– Voltar per la Literatura – ELS ENEMICS SILENCIOSOS de Mireia Llinàs (🐌🐌🐌+ 🐚)

Fa uns dies vaig tenir una grata sorpresa en rebre a casa aquest llibre per cortesia de Columna Edicions, i ràpidament em vaig engrescar a la seva lectura.

Es tracta del primer llibre d’aquesta jove autora que ha treballat com a guionista per a cinema i televisió i ha creat un peculiar personatge de ficció, la Nora Prim, una agent de policia singular amb una capacitat única: la de viatjar en el temps. Amb aquesta novel·la, Mireia Llinàs va aconseguir una menció especial en la darrera edició del Premi Memorial Agustí Vehí-Vila de Tiana.

Els enemics silenciosos

Nora Prim treballa al CIEC (Centre d’Investigació Estratègica de Catalunya) i juntament amb el seu Company, el Pere Tauler se n’ocupen d’investigar casos no resolts en el passat i que per algun motiu interessa que siguin recuperats i tancats. Ella, ho pot fer, amb la seva capacitat pot tornar als llocs dels fets i per tant interrogar de nou als protagonistes del cas. En aquest llibre investiguen l’assassinat de la Dolores Rey que va morir el gener de 1949 per causes no aclarides, tot i que en aquell moment van aparèixer assassins confessos. Està basat en el fet real de la mort de Carmen Broto, una prostituta de luxe que a l’època es relacionava amb l’exèrcit, els polítics i l’església.

Narrat des del present i en primera persona, fa que des del començament de la novel·la ens identifiquem amb la Nora i ens traslladem amb ella en el temps. La Nora ens explica els canvis de vestuari i pentinat que ha de fer per no desentonar a l’època o al lloc al qual es desplaça, des d’un prostíbul, una plaça de toros o fins i tot el Congres dels Diputats el dia del cop d’estat, tot seguint la pista d’un guàrdia civil implicat a l’assassinat. La Nora té la capacitat de viatjar al passat a través d’espais temporals atrapats en llocs on hi ha hagut violència, i ha de viatjar sola, ja que el seu company, en Pere pertany al present. En el passat només pot dialogar i observar, sense canviar res ni alterar el curs dels esdeveniments.

Amb una barreja de gèneres, el negre, l’històric i la ciència-ficció i un llenguatge planer, ha aconseguit atrapar-me des de les primeres línies, intrigada no tant per descobrir l’autor del crim com per reviure esdeveniments històrics des de l’avui. El fet de fer viatjar a la protagonista en el temps trenca tots els convencionalismes de la novel·la d’intriga i és aquesta novetat la que més m’ha agradat.

Mireia LlinàsUn treball molt documentat li permet a l’autora descriure els escenaris històrics amb tot luxe de detalls, des de objectes, marques de productes, costums, comportaments, …. Un llibre, a la fi, diferent que recomano als amants del gènere negre.

Mireia Llinàs (Barcelona, 1985) és graduada en Cinema i Audiovisuals per l’escola ESCAC i ha treballat com a guionista de sèries de televisió (Ventdelplà i Kubala, Moreno i Manchón) i de cinema (Sólo química, La Frontière…), també ha exercit com analista de guions en diferents projectes cinematogràfics.

Cargol de mal viure

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.