– Teatre – SOTA LA CIUTAT (🐌🐌🐌🐌) – Espai Lliure T. LLiure – 15/04/2016

Aquesta obra que ara arriba al Teatre Lliure, un Teatre Lliure en què LlĂ tzer GarcĂ­a va fer d’acomodador durant quatre anys, es va estrenar el 13 de novembre del 2015 a la Sala La Planeta de Girona en el marc del “Temporada Alta” i ha fet estada a Igualada.

El dramaturg i director gironĂ­ LlĂ tzer GarcĂ­a, que va rebre el Premi de la crĂ­tica teatral 2014 al millor text per la seva obra “La Pols” (veure la nostra valoraciĂł), ens presenta aquest nou projecte amb la companyia ArcĂ dia, companyia fundada l’estiu del 2009 i formada per ell mateix i els actors Marta Aran, Muguet Franc, Laura LĂłpez i Guillem Motos.

Sota la Ciutat 2

A SOTA LA CIUTAT, ens parla dels somnis no acomplerts, de les il¡lusions perdudes, de les obsessions per aconseguir allò que sempre hem somniat encara que estiguem veient que s’ha convertit o, que sempre ha estat, un impossible.

No va ser fins llavors, mentre la Milly dissertava sobre les costelles de xai, que una tensiĂł gairebĂŠ palpable es va estendre per la sala. Es bellugaven al seient, omplien els silencis incòmodes amb compliments enrevessats sobre la sabor refrescant de les begudes, s’evitaven les mirades i feien el que podien per no haver d’admetre el fet irrefutable i alarmant que no tenien res de què parlar. Era un experiència nova.” Aquest parĂ graf de la novel¡la Revolutionary Road de Richard Yates va ser el detonant per escriure Sota la Ciutat.

El David i la DĂ lia s’adonen que no sĂłn feliços a la petita ciutat on viuen perquè no estan fent allò que s’havien proposat fer quan es van conèixer. DesprĂŠs d’un sopar amb amics senten una angoixa existencial que esclata en crits, insults i recriminacions fins que reconeixen que la vida que porten no els satisfĂ . La conclusiĂł ĂŠs clara, o separar-se o lluitar.

Aquesta presentaciĂł amb diapositives necessita JavaScript.

Decideixen traslladar-se a la gran ciutat i lluitar pels seus somnis. El que no saben ĂŠs que Barcelona, la gran ciutat que han escollit, no ĂŠs una ciutat fĂ cil. Coneixen la seva veĂŻna d’escala que resulta ser una artista plĂ stica, la BĂ rbara Bonay,  que es mou en ambients d’una extraordinĂ ria superficialitat i on l’Ăşnic que importa ĂŠs si t’han vist en un lloc concret i amb una gent concreta. Un ambient on tot el que importa sĂłn les aparences.

La BĂ rbara tĂŠ una germana, la Miriam que viu amb un director de teatre, en NarcĂ­s Munt, que ha caigut en desgrĂ cia i que ĂŠs rebutjat fins i tot pels seus joves alumnes de l’Institut del Teatre. Un director engolit i apartat per les noves generacions que refusen el llegat dels seus antecessors.

Segons LlĂ tzer Garcia, Sota la ciutat ĂŠs una crònica de les il¡lusions perdudes, amb uns personatges obstinats a donar un sentit extraordinari a les seves vides per sortir de la trampa de la mediocritat. I aquesta obstinaciĂł, en comptes de fer-los avançar, els paralitza completament.  Tots ells estan inspirats en persones que un dia vaig conèixer i d’altres que potser algun dia coneixerĂŠ. I l’època, com no ho puc entendre d’altra manera, ĂŠs l’actual“.

Aquesta presentaciĂł amb diapositives necessita JavaScript.

L’autor ens presenta una Barcelona on l’Ăşnic que val ĂŠs destacar per sobre de la resta de les persones. Una ciutat exigent i intolerant amb els seus habitants.  I alhora una ciutat amable, integradora, amb classe.

Tots els personatges sĂłn uns perdedors, tret de la Miriam, l’Ăşnica persona que vol  ser feliç amb la persona que estima i fent la feina que li ha tocat fer amb optimisme sense plantejar-se somnis impossibles. Gaudeix amb el que la vida li ofereix sense necessitar fer coses extraordinĂ ries ni sobresortir. Viu rodejada de gent obsessionada per acomplir els seus somnis i que s’ha convertit en esclava d’aquests somnis.

Una crítica tambÊ a les xarxes socials, com a reflex de la necessitat que entre tots hem generat que ens obliga a agradar a tothom de manera continuada. El millor exponent Ês la Barbara i la seva necessitat de fotografiar i publicar tot allò que fa, controlant en tot moment els likes rebuts.

Sota la Ciutat

Una obra plantejada amb un gran dinamisme, amb escenes molt curtes que avancen en el temps i ens ajuden a entendre el desenvolupament dels personatges.

Una escenografia senzilla on cada racĂł ens representa l’espai “propietat” d’alguns dels protagonistes, el llit de matrimoni ĂŠs la casa del poble i el piset de la ciutat del David i la DĂ lia, el sofĂ  amb la taula i els còctels representa el pis i l’espai de la BĂ rbara, en tant que la taula de menjador ĂŠs la casa on viuen la Miriam i el NarcĂ­s. Entrades i sortides rĂ pides i petits canvis de llum o mĂşsica ens porten d’un espai a l’altre.

Ens han agradat molt totes les interpretacions i la magnĂ­fica posada en escena.

AutorĂ­a i direcciĂł : LlĂ tzer Garcia
Cia. Arcadia
Intèrprets:  Marta Aran (Míriam) / Oriol Casals (David) / Muguet Franc (Dàlia) / Laura López  (Bårbara Bonay) / Albert PÊrez  (Narcís Munt)
Escenografía i Vestuari: Albert Pascual / Il¡luminació: August Viladomat / Espai sonor : Arcàdia
/ Ajudant de dirección:  Maria Casellas / Cap Tècnic en gira: Lluis Robirola
Producció:  Sala La Planeta (Mithistòrima Produccions S.L.)

Cargol ciutat

Aquesta entrada s'ha publicat en Teatre i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'estĂ  connectant a %s