– Dansa / Percussi贸 – CAMBUY脫N (馃悓馃悓馃悓+ 馃悮) – Sala Barts – 12/03/2016

Un espectacle que ha estat pocs dies a Barcelona i que em feia especial il路lusi贸 poder veure, potser perqu猫 des de que vaig descobrir, ja fa uns quants anys, un espectacle del grup “Mayuman谩”, vaig saber del cert que aquests tipus d’espectacles, on es barregen les danses urbanes i percussi贸, em fascinen. CAMBUY脫N s’ha pogut veure a la Sala Barts en quatre 煤niques funcions el cap de setmana passat.

Cambuyo虂n - Sala Barts 5

Des de les 煤ltimes d猫cades del segle XIX i fins a finals dels anys cinquanta del segle passat, els ports canaris eren massa petits per als grans vaixells anglesos que arribaven amb mercaderies, aix铆 que ancoraven en alta mar i els locals anaven fins all脿 atrets per uns grans cartells que deien “Come Buy On” (vine a comprar). Aquell esl貌gan es va acabar convertint entre els canaris en una 煤nica paraula, “CAMBUY脫N”, el nom amb el qual han titulat aquest espectacle aquesta companyia can脿ria i catalana.

Set personatges viatgen en una mena de vaixell a trav茅s del temps i de l’espai; s贸n ballarins de claqu茅, hip-hop i percussi贸 corporal, cantants i m煤sics que ens fan reviure moments de la hist貌ria musical del ritme occidental, amb les seves fusions i mestissatges.

La companyia “Enlace S.C.” va estrenar aquest espectacle a les illes Can脿ries l’any 2012 i va saltar despr茅s al Festival d’Edimburg, on va cridar l’atenci贸 de cr铆tica, p煤blic i programadors de tot el m贸n; m茅s tard vindria el Festival del Ruhr d’Alemanya, per貌 Broadway seria la seva llan莽adora definitiva a partir de la seva actuaci贸 al The New Victory Theater.

This slideshow requires JavaScript.

Una posada en escena for莽a espectacular, amb una excel路lent il路luminaci贸 i tamb茅 amb algunes projeccions al fons de l’escenari, per貌 sobretot amb una banda sonora que ens va transmetre unes immenses ganes de posar-nos a ballar. Cinc homes i dues dones en mig d’una escenografia que es basa 煤nicament en elements de fusta, com poden ser els palets de transport o unes simples caixes que s’utilitzen per transportar mercaderies dins dels vaixells. El ritme que transmeten 茅s realment fren猫tic, tant en les seves danses com en el seu peculiar tipus de percussi贸, sobre les fustes, ampolles de vidre i tamb茅 a vegades amb els peus, o utilitzant les mans sobre el seu propi cos.

V脿rem gaudir de valent, malgrat que no ens agrada massa la visi贸 que la Sala Barts ofereix als seus espectadors, que 茅s deguda a la nul路la inclinaci贸 de la seva platea.

Aquest espectacle va estar nominat als premis de dansa de la ciutat de Nova York de l’any 2015…. els The Bessies.

Direcci贸 Art铆stica: Jep Mel茅ndez / Carles Belda
Int猫rprets:聽N茅stor Busquets –聽Ra煤l Cabrera –聽Jep Mel茅ndez –聽Berta Pons –聽Clara Pons –聽Jonatan Rodr铆guez –聽Rub茅n S谩nchez
Posada en escena: Carlos Belda – Escenografia:聽聽Mar铆a Toledo – V铆deo, disseny gr脿fic i fotografia:聽Jonatan Rodr铆guez – Vestuari:聽Raquel Rodr铆guez – Il.luminaci贸:聽Dimas Cedr茅s – So:聽Ubaldo P茅rez Comte – Regidoria:聽C茅sar Su谩rez – Producci贸:聽聽Josefa Su谩rez

Cargol de fusta

Leave a Reply