– Teatre – LA PEIXERA (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Versus Teatre – 29/04/2016

Ten铆em forces ganes de veure aquesta producci贸, despr茅s d’haver pogut assistir a la roda de premsa de la seva presentaci贸. Es tracta de l’estrena del text de Toni Cabr茅 “L’efecte 2000” escrit fa 19 anys i guanyador del premi Ciutat d’Alcoi de Teatre. Mai fins ara havia estat portat als escenaris i el mateix autor recentment ha fet una revisi贸 del text i l’ha rebatejat com “LA PEIXERA“.

Toni Cabr茅 (Matar贸, 1957) 茅s un dramaturg i guionista catal脿 conegut pels seus treballs teatrals, molt sovint vinculats a la tecnologia, que l’ha fascinat des de sempre, i potser una de les raons importants 茅s que la seva professi贸 est脿 lligada a la inform脿tica. Ha estat tamb茅 guionista de conegudes s猫ries de TV-3 com “Laberint d’Ombres” o “La Riera”.

La Peixera - Versus Teatre - actors

LA PEIXERA” l’interpreten Miquel Sitjar, Pep Papell, Joan Bentall茅, Jaume Casals i 脪scar Molina. La direcci贸 de l’espectacle 茅s tamb茅 de l’脪scar Molina, qui tamb茅 茅s l’autor de l’escenografia i de l’espai esc猫nic, juntament amb Jofre Blesa.

“LA PEIXERA” compta amb la m煤sica de la banda Malacara & Wilson, composta expressament per a l’espectacle. Aprofitem per anar divendres per gaudir de la mitja hora pr猫via de m煤sica en directe que ofereix Malacara & Wilson tots els divendres i dissabtes.

L’obra situa cinc personatges en un departament d’inform脿tica soterrat i parteix de la base que “quan alguna cosa no funciona, l’error 茅s inform脿tic”.聽I 茅s la desenfrenada evoluci贸 de la tecnologia en el si de les empreses que fa que rapidament els sistemes inform脿tics quedin obsolets i amb ells les persones que els gestionen. S’anuncien canvis de sistema inform脿tic, s’anuncia la subcontractaci贸 del suport inform脿tic, s’anuncia per tant que no s贸n necessaris, que una reducci贸 de plantilla s’imposa i que ells s贸n els principals afectats.

Amena莽ats decideixen prendre mesures de pressi贸 per fer sentir les seves veus. Observem de quina forma la not铆cia que reben transformen aquests cinc personatges determinant amb els seus comportaments les restes de les seves vides. Es defensen, desconfien els uns dels altres i s贸n incapa莽os de preveure el resultat de les seves accions. Una batalla de tots contra tots. Uns companys que, abans de la not铆cia semblava que eren amics, viuen una situaci贸 d’angoixa en no saber qui d’ells estar脿 afectat per aquesta nova situaci贸…. i llavors perden els papers i l’esperit de grup. Es transformen en persones que es defensen a la desesperada.

Una ficci贸 extrapolable a la realitat que ens envolta, unes situacions que sabem que es produeixen a moltes empreses, en un entorn de compres, fusions, vendes d’empreses on maluradament de sobte sorgeixen duplicitats de llocs de feina, o la competitivitat que obliga constantment a canviar per no perdre mercat; en aquests casos, sabem que les reduccions de plantilla s贸n de les primeres mesures que es prenen. Mantenir el cap fred i lluitar plegats 茅s un impossible.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

脡s tamb茅 una proposta de reflexi贸 sobre la tend猫ncia natural a imputar els errors de les persones a les m脿quines, “jo no m’equivoco, 茅s un error inform脿tic; jo he demanat el que calia per貌 l’inform脿tic no en sabia prou i ho ha fet malament”. Cal que ens adonem que els que comenten errors s贸n les persones i no les m脿quines.

Una magn铆fica proposta que ens produeix claustrof貌bia com ja anuncia el t铆tol “La peixera”, tots d’una forma o altra estem engabiats, encotillats per un entorn laboral que ens obliga a estar constantment al dia de les 煤ltimes tecnologies, que ens obliga a guardar les esquenes per tal d’evitar ser considerat obsolet qualsevol dia. Una proposta que ens obliga a pensar i reconsiderar actituds vitals en el nostre entorn laboral.

Unes interpretacions que ens han semblat totes elles espl猫ndides, recolzades per una escenografia molt realista i acurada, que ens mostra una oficina claustrof貌bica i sense finestres, amb un despatx adjunt amb parets de vidre, des d’on el responsable vigila als seus subordinats. En aquesta posada en escena la il路luminaci贸 juga un paper important i est脿 ben resolta.

Punt i a part es mereix la magn铆fica direcci贸 d’Oscar Molina, que tamb茅 assoleix la interpretaci贸 d’un dels personatges de l’obra; la banda sonora que s’ha compost especialment per l’ocasi贸, per part del grup musical Malacara & Wilson, serveix pels canvis d’escena per tal d’indicar-nos el pas del temps.

La Peixera - Vesus Teatre 1 - 4

Aquesta聽proposta teatral ens ha sorpr猫s molt favorablement i no dubtem en recomanar-la. Estar脿 al Versus Teatre fins al 29 de maig.

Autor:聽 Toni Cabr茅
Direcci贸: Oscar Molina
Repartiment: Miquel Sitjar \ Jaume Casals \ Pep Papell \ Joan Bentall茅 \ 脪scar Molina
Banda sonora original聽: Malacara & Wilson Band \ Espai esc猫nic i escenograf铆a: 脪scar Molina i Jofre Blesa \ Vestuari: Laboina Produccions聽Disseny d鈥檌l路luminaci贸:聽 Daniel Gener聽 \Disseny gr脿fic:聽Daniel Ballesteros 鈥 Estudi uvuitanta \Premsa: Mart铆n Zarag眉eta \ Producci贸 executiva:聽Jofre Blesa & Roxana D铆az \聽Producci贸: Versus Teatre

La peixera del cargol

Deixa un comentari