– Teatre – EL DESPERTAR (馃悓馃悓馃悓) – Teatre E貌lia – 26/04/2016

Fa pocs dies vaig rebre la invitaci贸 de la Companyia Eiqqar, per tal de qu猫 assist铆s a la representaci贸 “pr猫via” de EL DESPERTAR, que es va fer聽ahir dimarts 26 d’abril al Teatre E貌lia; aquesta 茅s la seva primera proposta esc猫nica i volien saber la meva opini贸. Evidentment vaig acceptar la seva invitaci贸 i encara m茅s quan es tractava d’una Sala de Teatre que encara jo no havia trepitjat i que em feia especial il路lusi贸 con猫ixer.

El Despertar - Teatre Eolia - 1

El fet de no haver-hi estat encara al Teatre E貌lia, 茅s potser perqu猫 moltes de les obres que s’han anant representant aquesta temporada ja les hav铆em vist anteriorment i tamb茅 segurament a qu猫 fan poques representacions, concentrades b脿sicament en els caps de setmana, precisament quan la nostra agenda teatraire ja est脿 plena amb altres propostes amb molta antelaci贸.

En el seu portal a Facebook, llegeixo que la companyia Eiqqar, est脿 formada per nou actors joves, que tenen com a objectiu d’endinsar-se en el m贸n professional, auto produint els seus propis espectacles. Eiqqar significa droga en el llenguatge 脿rab, 茅s una met脿fora del que per ells 茅s el teatre: una necessitat.

El Despertar - Cia Eiqqar

EL DESPERTAR, 茅s doncs el resultat d’un Taller del quart curs de l’Escola superior d’art dram脿tic E貌lia, que avui 27 d’abril s’estrena i que es podr脿 veure durant 5 dies fins a l’1 de maig, al Teatre E貌lia, al carrer Bail猫n, 23 de Barcelona.

Est脿 basada en l’obra “El despertar de la primavera” del dramaturg i poeta alemany Frank Wedekind (1864 – 1918); les obres d’aquest autor presentaven una forta cr铆tica social i concretament amb aquest text i tamb茅 amb “Lulu” es va apartar del teatre acad猫mic, de la hipocresia i el del moralisme burgesos de la seva 猫poca. Els seus textos molt sovint es consideraren immorals i la llei els va arribar a prohibir.

En un lloc indeterminat, potser un teatre, la Thea desperta sense cap record ni cap pista de la seva identitat. All脿 es troba amb un grup de joves, com ella; la Wndla, el Hansy, el Melchior, l’Ina, la Hart-Payne, la Martha l’Ilse i el Max, que li expliquen que s贸n morts renascuts, els seus cossos no estan programats per sentir el dolor, s贸n immortals i estan vigilats per uns 茅ssers que no poden veure, per貌 es poden en contacte amb ells a trav茅s de les notificacions. Hi ha unes regles que han de seguir: no poden tenir relacions de parella, no hi ha lloc per la religi贸, tampoc poden fer malb茅 el seu propi cos, i el m茅s important, no poden marxar de l’espai on es troben perqu猫 a fora hi ha innumerables perills.

Sota sostres, tancats en aquest espai, tenen tot el que necessiten: llibres de poesia, de pintura, menjar que no els alimenta sin贸 que els d贸na plaer… Aquests joves gaudeixen d’all貌 que tots nosaltres desitgem i sabem que no ho tindrem mai: la immortalitat. No hi ha cap dubte que s贸n uns afortunats, o potser no tant.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Haig de recon猫ixer que en un primer moment la situaci贸 que planteja l’obra em va xocar for莽a, perqu猫 no es tracta d’un text f脿cil i est脿 ple de simbologies que en una primera lectura segurament ning煤 茅s capa莽 d’arribar a comprendre聽del tot; aix铆 i tot em va encuriosir de seguida;聽vaig poder comprovar r脿pidament la gran difer猫ncia entre el pensament i caracter铆stiques de cada un dels personatges, que l’autor ha volgut dibuixar聽a escena, perqu猫 podem veure’ns segurament reflectits en algunes de les seves actituds davant del repte que representa “viure”, ….. desig de llibertat, por al desconegut, amistat, amor, submissi贸, lideratge….

La posada en escena em va agradar molt铆ssim i 茅s que no 茅s per menys, perqu猫 aquesta proposta est脿 dirigida per Iv谩n Morales; l’espai esc猫nic al llarg de tota la sala, entremig de dues graderies on el p煤blic est脿 assegut a banda i banda… el terra ple llibres de cobertes de color negre com si alg煤 els hagu茅s tirat per terra, … per tot arreu una bona selecci贸 de fruites que despr茅s veurem com els personatges es menjaran… maduixes, pl脿tans, pomes, s铆ndria; tot gaireb茅 en penombra i al fons una noia despullada que sembla que es desperta…. o est脿 naixent de nou ???

La il路luminaci贸 ben reeixida, malgrat que en alguns moments, enlluerna potser massa als espectadors; una molt bona i estudiada coreografia del moviment esc猫nic, que fa segurament menys feixuc un text gens f脿cil i que t茅 una durada de gaireb茅 dues hores; tamb茅 em va agradar molt铆ssim el fet de que聽la barrera amb el p煤blic es trenca for莽a sovint, perqu猫 els actors parlen directament als espectadors, els hi fan preguntes i fins i tot els hi criden a un pam del seu rostre. En realitat el p煤blic 茅s el personatge n煤mero 10 de la posada en escena, perqu猫 en algun moment sembla que 茅s precisament aquest p煤blic, els poderosos que els tenen reclosos.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

L’argument em va recordar en algun moment una obra titulada UTILIDAD PROGRAMADA, amb dramat煤rgia de March Rosich, que v脿rem poder veure al maig de l’any passat al Tantarantana… i que tamb茅 parlava d’uns personatges tancats en un espai imprec铆s, que tenien terror de sortir a l’exterior.

La interpretaci贸 dels nou actors em va semblar immillorable, i 茅s que a la fi 茅s el seu colof贸 de tots aquests anys d’estudis teatrals i de ben segur i se l’han preparat mil路lim猫tricament. Les mirades, els moviments dels seus cossos, els textos expressats en cada moment segons la situaci贸 que volen transmetre, p脿nic, amor, desesperaci贸… i tots ells ficats de ple en els personatges al 100%. De ben segur la seva interpretaci贸 茅s el que em va agradar m茅s d’aquesta proposta.

La meva valoraci贸 “cargolaire” vol expressar que m’ha agradat for莽a, malgrat que en el text, com ja he dit al principi, em va costar d’entrar.

La podreu veure des d’avui fins al diumenge vinent dia 1 de maig.

Director i dramaturg:聽Iv谩n Morales
Int猫rprets:聽Isaac Bejarano –聽Marta Ca帽as –聽Elisabet Ferr茅 –聽Alecs Guix脿 –聽Marina Prat –聽Alba Ram铆rez –聽Toni S谩nchez –聽脌ngela Tortajada –聽脌urea Vidal聽
Ajudants de direcci贸 i dramat煤rgia:聽Roger Gur铆 – Irene Camargo
Escenografia, vestuari i llums:聽Marc Salicr煤
El Despertar dels Cargols

El Despertar dels Cargols

Deixa un comentari