràtica del seu entorn més proper.

Així hem anat construint un inquietant passadís de miralls esperpèntics aixecats com a artefactes metateatrals en la nostra particular calle del gato.  Amb aquest espectacle ens proposem investigar en profunditat les possibilitats que ofereix el joc escènic, a través d’un dels textos més bells i complexos de la literatura dramàtica universal, sense cap més altra protecció ni precaució que la de gaudir al màxim perquè en gaudeixi el públic.

Hem pogut veure una fusió d’humor i drama que ens ha fet que les quasi dues hores de la representació ens hagin passat ràpides. Amb excel·lents efectes de llum i amb enregistraments de vídeo que han recolzat en tot moment un Hamlet-Francesc Cuèllar que ha estat extraordinari i al que per cert, vam conèixer a la Vilella a l’inici de la temporada amb “UNA MICA DE LLIBERTAT (si us plau)” obra de la qual era el dramaturg i un dels actors.

HAMLET PLAYS - La Vilella - col.loqui - 1

En ser dissabte hem tingut la sort de tenir una xerrada amb tota la companyia que ens han explicat una mica la gènesi de l’espectacle i les ganes que pugui tenir continuïtat en aquesta mateixa sala o en qualsevol altra. Els hi desitgem sens dubte que així sigui.

Direcció: Juanjo Cuesta

Actors-actrius:  Hodei Arrastoa \ Gaia Bautista \ Júlia Clarà \ Francesc Cuéllar \ Agnès Jabbour \ Pol Para \ Carlos Ulloa

Col·laboren: Alejandro Bordanove \ Carlos Gallardo \ Oriol Guillem \ Mariona SignésHector Maturana

Hamlet i Cargol

Deixa un comentari