– Teatre – TRIPULA (🐌🐌🐌) … i posterior Roda de premsa – TNC – Sala Tallers

Aquest matí he pogut assistir a una funció escolar de l’espectacle TRIPULA dels germans Farrés i després a una petita roda de premsa, que aquesta vegada hem celebrat en petit comitè.

TRIPULA

Amb aquest espectacle el TNC tanca la programació per infants, que aquesta temporada ha ofert especialment a les famílies, perquè segons ha comentat Xavier Albertí, director del TNC, aquest teatre aposta per promoure el teatre per a nens, però creu que el més interessant és que aquests siguin acompanyats per la seva família, mes potser que per les escoles com acostuma a passar. Les entrades pels tres espectacles s’han exhaurit ràpidament, malgrat que en aquest cas avui encara queden algunes localitats que es poden adquirir.

Podeu veure la nostra valoració dels anteriors espectacles, si cliqueu a sobre dels noms dels mateixos …. CAPAS i BITELS PER A NADONS.

Dos científics il·luminats han descobert una nova manera de viatjar i avui ho exposen a un grup de passatgers. Després de molt treball i esforç, es veuen amb cor de mostrar-nos la seva gran evolució en els mitjans de transport: el Globus Estàtic. El Globus Estàtic viatja per l’espai, fregant els límits de la realitat, permetent anar a llocs que fins ara ningú sospitava que existissin. El viatge promet ser plàcid i poètic, tot i que pot sorgir més d’un contratemps que obligarà els passatgers a incorporar-se a la tripulació.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

En arribar a la Sala Tallers m’he trobat amb un bon grapat d’infants que esperaven pacientment a què les portes de la Sala s’obrissin…. i de sobte han aparegut els científics que ens han fet passar amb molta prudència, per tal de què no malmetem la sofisticada maquinària que ens faran viatjar ben aviat per mons desconeguts i imaginaris. Un cop dins ens han demanat que ens traguéssim les sabates perquè eren imprescindibles per inflar el globus amb els seus gasos fètids i així poder viatjar ràpidament.

Finalment ens han fet entrar dins del globus i de sobte hem entrat en un món on l’important és la fantasia i els somnis; els nens i els pocs adults que hem pogut accedir hem gaudit de valent, viatjant a través d’un món proper al circ de pallassos, en el que també han tingut cabuda les ombres xineses, els titelles i sobretot la participació dels nanos, que a mi m’han fet emocionar de valent, perquè veient les seves cares i les seves reaccions, he pensat que el teatre està més viu que mai i que té el futur ben assegurat.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Al començament un parell de nens no volien entrar dins del globus… tenien por; inclús una nena xinesa plorava amargament i no es volia treure les sabates per res del món; a poc a poc les coses s’han anat normalitzant i els germans Farrés els han donat la confiança d’entrar en el moment que ells volguessin…. que gairebé ha estat d’immediat.

Farrés brothers i cia. és una companyia de teatre que treballen amb trastos, gestos, paraules, ninots i històries poc convencionals. Va ser creada l’any 2002, però aquest espectacle va ser estrenat l’any 2013 al Festival Temporada Alta de Girona, en un moment que el grup patia una forta crisi i van apostar per seguir aquest camí d’explicar històries amb la màxima senzillesa possible, deixant una mica de banda els temes potser mes “transcendents”. Posteriorment es va poder veure a la Mostra d’Igualada, on es va obtenir potser el major ressò.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

TRIPULA, ens proposa un viatge dins un globus aerostàtic. No vol ser pas un teatre pedagògic, ja que l’únic que pretén és que el públic sigui capaç de viatjar per llocs imaginaris i segurament impossibles… un públic que entri en la convenció de viatjar sense moures del lloc. La idea de fer-ho dins d’un globus els hi ve del fet que vénen de la comarca d’Igualada, on existeix una fàbrica de globus… i com es van assabentar que aquests tenen unes hores determinades de vol, van demanar utilitzar algun del que ja estaven en desús. Van optar per fer l’espectacle amb la màxima senzillesa possible, perquè van poder comprovar que el globus els hi rebutjava una vegada i un altre, possibles solucions més sofisticades, com algunes projeccions que van intentar incorporar.

Porten ja més de 170 representacions des de la seva estrena i ja l’han interpretat a més a més del català, en castellà, francès, alemany, angles, italià i euskera.

El més gratificant per ells, és escoltar sovint els ” UAALA” que esporàdicament els nanos expressen fascinats en veure determinades parts de l’espectacle.

Premi FETEN 2016 al millor espectacle d’espai no convencional

Premi Fira de titelles de Lleida 2015 a la Millor escenografia + Menció Especial del Jurat Internacional

TRIPULA - TNC - 13

Actualment estan també actuant amb un altre espectacle basat en “El flautista d’Hamelin” en el que han volgut integrar també als nens que pateixen sordera, ja que en l’espectacle s’ha volgut incorporar una persona que parla amb el seu llenguatge i que transmet les mateixes sensacions que amb les paraules i els sons.

Si teniu infants de 4 a 8 anys a casa, us recomano molt aquest espectacle, perquè ells ho viuran intensament, malgrat que l’espectacle no té pas cap barrera d’edat… i la prova és que jo als meus 63 anys he gaudit com un nan.

Direcció i text: Jordi Palet i Puig
Interprets: Jordi Farrés i Pep Farrés
Creació: Jordi PaletPep FarrésJordi Farrés // Espai: Jordi EnrichFarrés brothersAlfred Casas //  Música: Jordi Riera // Il·luminació: Jordi Llongueras // Veu en off: Pere Arquillué //  Producció Farrés brothers i cia.

Globus cargol

2 pensaments a “– Teatre – TRIPULA (🐌🐌🐌) … i posterior Roda de premsa – TNC – Sala Tallers

Deixa un comentari