– Teatre – DANSA D’AGOST (🐌🐌🐌🐌🐌) – Biblioteca de Catalunya – 09/03/2016

EstĂ vem expectants davant d’aquesta proposta de La Perla 29 de la qual el Miquel va tenir un tastet un dels dies d’assaig general oberts al pĂșblic.

DANSA D’AGOST de l’escriptor irlandĂšs Brian Friel, Ă©s un text que es va poder veure l’any 1993 a Barcelona, al Teatre Lliure, dirigida aleshores per Pere Planella i amb un repartiment de luxe: Emma Vilarasau, Ester Formosa, Muntsa Alcañiz, Anna GĂŒell, Anna LizarĂĄn, Ramon Madaula, LluĂ­s Torner i Pep MontanyĂ©s.

Dansa d'agost - Biblioteca Catalunya 4

En aquesta ocasió ha estat traduïda i dirigida per Ferran Utzet i compta també amb un repartiment excepcional: les germanes Mundy són Mónica López (Kate), Nora Navas (Agnes), Màrcia Cisteró (Rose), Marta Marco (Maggie) i Carlota Olcina (Chris), el germà és Ramón Vila (Jack), el fill de la Chris es Albert Triola (Michael), i el pare és Oscar Muñoz (Gerry).

Dansa d’Agost descriu amb tendresa i nostĂ lgia perĂČ tambĂ© amb cruesa la vida de cinc germanes solteres d’entre trenta i quaranta anys que viuen juntes al petit poble de Bally Beg, a la Irlanda rural de l’any 1936. Records, memĂČries d’un mes d’agost que va veure com el precari equilibri de la llar de les germanes Mundy s’esfondrava.

Michael Ă©s qui narra la histĂČria rememorant l’estiu del 1936 quan ell tenia set anys, i la manera de viure de la famĂ­lia estava a punt de canviar. Al llarg de l’obra tornarĂ  en moments puntuals a l’actualitat per parlar en passat, mentre que durant la resta de la representaciĂł interpreta a un tĂ­mid nen de set anys que es dedica a construir estels, que no volen, mentre espera que el seu pare, al que quasi no coneix, li porti una bicicleta d’home.

Dansa d'agost - Biblioteca Catalunya 8

Kate Ă©s la germana gran i l’Ășnica que treballa fora de casa, fent de mestre a l’escola del poble, Ă©s la mĂ©s responsable i protectora de la bona imatge de la famĂ­lia. Agnes ajudada per Rose, la germana amb una discapacitat psĂ­quica, es dedica a fer mitjons a casa, i ajuden d’aquesta forma a l’economia familiar. La instal·laciĂł d’una fĂ brica tĂšxtil al poble els hi tallarĂ  aquesta font d’ingressos. Maggie Ă©s la mĂ©s positiva i alegre de les germanes i se n’ocupa de la casa i la cuina i Chris Ă©s la mĂ©s petita i la mare del petit Michael.

El germĂ  gran, Jack, acaba de tornar a casa, malalt i desorientat. Es capellĂ  i ha estat fent de missioner a Uganda. Durant l’obra descobrirem perquĂš ha tornat i l’impacte que aquesta tornada tindrĂ  a la vida de les seves germanes. L’Ășltim home relacionat amb les germanes Ă©s Gerry, el pare del Michael, i del que estan enamorades Chris i Agnes, un home que apareix i desapareix i que no sap ben bĂ© que fe amb la seva vida fins al punt de quĂš s’apunta a les Brigades Internacionals per lluitar a la guerra civil espanyola.

Dansa d'agost - Biblioteca Catalunya 2

És una obra plena de tendresa, de silencis i de sentiments amagats, ofegats, totes les germanes es protegeixen i no es volen fer mal entre elles. Mirades, gestos, complicitats, protecciĂł, servilisme, conformisme, frustracions 
 Tota una barreja de sentiments que queden amagats, aparentment viuen en harmonia i felicitat perĂČ cada una d’elles Ă©s intima i profundament desgraciada i en certa manera sent que les altres germanes li han tallat les ales per volar, nomĂ©s dues d’elles intentaran fugir d’aquesta “pau”. La mĂșsica de la rĂ dio i el ball sĂłn les Ășniques vĂ lvules de fugida emocional, els Ășnics moments on deixen sortir les seves ganes de viure i riure i gaudir.

Ferran Utxet ha de ser per força un amant de la literatura irlandesa, ja que aquest Ă©s el tercer muntatge relacionat amb aquest paĂ­s, el primer LA PRESA l’any 2011 i el segon TRANSLATIONS el 2014, ambdues a la Biblioteca de Catalunya.

Dansa d'agost - Biblioteca Catalunya 5

Una fantĂ stica posada en escena amb moments inoblidables com el que dĂłna tĂ­tol a l’obra, la dansa de les cinc germanes amb la mĂșsica de la Marconi, l’aparell de rĂ dio que els hi dĂłna una mica d’alegria i posa mĂșsica a les seves vides. L’espai escĂšnic de SebastiĂ  Brosa i Elisenda PĂ©rez, el vestuari d’Annita Ribera i la il·luminaciĂł de Guillem Gelabert ens transporten al mĂłn tancat, aĂŻllat i una mica claustrofĂČbic d’aquesta casa irlandesa on cada dia Ă©s idĂšntic a l’anterior. El final efectista i cinematogrĂ fic Ă©s com la cirera del pastĂ­s que ens obliga a aplaudir amb ganes. Un espectacle rodĂł.

Autoria: Brian Friel
Direccio i traducciĂł: Ferran Utzet
IntĂšrprets : MĂ rcia CisterĂł, MĂłnica LĂłpez, Marta Marco, Òscar Muñoz, Nora Navas, Carlota Olcina, Albert Triola i Ramon Vila
Espai: SebastiĂ  Brosa i Elisenda PĂ©rez \ So: Damian Bazin\ Vestuari: Annita Ribera\ Il.luminaciĂł: Guillem Gelabert\ CaracteritzaciĂł: Àngels Salinas \ ConstrucciĂł d’escenografia: Xarli \ Pintura fons escĂšnic: Yanil Ferrari\ Dansa irlandesa: Betlem Burcet \ Assessorament en el moviment: Marta Filella\ Ajudant de direcciĂł: Marc Serra
TĂšcnic funcions: Cesc Pastor\ Regidora: Anna CuscĂł\ Regidora en practiques: NĂșria Frias\ AtenciĂł al pĂșblic: Laura Torres i NĂșria Ubiergo\ FotografĂ­a: David Ruano i Bito Cels\ Disseny grĂ fic: Pau MasalĂł
ProducciĂł: La Perla 29
Dansa de cargols

Dansa de cargols

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'estĂ  connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.