– Voltar per la Literatura – CONTES QUE EM VAN CURAR de Nadia Ghulam i Joan Soler i Amig贸 (馃悓馃悓馃悓)

El dia que vam anar al TNC a veure NADIA, vaig comprar a la sortida els dos llibres escrits per ella en col路laboraci贸: 鈥Contes que em van curar鈥 i 鈥El secret del meu turbant鈥. Ara acabo de llegir el llibre de contes que, segons ella ens diu, li explicava la seva mare a l鈥橝fganistan i que la van ajudar a curar-se i sobreviure.

Contes que em van curar

Nadia es recuperava de les greus ferides que va patir a conseq眉猫ncia d鈥檜n bombardeig que la van tenir durant sis mesos en coma, dos anys a l’hospital i patir 14 operacions, tenia 8 anys 鈥. En aquell hospital de Kabul, Nadia Ghulam escoltava atentament els contes que la seva mare li murmurava a cau d鈥檕rella.

Ella no sabia llegir i tampoc no tenia cap possibilitat d鈥檃nar a l鈥檈scola i aquests contes van ser la seva 煤nica formaci贸 i la van ajudar a tirar endavant i a superar la seva dura i complicada vida.

Un cop a casa nostra, a Badalona, va decidir escriure aquests relats orals tradicionals per evitar que es perdessin. Cadascun dels 29 relats inclosos en el llibre, estan precedits d’una petita reflexi贸 de Ghulam, que explica el context en el qual li van ser narrats i els pensaments que acudeixen a la seva mem貌ria en recordar-los. I ho ha fet amb l鈥檃juda de Joan Soler i Amig贸, pedagog i oncle adoptiu seu. Tots els contes tenen un punt de crueltat perqu猫 segons la mateixa Nadia ens diu, la vida humana 茅s cruel. I de fet confessa que han infantilitzat una mica alguns dels contes recollits al llibre. 鈥No sabem fins a quin punt pot arribar l’茅sser hum脿 a fer-se mal amb un altre 茅sser hum脿鈥.

But na but, era i no era, aix铆 comencen molts dels contes d鈥檃quest llibre. Transcric alguns par脿grafs que m鈥檋an agradat especialment:

鈥淯nes bodes fabuloses, on tot 茅s abundant i on tots els comensals es llepen els dits. Aix貌 s铆, per als hind煤s, els menjars crus; per als hazara els cremats, i per als musulmans, els m茅s ben cuits鈥.

鈥淒oncs que Al.l脿, que ha fet que aquesta hist貌ria acabi feli莽ment, tamb茅 a nosaltres ens procuri la benauran莽a m茅s gran en l鈥檃ltra vida, i, si pot ser, en aquesta鈥.

鈥淰eus? La ferida que em vas fer se m鈥檋a curat, perqu猫 una ferida cicatritza, per貌 una paraula feridora no cicatritza mai 鈥︹

鈥淟鈥橝fganistan 茅s una terra pedregosa, agresta, inexpugnable, amb paisatges gaireb茅 inaccessibles. Escenari, tamb茅, d鈥檈nfrontaments i guerres. Amb oasis fecunds. Per貌 sense mar.鈥

Una can莽贸 talibana, que se sol cantar sense cap altre instrument que la veu, pelada i tremolosa:

Les pedres, precioses, s贸n les flors del meu pa铆s,

Les plantes, les seves medecines,

i el seu aire 茅s tan pur, tan transparent que, quan respiro,cada alenada 茅s com comen莽ar a viure.

Nadia Ghulam - Joan Soler

Nadia Ghulam va n茅ixer a Kabul el 1985. Actualment viu a Badalona, ciutat a la que va arribar al 2006 per rebre tractament m猫dic i pal路liar els efectes de les ferides en el seu rostre. 脡s activa i emprenedora, estudia catal脿, inform脿tic i integraci贸 social i 茅s autora, juntament amb la periodista Agn猫s Rotger, d鈥El secret del meu turbant, Premi Prudenci Bertrana 2010.

Joan Soler i Amig贸 va n茅ixer a Badalona el 1941. 脡s pedagog i escriptor, interessat especialment en la recerca de la cultura popular. L’any 2006 fou guardonat amb el Premi Nacional de Cultura Popular, concedit per la Generalitat de Catalunya, pel desenvolupament de la seva obra magna “Tradicionari“, una enciclop猫dia de la cultura popular de Catalunya (10 volums), aix铆 com en reconeixement de la seva carrera.

La Nadia, les paraules, i en Joan, els tra莽os.
La Nadia, la tinta, i en Joan, la ploma.
La Nadia, la m煤sica, i en Joan, la lletra.
La Nadia del dari, i en Joan al catal脿.
La Nadia diu i en Joan escriu.
La Nadia sap i en Joan apr猫n.
La realitat, els contes, i els contes, realitats.

NADIA I JOAN

Uns contes que m鈥檋an agradat molt pel que tenen de similar als nostres i pel que tenen de diferent, no puc deixar d鈥檌maginar-me la duresa i crueltat d鈥檜n pa铆s que nega l鈥檈ducaci贸 a les nenes i on 煤nicament la tradici贸 oral permet que totes aquestes hist貌ries tradicionals no es perdin.

Cargol indi

2 pensaments a “– Voltar per la Literatura – CONTES QUE EM VAN CURAR de Nadia Ghulam i Joan Soler i Amig贸 (馃悓馃悓馃悓)

 1. GL脪RIA

  Per sort, Nadia ha anat a parar amb una fam铆lia acollidora que l’estima molt.脡s heroic el pas que han fet els seus oncles adoptius per貌 tot, ells i ella, se senten molt gratificats. I 茅s que consolo pensar que, en aquest m贸n male茂t, hi queda encara bona gent.

  Respon
  1. Imma Barba

   La hist貌ria de la Nadia com van poder comprovar quan ens la va explicar al teatre ha estat molt dura i valenta. La Nadia es fa estimar, i estic conven莽uda que la seva fam铆lia d’acollida ha tingut una sort enorme en poder con猫ixer una persona com ella, i ella ha tingut una sort enorme en trobar-los. El m贸n 茅s ple de bona gent, el problema 茅s que moltes vegades no es poden fer sentir.
   Ara tinc pendent de llegir el llibre “El secret del meu turbant” que de ben segur m’impactar脿. Gr脿cies per comentar.

   Respon

Deixa un comentari