– Teatre – EL FLORIDO PENSIL (Nenes) (馃悓馃悓馃悓) – Teatre Poliorama – 08/03/2016

Malgrat que sabia que es tractava de teatre d’entreteniment, em feia especial il路lusi贸 tornar a veure aquesta proposta 20 anys despr茅s de veure la versi贸 inicial;聽ara ens la presenten de nou per貌 en versi贸 “nenes”.

El Florido Pensil (nenes) - Teatre Poliorama - 1

Encara avui en dia, m’esgarrifo de l’educaci贸 que vaig rebre a les d猫cades dels anys 50 i 60, … i tamb茅 estic segur que la que rebien les noies encara era pitjor…. cal recordar que les escoles en aquella 猫poca estaven separades per sexes.

Una 猫poca que la gent m茅s jove que nosaltres, dif铆cilment es poden arribar a imaginar en tota la seva magnitud el que va arribar a significar; ens va marcar i per sempre en una s猫rie de prejudicis religiosos, pol铆tics, masclistes i sexuals, que malgrat que ens pensem que ja els hem superat, estaran per sempre mes en la base de la nostra educaci贸.

El R猫gim franquista va implantar un patriarcat d’铆ndole medieval, que significava un retroc茅s brutal despr茅s dels anys d’esplendor que va aportar la Rep煤blica, tant en drets socials com en el paper de la dona en la vida, que volien quedes relegat a les tasques de la llar i a l’ombra dels homes (ja fossin aquests pares o marits).

El Florido Pensil - Nenes 1

La producci贸 teatral es basa en una s猫rie d’escenes curtes, vistes des d’una 貌ptica potser excessivament c貌mica, de les relacions dels professors (siguin aquests religiosos o no), amb els alumnes, a base de tab煤s religiosos, ordres gaireb茅 castrenses i castics severs, per tal de “educar-los” en “los principios del espiritu nacional“.

Tamb茅, entre riure i riure, ens mostra la crueltat dels nens, que des de ben petits s’enfronten ideol貌gicament, depenent de la classe social en qu猫 han nascut i de la ideologia dels seus pares.

Les actrius interpreten molt铆ssims papers durant tota la representaci贸, tenint com a base el seu paper d’infant (aquest no varia durant tota la representaci贸), per貌 assumint altres papers de personatges d’adults. Curiosament la representaci贸 茅s biling眉e, reflectint exactament aquella 猫poca en la qual a classe es parlava obligat貌riament en castell脿 i 茅s que es castigava incl煤s f铆sicament si t’enxampaven parlant catal脿….. encara que quan els nanos estan sols, a l’hora del pati o en veu baixa a classe, entre ells es parlaven gaireb茅 sempre en catal脿.

Les interpretacions s贸n, com us podeu imaginar, totes elles magn铆fiques i 茅s que s’han escollit grans noms de l’escena a Catalunya. Seria injust, crec jo, fer comparacions entre elles, perqu猫 en aquest cas es tracta d’una interpretaci贸 coral compartida des de l’inici a la fi…. i on elles, de ben segur s’ho passen de conya marinera.

_______________

Fa aproximadament un mes, vaig poder assistir a la roda de premsa on es va presentar aquesta nova producci贸 i aquell mateix dia es va anunciar que hi hauria un 煤nic dia on es realitzaria un debat amb la pres猫ncia de les protagonistes, i a m茅s a m茅s es va concretar el dia… 8 de mar莽, dia de la dona treballadora; es tractava d’una funci贸 especial que es faria en dimarts, malgrat que aquest dia de la setmana no acostuma a haver-hi funci贸. Aix铆 ho vaig indicar en la meva cr貌nica d’aquella roda de premsa.

Doncs b茅, nosaltres i altra gent que ser del cert que es van assabentar per aquella cr貌nica, van voler esperar a veure aquesta producci贸 precisament aquell dia; el debat va existir efectivament, per貌 les cadires de les actrius van quedar totes buides i no van apar猫ixer en cap moment.

El Florido Pensil (nenes) - Teatre Poliorama - 3

Em sembla absolutament intolerable i fins i tot de mala educaci贸, que cap de les 5 actrius (Roser Batalla, Lloll Bertran, Vict貌ria Pag猫s, Isabel Rocatti i Mireia Portas), apareguessin a l’escenari, encara que fos per acompanyar amb la seva pres猫ncia f铆sica a les persones que ho varen patir i que van intentar explicar el que havia significat l’ensenyament en aquella 猫poca negre del franquisme.

Amb aquesta actitud, crec que van fer un flac favor聽al Teatre, des del punt de vista cultural i 聽va semblar que l’煤nic que els interessava 茅s la seva explotaci贸 comercial …… vaig sentir vergonya aliena.

_____________

Si es prescindeix d’aquest fet, crec que es tracta d’una producci贸 teatral divertida, que far脿 passar una bona estona a la gent que la v脿rem viure en pr貌pia carn, recordant vells temps… malgrat que aleshores potser no 茅rem tan conscients de la castraci贸 de llibertats que significava aquell malaurat sistema educatiu.

No tinc tan clar si l’efecte 茅s positiu o no, quan aquesta producci贸 茅s vista per les noves generacions, que no ho varen viure, ja que aquest tractament de com猫dia, pot treure valor als fets que v脿rem patir milions de nens i joves ….i ara tan sols ho visquin com un divertiment d’una representaci贸 de teatre comercial.

A partir del llibre d麓Andr茅s Sope帽a –聽Adaptaci贸 teatral:聽Kike D铆az de Rada –聽Versi贸 catalana:聽Guillem-Jordi Graells
Direcci贸: Fernando Bernu茅sMireia Gabilondo
Amb:聽Roser Batalla, Lloll Bertran, Vict貌ria Pag猫s, Isabel Rocatti i Mireia Portas
Ajudant de direcci贸-Regidora: Gretel Stuyck /聽Escenografia: Edi Naud貌 /聽Vestuari: 聽Jordi BulbenaMaria Araujo /聽Il路luminaci贸: – Xabier LozanoIgnasi Morros /聽Direcci贸 t猫cnica: Joan Segura /聽Comunicaci贸: Carmen Vicente (Xtrategium)
Producci贸: ANEXA聽 / TANTTAKA TEATROA
Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Cargol a l'escola

8 pensaments a “– Teatre – EL FLORIDO PENSIL (Nenes) (馃悓馃悓馃悓) – Teatre Poliorama – 08/03/2016

 1. M. Dolors Vinyoles Castells

  L.actriu Lloll Bertran hi va ser fins que es va cloure la taula rodona. Un grup nombr贸s d.alumnes la vam seguir i la Lloll Bertran es va asseure al nostre costat i va seguir atentament l.acte.
  Li v脿rem demanar per qu猫 no hi participava, per貌 茅s una persona prou discreta per no dir.nos que era l.煤nica actriu que s.hi havia quedat i que potser ni l.havien convidada a formar.ne part per no deixar en evid猫ncia les companyes.
  D.acord amb l.article en tot. Tan sols rectifico el fet que no hi havia cap actriu. La Lloll hi era i sempre que cal per defensar causes justes, hi 茅s

  Respon
  1. Imma Barba

   Sabem que hi era dins del teatre perqu猫 la vam trobar quan sort铆em i vam parlar amb ella, no entenem per qu猫 no va participar ni perqu猫 ens va dir que no era coneixedora de la convocat貌ria quan a la roda de premsa es va dir , abans de comen莽ar la funci贸 tamb茅 i fins i tot en comen莽ar el col路loqui la conductora del mateix va dir: comencem mentre esperem que les actrius es canvi茂n de roba ….. No dubto que la Lloll hi 茅s sempre per貌 en aquesta ocasi贸 no va participar.

   Respon
   1. Lloll Bertran

    Benvolguts!
    Tinc la sensaci贸 que les meves paraules no serviran de gran cosa, perqu猫 ja ens heu “sentenciat”, sense saber quins motius tenia cada actriu per ser-hi o no ser-hi.
    En el meu cas m’agradaria que em respect茅ssiu la decisi贸 de voler participar-hi fent d’oient al vostre costat i de no voler agafar un protagonisme que no em pertocava. Crec que en el moment del col.loqui s’havia de cedir tot el protagonisme als ponents, que eren els aut猫ntics experts en el tema.
    I tamb茅 demanaria que no em f茅ssiu dir coses que no he dit. Si em vaig quedar va ser, precisament, perqu猫 era “coneixedora de la convocat貌ria”. I, en tot moment, vaig ser a la vostra disposici贸 i a la dels ponents. Si tothom em va veure, per qu猫 ning煤 no em va preguntar res? Doncs, segurament, perqu猫 els ponents ja ens van fer una lli莽贸 magistral.
    Crec que compartint la xerrada amb tots vosaltres, hi vaig participar tant com tu i el Miquel. O 茅s que els que es van quedar i no van parlar, no hi van participar?
    B茅, salut! I posem-hi un somriure, que l’agror no ens porta enlloc!
    Lloll Bertran

    Respon
    1. Miquel Gascon

     Benvolguda Lloll

     Molts de nosaltres v脿rem assistir precisament aquell dia perqu猫 es va dir per activa i per passiva (a la roda de premsa i el mateix dia, al teatre) que es faria un col路loqui amb les actrius protagonistes. Si recordes jo mateix al passad铆s central del teatre, quan ja sortia del teatre (abans no t’havia vist), et vaig recriminar amablement el perqu猫 no havies participat en la xerrada a dalt de l’escenari… i et vaig dir per dues vegades… “Em sembla molt malament”.

     No vaig veure cap altra actriu i en preguntar-te jo directament per elles, tu em vas dir que no sabies on paraven. En tinc testimonis del que acabo de dir.

     Crec que 茅s molt greu que quan s’organitza un col路loqui en una representaci贸 teatral, precisament els protagonistes de la funci贸 facin “cames ajudeu-me”. Hauria d’estar establert en el contracte com obligatoria la seva assist猫ncia… i 茅s que es tracta d’un 煤nic dia…. per deu!!!

     T’admiro com a persona i et veig sovint als llocs on s’ha d’estar, per donar suport a les causes justes. Tamb茅 t’admiro com a actriu, sense cap mena de dubte….. per貌 aix貌 no treu de qu猫 pugui opinar sobre el desagradable espectacle, de qu猫 les cadires preparades per vosaltres a l’escenari, quedessin tristament buides.

     Si jo hagu茅s volgut aprofundir m茅s en el tema de l’educaci贸 en el temps del franquisme, hauria anat segurament a una confer猫ncia organitzada a qualsevol centre de cultura. Aquella nit, hi 茅rem al Teatre, a passar una bona estona, per貌 tamb茅 per valorar el que havia significat aquella dictadura en la vostra opini贸; malauradament es va enfosquir tot, quan en el col路loqui 煤nicament van participar dues persones, que per molt que espiguessin del tema, ning煤 dels que hi 茅rem a platea, havia assistit expressament per escoltar-les.

     Ho lamento Lloll…. estimem molt el TEATRE i 茅s per aix貌 que intentem l’Imma i jo, promocionar-ho explicant tot all貌 que tenim la sort de poder veure. Tamb茅 crec que el meu deure, com fidel espectador, era denunciar una actitud que em va semblar vergonyosa.

     Gr脿cies per貌, per donar la cara.

     Una abra莽ada Lloll.

     Respon
 2. Lloll Bertran

  Noi, Miquel!
  Ja veig que no ens posarem d’acord. Sembla que tingueu la veritat absoluta, per貌 jo tinc la meva, de veritat, i crec que 茅s tan leg铆tima com la vostra.
  Sembla que no hagis valorat el que us he dit, que em va semblar molt m茅s correcte i educat participar-hi des de la platea. (Segons vosaltres, vaig cometre un error. Per貌 segons la meva opini贸, vaig fer el que em va semblar m茅s correcte. I deu ser respectable, oi?)
  El que em dol 茅s que diguis que jo et vaig dir, parlant de les meves companyes, que “no sabia on paraven!”. En tot cas, recordar-ho, vaig dir-vos que havien hagut de marxar o que no s’havien pogut quedar, perqu猫 algunes havien de matinar i alguna tenia un rodatge molt d’hora. Jo tamb茅 en tinc testimonis. (O potser ja no m’escolt脿veu quan ho explicava!?!)
  B茅, ja s茅 que no en traurem l’aigua clara! Punt i a part.
  Per貌 vull ser justa i agrair-vos la cr铆tica. Moltes gr脿cies, de deb貌!
  Lloll Bertran, una pecadora (als vostres ulls. Als meus, una santa!) Posem-hi una mica d’humor.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Noia, LLoll !

   Ja veig que vas parlar tamb茅 amb d’altres persones, perqu猫 el que comentes que ens vas dir sobre les teves companyes d’escena (matinar i rodatge), a nosaltres no ens vas dir res. Per tant em reafirmo que la teva curta resposta va ser que no sabies on paraven…. o potser li vas explicar a una altra persona que confons amb el Miquel.

   Per貌 creu-me que aquesta q眉esti贸 a mi almenys, no em fa perdre la son i em sembla absurd continuar amb una discussi贸 que crec 茅s for莽a est猫ril.

   El fet 茅s que, de les 5 actrius, l’煤nica que es va quedar vas ser tu, malgrat que fos com a p煤blic… i evidentment est脿s en el teu dret (solament faltaria); de les altres quatre, ning煤 en sabia res i menys encara la noia que dirigia el debat i que constantment mirava les cadires buides i l’interior de l’escenari esperant que apareguessin les actrius.

   Torno a repetir… vaig sentir vergonya aliena.

   Efectivament, per sobre de tot….. posem una mica d’humor, per貌 les coses com s贸n.

   Salut

   Respon
 3. Lloll Bertran

  Companys! (脡s que no s茅 amb quin dels dos m’escric perqu猫, a la resposta de dalt, hi surt el Miquel i, m茅s avall, dieu “una altra persona que confons amb el Miquel”. Si fos ell, em diria “una persona que confons amb mi”, oi?
  I ja veig que no em vau escoltar i potser aquests correus tampoc no els heu llegit, perqu猫 no m’heu respost ni una de les preguntes que us he fet. B茅, tant 茅s!
  I potser tens ra贸 quan dius que 茅s una discussi贸 est猫ril, per貌 veig que despr茅s de dir-ho, continues la discussi贸!?!
  Semblava que us interessaven els col.loquis i que us sabia greu que les actrius no s’haguessin quedat o no hi hagu茅ssim participat i ara que en teniu l’ocasi贸, sembla que ja us n’heu cansat. Doncs, au, a fer nones tots plegats!
  Hi vaig tranquil.la perqu猫 haver decidit ser al costat d’un grup que vaig engrescar jo perqu猫 vinguessin, i tamb茅 a prop del p煤blic, em sembla una decisi贸 plenament encertada i de persona que t茅 en compte els altres i no pensa nom茅s en remenar la cua dalt d’un escenari.
  I, si he pecat, ja em confessar茅 amb Moss猫n Baltasar! (El del florido pensil!)
  Padre, m’acuso d’haver estat discreta i no haver volgut prendre el protagonisme a uns grans ponents.
  Padre, m’acuso de no haver volgut posar en evid猫ncia les meves companyes.
  Padre, m’acuso de voler fer les coses b茅!
  Au, passi-ho b茅! (i com que veig que molesto, no patiu, que no continuar茅.)
  Lloll Bertran

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Parlaves amb mi, amb Miquel Gasc贸n, efectivament.

   Crec sincerament que la persona que no ha ent猫s res de qu猫 anava i des de bon principi, has estat tu. En cap cas t’hem recriminat si estaves dalt de l’escenari o a baix; de fet crec que gaireb茅 ning煤 de la platea se’n va adonar, de qu猫 eres present.

   El comentari que he fet a la meva cr貌nica es referia exclusivament del tema de qu猫 CAP DE LES 5 ACTRIUS va apar猫ixer al debat. No li donis m茅s voltes, ni m茅s import脿ncia de la que t茅; 茅s el que 茅s i punt.

   Doncs, au, com tu mateixa dius…. v茅s a fer nones tu tamb茅 i potser aix铆 potser t’adones d’una vegada que la cosa no va precisament de tu.

   Que descansis Lloll !!!

   Respon

Leave a Reply