– Circ /Dansa – SAPIENS ZOO (🐌🐌🐌🐌🐌) – Animal Religion – Mercat de les Flors – 23/04/2016

Dins del cicle CIRC D’ARA MATEIX del Mercat de les Flors vam poder gaudir, per arrodonir un magnífic dia de Sant Jordi, de l’últim espectacle d’Animal Religion batejat com a SAPIENS ZOO.

Quim Girón, director de la companyia, ha rebut el Premi de Circ Ciutat de Barcelona 2015 pel seu espectacle Sifonòfor, que aporta una nova mirada a les gramàtiques del circ mitjançant un treball col·lectiu de naturalesa multidisciplinària, segons va dictaminar el jurat. Nosaltres hem pogut admirar el seu treball en aquesta nova peça que ha presentat al Mercat.

SAPIENS ZOO - Mercat de les Flors

Animal Religion és una companyia formada pel finlandès Niklas Blomberg i el català Quim Girón i es defineix com una companyia que vol animar la part salvatge i il·lògica del públic. Els dos artistes tenen una eclèctica formació que uneixen a Animal Religion.

Segons Quim Girón, el títol de l’espectacle és “el concepte que inspira l’espectacle, perquè la nostra societat és un zoo que té petites gàbies, i quan neixes ja estàs tancat a la teva gàbia, encasellat en el teu grup social, amb un número, una empremta digital, una manera de fer i una educació molt concreta. A nosaltres ens ve de gust parlar de tot això mitjançant el circ“.

Una concepció molt metafòrica del que ens volen explicar, fa de difícil comprensió aquest espectacle que barreja humanitat i animalitat mitjançant dansa, circ, teatre, i la música ….. Deixar-se portar per la bellesa plàstica del que ens presenten i deixar-se arrossegar per la magnífica música que els acompanya, ens ha fet gaudir molt d’un espectacle que tampoc hem intentat entendre al 100%.

Una tribu d’humans viu a Sapiens Zoo, les seves actituds travessen les fronteres entre els comportaments animal i humà. Gestos delicats es transformen en actituds salvatges en la seva recerca d’un model de comportament que vol canviar formes de viure primitives per comportaments mes “civilitzats”. La companyia porta a l’escenari personatges a la deriva que deambulen com si formessin part d’històries diferents, mostrant cadascú la seva tècnica de forma gairebé individual.

En moviment constant i suspesos en el planeta Terra, un col·lectiu d’artistes exòtics s’inspiren en el misteri de la natura per descodificar la seva evolució. Allunyant-se de les influències de la gran civilització, han desenvolupat les qualitats físiques per representar una constel·lació de circ contemporani. Cerimònies, rituals, jerarquies i tradicions que realcen els codis de la vida grotesca humanoide del segle XXI. Un aparador d’acrobàcies i equilibris a ritme de música clàssica i electrònica.

Un paper fonamental en aquest espectacle el té la música electrònica que es barreja amb sons d’animals i sorolls de tempestes, tot punxat en directe per la DJ Marcelle. Els sorolls inclassificables i els efectes visuals i de llum converteixen l’escenari en un espai sovint agressiu i tenebrós. El costat més salvatge de l’home sembla imposar-se, excèntriques acrobàcies, destrals que tallen cordes o arrossegament pels cabells ens mostren la part més animal de les persones.

  • Per nosaltres, no es tracta d’un espectacle tant sols de circ, … no és un espectacle de dansa, no és un espectacle de teatre ni tampoc és un espectacle de cabaret. És una barreja de tot plegat, que ens va fascinar.
  • No són unicament acròbates, ni tampoc pallassos, ni actors, no són ballarins. Són una barreja.
  • No hi ha llum a l’ús, però tampoc hi ha foscor. En molts moments és una llum que balla.
  • No hi ha música ambiental sinó que la música ho domina tot.

En resum és un espectacle arriscat on tot està absolutament mil·limetrat malgrat que a moments sembli que domina el caos.

Per nosaltres un espectacle sorprenent, que ens ha seduït.

This slideshow requires JavaScript.

Direcció: Animal Religion/Quim Girón
Intèrprets :  Quim Giron, Ingrid Esperanza, Joana Serra, Benet Jofre, Leire Mesa, DJ Marcelle/Another Nice Mess
Assistència a la dirección: Lee Wilson,Jorge Dutor \Assistència a la creació: Nefeli Ikonomou \
Mirades externes: Alba Serraute \ Regidora de la companyía: Maria Bartrons \ Vestuari: Animal Religion amb l’ajuda de Michel Tange van Leeuwen i Txell Genot
Producció de la companyia:  Anna Aro – Producció executiva:  Marta Oliveras

Cargols zoo

Leave a Reply