– Roda de premsa – HAMLET – Teatre Lliure de Gr脿cia – 15/03/2016

Aquest mat铆 he pogut assistir a la roda de premsa de la presentaci贸 de HAMLET, producci贸 que t茅 totes les localitats exhaurides abans d’estrenar-se, i tamb茅 les corresponents a les noves funcions que es van afegir, en una pr貌rroga d’una setmana mes del que estava previst inicialment.

Hamlet, el gran antiheroi shakespeari脿, arriba al Lliure per posar a prova, un cop m茅s, la seva incontestable i contempor脿nia profunditat humana. Pol L贸pez donar脿 vida al pr铆ncep dan猫s en aquesta producci贸 del Teatre Lliure que dirigeix Pau Carri贸, autor tamb茅 de la versi贸 catalana de l’obra. Eduard Farelo, Xicu Mas贸, Rosa Renom, Marc Rius, Maria Rodr铆guez i Pau Vinyals composen la resta del repartiment.

Roda de premsa - HAMLET - Teatre Lliure - 1 (1)

En Llu铆s Pasqual ha presentat al director i als actors i ha comentat que era un projecte que b茅 de lluny i que va n茅ixer de l’amistat personal que existeix entre Pau Carri贸 i Pol L贸pez que la volien representar fa temps.

En Pau ha donat les gr脿cies a en Llu铆s i al Teatre Lliure per l’oportunitat de portar a terme aquest somni que tenia des de fa temps i encara m茅s, amb les magn铆fiques condicions de producci贸 en les que s’ha portat a terme, especialment pel repartiment de luxe, amb el que ha contat.

Ens comenta que la paraula que defineix el sentiment inicial del personatge de HAMLET i en bona part d’ell mateix, 茅s “F脌STIC“…. que segurament 茅s la primera paraula que li b茅 a la boca quan s’aixeca cada mat铆 del llit i observa la muntanya de corrupci贸 existent al pa铆s.

La dist脿ncia entre all貌 que creiem que hauria de ser la Humanitat i all貌 que realment 茅s es fa cada dia m茅s insuportable i dolorosa. S’al莽a un precipici vertigin贸s entre all貌 que voldr铆em o haur铆em de ser i all貌 que som. Cada dia som m茅s conscients de la putrefacci贸 del regne; de la corrupci贸 dominant. Sabem que els canalles somriuen sense rastre de vergonya. Hem identificat els assassins i els seus crims. Entenem que nosaltres mateixos som part del sistema, part del problema, i voldr铆em ser-ne tamb茅 de la soluci贸.

HAMLET 茅s un personatge que constantment es q眉estiona qui som, que fem a la vida per tal d’articular respostes i provocar accions encertades per reduir dist脿ncies entre el que som i el que voldr铆em ser.

Roda de premsa - HAMLET - Teatre Lliure - 2

Aquesta trag猫dia de HAMLET, la vivim com un tipus d’escriptura cl脿ssica, malgrat que t茅 una construcci贸 liter脿ria for莽a estranya perqu猫 lluita gaireb茅 contra ella mateixa. Un seguit de personatges riqu铆ssims, omplen el text d’aquesta obra, com potser cap altre de la literatura universal.

En Pau ens fa notar que Hamlet mai parla sol…. parla amb nosaltres; 茅s un di脿leg i no un mon貌leg com sembla aparentar.

Pol L贸pez aprofundeix amb l’argumentaci贸 d’en Pau… afirma que Hamlet 茅s una persona volgudament instru茂da i cultivada alhora que un humanista descregut que ja no confia en l’home, malgrat que valora tots els aspectes bons que t茅 el ser hum脿. Hamlet es fa preguntes a si mateix… que 茅s l’amor? 茅s malvat l’home? 茅s deshonest? Cal utilitzar la VENJAN脟A per solucionar el m贸n?

En el torn de preguntes, fan referencia a la possible contemporanitzaci贸 del text en aquesta versi贸 i en Pau, que a m茅s de dirigir aquesta proposta l’ha tradu茂t de nou i l’ha versionat, afirma que les nostres emocions s贸n contempor脿nies i que dif铆cilment li costaria entendre que pensa una noia del segle XI, i que per tant no podia fer-ho d’un altra manera …. les cartes escrites en aquesta versi贸, continuen sent cartes i no emails, per貌 els sentiments dels personatges estan plantejats des d’una visi贸 actual.

L’escenografia 茅s molt senzilla i gaireb茅 sense elements que distreguin la paraula dita pels actors; 煤nicament una gran capsa buida plena de portes per on entren i surten els personatges en el que s’intueix una mena d’espionatge. No hi haur脿 m煤sica en directe com en altres ocasions, per貌 si es canta a capel路la durant la representaci贸.

Prenen la paraula alguns dels actors i gaireb茅 en finalitzar, alg煤 diu que estan tots molt agra茂ts amb el p煤blic, que els ha fet confian莽a en comprar totes les localitats possibles, sense esperar a veure resultats; no volen per貌 entrar a valorar quines s贸n les raons d’aquest 猫xit, perqu猫 seria entrar en especulacions sense gaire sentit. Estan contents que a Barcelona dues obres al mateix temps, una al Nacional i l’altre al Lliure, hagin exhaurit les localitats abans de l’estrena…. aix貌 passava a Londres…. per fi tamb茅 passa a Barcelona!!!

Roda de premsa - HAMLET - Teatre Lliure - 3

Llu铆s Pasqual acaba la roda de premsa fent refer猫ncia a l’actor Laurence Olivier, que va ser un dels actors m茅s famosos i reverenciats del segle XX; en una ocasi贸 aquest actor va dir que va comen莽ar a entendre a HAMLET, quan ja portava sobre les seves esquenes m茅s de 60 representacions.

La duraci贸 de l’espectacle arriba gaireb茅 a les 3 hores, ja que la primera part dura 105 minuts, es far脿 una pausa de 20 i la segona part durar脿 45 minuts m茅s.

L’estrena es far脿 el 17 de mar莽 i es representar脿 fins al 10 d’abril a la Sala de Gr脿cia.

Hamlet cargol

Leave a Reply